Predstavenie: microSHIFT lepí dieru v ponuke a uvádza gravel sadu Sword

Taiwanský microSHIFT nám už 24 rokov ponúka alternatívu k najväčším hráčom na poli pohonu. Tentokrát už aj v gravel segmente.

Zatiaľ čo zvyšok gravel sveta ide cestou hydraulických bŕzd, 12-rýchlostných systémov a elektronizácie, microSHIFT už tradične mieri inam. Výrobca, ktorý je známy svojimi prívetivými cenami, kvalitným vypracovaním dielov a mnohokrát aj kompatibilitou s inými systémami, stavil na plne mechanickú sadu (vrátane bŕzd) – 10-rýchlostný microSHIFT Sword.

Ergonomické páky s rôznorodým využitím

A nakoľko sa jedná o mechanickú sadu, je možné páky využiť nielen na radenie. Pravá páka slúži klasicky na radenie, zatiaľ čo vľavo sa dá voliť medzi troma variantmi. Prvým z nich je „holá“ páka (1X systém), slúžiaca vyslovene na brzdenie, druhým je páka spolu s radením (2X systém) a tretím páka s ovládaním teleskopickej sedlovky. Tým pádom môžu dobrodružnejšie založení cyklisti dať zbohom „prídavným“ páčkam ovládania teleskopky a toto riešenie prináša o niečo čistejší kokpit.


Na poli ergonómie sa microSHIFT zameral najmä na istotu úchopu a brzdnej sily. Štruktúrované gumy pák poskytujú stabilitu aj v prípade vlhka alebo blatistej jazdy, zatiaľ čo samotná konštrukcia pák odráža moderné trendy. Pre zlepšenie ovládateľnosti bicykla sa na gravel modely dlhodobo osádzajú tzv. „flared“ barany – sčasti vyhnuté do strán. Oblý obvod pák zaručuje elimináciu zbytočných tlakových bodov, nech už je vyosenie riadidiel akékoľvek.


Nakoľko sa jedná o prevedenie do terénu, navyše výlučne v spojitosti s mechanickými brzdami, bol oproti cestnej sade posunutý bod otáčania páky smerom nahor. Tým je navýšený pákový efekt brzdy. Okrem toho je mechanizmus konštruovaný tak, aby pri stlačení prešiel kábel väčší úsek, a tým silnejšie stisol brzdové platničky. Samozrejmosťou je aj možnosť nastavenia vzdialenosti brzdovej páky od riadidiel skrutkou.


2X aj 1X prevedenie

microSHIFT Sword sa snaží pokryť požiadavky širokého spektra gravel jazdcov a voliť sa dá medzi jednoprevodníkom a dvojprevodníkom. Celá sada je však projektovaná tak, aby bolo možné jednotlivé verzie poľahky zamieňať. V praxi to znamená, že kompatibilita prehadzovačky je závislá len na dĺžke ramienka.


Samotnú výmenu ramienka, či už z dôvodu obmeny pohonu, alebo náhrady v prípade poškodenia, sa snažili v microSHIFT-e urobiť čo najviac „user-friendly“. K telu prehadzovačky je preto upevnená iba troma skrutkami.


To isté platí o kľukách, ktoré sú pre oba systémy totožné. Rozdiel tvorí len montáž, respektíve demontáž malej „placky“. Asymetrická rozteč BCD 110/80 znamená kompatibilitu s množstvom prevodníkov ostatných výrobcov – k slovu sa tak vie dostať aj ovál.


Jednoduchosť systému nadovšetko

Filozofia jednoduchosti si našla svoju cestu aj do nastavenia prešmykača a prehadzovačky. Po upnutí lanka do prešmykača je možné jeho napnutie regulovať jednoducho 3 mm inbusovou skrutkou. Napnutie lanka, vedúceho k prehadzovačke, sa upravuje klasickou skrutkou, akú poznáme zo sád iných výrobcov.


Pri využití v teréne sa nezabudlo ani na brzdu prehadzovačky. Nóvum v porovnaní s páčkovým prevedením v MTB sadách Advent, či Acolyte spočíva vo využití otočného západkového mechanizmu typu ratchet. To dodáva jej činnosti spoľahlivosť a najmä znižuje jej hlučnosť.


Pôjde to do kopca samo?

To, že je Sword orientovaný primárne na jazdu do kopca, vidno aj na sprevodovaní jednotlivých systémov. V prípade 1X variantu a využitia najmenšieho, 40-zubového prevodníka v kombinácii s kazetou o rozsahu 11-48 zubov hovoríme o najľahšom prevodovom pomere 0,83. Ak si posvietime na dvojprevodník v podobe 46/29-zubových „placiek“ a kazety o rozsahu 11-38 zubov, dostávame sa k prevodovému pomeru 0,76. Oproti väčším hráčom, využívajúcim o niečo väčšie prevodníky a kazety s maximálnym rozsahom 34, respektíve 36 zubov teda nejde len o cenový posun, ale i rozšírenie možností, čo do prevodového rozsahu.


Cena vs. výkon na tradičnej úrovni

Ak sa pozrieme na ceny a hmotnosti jednotlivých dielcov, vyzerá to nasledovne:

Kľuky

  • Cena: 114,99 $ (~102,40 €)
  • Hmotnosť: 790 g (40z), 810 g (42z), 925 g (46z)

    Radiace páky

  • Pár 2x10: 189,99 $ (~169,20 €)
  • Pár 1x10: 159,99 $ (~142,50 €)
  • Pravá páka: 94,99 $ (~84,60 €), 256 g
  • Ľavá páka: 64,99 $ (~57,90 €), 170 g
  • Ľavá páka + radenie: 94,99 $ (~84,60 €), 256 g
  • Ľavá páka + ovládanie teleskopickej sedlovky: 89,99 $ (~80,15 €), 250 g

    Prešmykač

  • Cena: 28,99 $ (~25,80 €)
  • Hmotnosť: 108 g

    Prehadzovačka

  • Cena: 79,99 $ (~71,25 €)
  • Hmotnosť: 308 g (1x), 329 g (2x)


    Ako je to u microSHIFT-u už zvykom, ceny sa držia pri zemi, a tak dokáže byť táto sada zaujímavou nielen pre začínajúcich jazdcov, ale aj pre tých, ktorí svojmu „štrkoletu“ v teréne poriadne „nakladajú“. V prípade pádu alebo iného poškodenia totiž náhradný diel nenarobí prievan v peňaženke. Sada zároveň zaujme aj dizajnom, šikovnými riešeniami, jednoduchou montážou a hlavne praktickým vyhotovením, ktoré je pre tohto taiwanského výrobcu príznačné.
    Zdroj fotografií: Archív redakcie
  • info
    Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
    report_problem Našiel si v texte chybu?
    redakcia 
    clear
    Prečo sa ti článok nepáči?
    Odoslať spätnú väzbu
    Formulár sa odosiela

    Komentáre

    Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
    Formulár sa odosiela
    Pridaj komentár
    Formulár sa odosiela

    Podobné články

    Video: Triky, skryté funkcie a vychytávky - elektronické radenie SRAM eTap AXS

    Video: Triky, skryté funkcie a vychytávky - elektronické radenie SRAM eTap AXS

    Ani majitelia elektronického radenia SRAM často nepoznajú všetky skryté funkcie a vlastnosti cestných, gravel a MTB sád s prívlastkom eTap AXS.
    Nastal čas na vlastné projekty - alternatíva v značke microSHIFT PR článok

    Nastal čas na vlastné projekty - alternatíva v značke microSHIFT

    Treba po sezóne vymeniť nejaké komponenty? Konečne nastal čas na vlastný projekt alebo stavbu bicykla? Značka microSHIFT je zaujímavá alternatíva.
    Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

    Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

    Dobrý pomer vlastností zo sveta cestnej aj horskej cyklistiky, spojených s pohodlím a výkonom. To vôbec neznie zle. Ako sa jazdí v tretrách Kuro Tech a kde majú limity?
    keyboard_arrow_up