Nastal čas na vlastné projekty - alternatíva v značke microSHIFT

Treba po sezóne vymeniť nejaké komponenty? Konečne nastal čas na vlastný projekt alebo stavbu bicykla? Značka microSHIFT je zaujímavá alternatíva.

Kto by o značke microSHIFT ešte nepočul, ideálne nech si prečíta články alebo videá, kde sme predstavovali značku samotnú, alebo sme sa priamo venovali im komponentom. Ale čo potom, keď ste aj dostali chuť nejaký ich komponent použiť, ale neovládate názvy ich modelov ako pri zabehnutejších značkách? Tento článok dobre poslúži ako základná orientácia, prebehneme nielen svet MTB, ale pozrieme sa aj na cestu a gravel.


Kde hľadať?

Na pomyselnom vrchole je sada Advent X s 10-rýchlostným radením.
Základnú orientáciu ponúka náš eshop, kde sa dá dobre triediť aj po jednotlivých kategóriách, všetky aktuálne dostupné produkty zobrazí profil značky. Ďalším užitočným pomocníkom je priamo ich stránka, tam sú aj rôzne chuťovky a špeciality a dobre majú spravené aj vyhľadávanie a filtrovanie. Pre základnú orientáciu si to rozdelíme na MTB, gravel a cestu a dôležitým parametrom bude aj počet pastorkov kazety.


Špecialitou značky je aj ich kompatibilita s komponentami Shimano, podľa toho sa dá orientovať tiež. Kým sa vrhneme do názvoslovia taiwanskej značky, ešte posledné upresnenie. Ak sa aj niekde dočítate o celých sadách microSHIFT, väčšinou pôjde o radenie vrátane kaziet, na brzdy a kľuky sa zatiaľ nezamerali, možno prekvapia v budúcnosti.


Vlastné MTB a gravel sady

Značka je dostatočne sebavedomá na to, aby do sveta pustila aj vlastné technológie, v ponuke má sady určené pre MTB a gravel, ktoré však nie sú kompatibilné so Shimanom. Na pomyselnom vrchole je sada Advent X s 10-rýchlostným radením. Okrem robustnosti, čo je spoločným menovateľom všetkých ich komponentov, v tomto prípade vyzdvihujú aj zaujímavú hmotnosť. Špecialitou tejto a následne ďalšej menovanej sady Advent je to, že na výber je MTB alebo gravel radenie pre cestné riadidlá. Pohon 1x10 spolupracuje s kazetou 11-48 zubov.


Sadu Advent s pohonom 1x9 označujú ako najodolnejšiu sadu na trhu,
...8-rýchlostná sada Acolyte, pohon 1x8 je zameraný na jednoduchosť a dostupnosť.
hodí sa pre všetkých lámačov prehazovačiek alebo pätiek. Tiež tu nájdete páky pre gravel bicykel a verziu pre radenie 2x9, takže nechýba prešmykač. Kazety sú na výber 11-42 alebo 11-46. Keď sme v úvode spomínali vlastné projekty, čo takto umiestniť radenie na koniec cestných „baranov”, aj takáto možnosť tu je. Kto povedal, že sa musíte držať zabehnutých postupov? Nezabudlo sa ani na bikera „juniora", potrebovať budete prehadzovačku so skráteným ramienkom.


Na našom eshope sady Advent X a Advent najľahšie nájdete cez vyhľadávanie podľa názvu, alebo v konkrétnej kategórii vyberiete značku microSHIFT.


Na prvý bicykel alebo pre mladého bikera sa bude hodiť 8-rýchlostná sada Acolyte, pohon 1x8 je zameraný na jednoduchosť a dostupnosť. Kazety sú vo verziách 11-42 a 11-46, prehadzovačka ma vlastný systém zamykania ramienka, ktorý pomáha držať reťaz na správnom mieste.


Komponenty na párenie so Shimanom

Ako bolo povedané v úvode, microSHIFT časť svojej produkcie zameriava na to, aby sa dala kombinovať so značkou Shimano. Už je na používateľovi, ako si to namixuje a prečo, na výber sú MTB, gravel a čisto cestné komponenty.

MTB a gravel vhodné pre Shimano

Už podľa počtu pastorkov kazety sa dá hádať, že vrcholom je 1x11-rýchlostný pohon s označením XCD. Okrem radenia, prehadzovačky sú v ponuke aj kazety, prevedenie 11-42 a 11-46.


Väčšia škála možností sa ponúka pri sade XLE, opäť je v ponuke 11 rýchlostí, ale už aj gravel radenie, alebo prešmykač, nechýba ani prevedenie 2x11, 2x10 alebo dokonca aj 3x10. Oproti XCD sú aj väčšie možnosti kaziet, najväčší pastorok môže mať 36 alebo 40 zubov.


Nespomínali sme komponenty s označením Marvo a Mezzo, kde sa s počtom pastorkov pohybujeme od 7 po 9, vhodné sú najmä pre trekingové alebo crossové bicykle.


Cestné komponenty vhodné pre Shimano

Roky na vrchole stáli pohony s 11-pastorkovými kazetami, rovnakou rečou hovorí aj sada Centos. Primárne sa počíta s použitím klasického cestného radenia 2x11, ale v ponuke majú aj prevedenie pre rovné riadidlá, alebo prehadzovač pre 10 pastorkov. Za zmienku stojí aj možnosť radiť na konci nadstavcov, ideálne pre časovku alebo triatlon. Kazety sú v rozsahu od 11 až po 32 alebo 34 zubov.

Čo znamenajú názvy sád R10, R9, R8 sa dá ľahko vytušiť, okrem rôzneho počtu pastorkov na kazete sú rozdielom aj možnosti prevodníkov, pohybujeme sa od jedného až po tri.

Dostupné cestné radenie značky microSHIFT sa zobrazí po použití filtra.


S týmto článkom už výber správneho komponentu microSHIFT bude jednoduchší, je jedno, či vyberáte náhradu za zničenú prehadzovačku Shimano, alebo staviate vlastný bicykel. Takýto projekt často začína dostupným rámom, ktorého je škoda a bolo by dobré, vymyslieť mu nejaké využitie.


microSHIFT máme aj vyskúšaný

So značkou máme aj vlastné skúsenosti, hodiť sa môže video, kde sa spomína značka samotná, ale aj skúsenosti priamo z terénu. Prípadne sme už mali aj pár písaných testov.

Ak ste dostali po dočítaní článku chuť si prezrieť ponuku značky microSHIFT, stačí kliknúť na ich profil v eshope.

Zdroj fotografií: microshift.com
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Predstavenie: microSHIFT lepí dieru v ponuke a uvádza gravel sadu Sword

Predstavenie: microSHIFT lepí dieru v ponuke a uvádza gravel sadu Sword

Taiwanský microSHIFT nám už 24 rokov ponúka alternatívu k najväčším hráčom na poli pohonu. Tentokrát už aj v gravel segmente.
Predstavenie: Nové sady SRAM Eagle X0, XX a XX SL AXS - návrat do budúcnosti

Predstavenie: Nové sady SRAM Eagle X0, XX a XX SL AXS - návrat do budúcnosti

Prototypy novej MTB AXS sady s logom BlackBox už pár mesiacov sledujeme v rámci jednotlivých kôl svetového pohára. Dnes je ten deň, kedy sa oficiálne odhalia všetky podrobnosti.
Video: Triky, skryté funkcie a vychytávky - elektronické radenie SRAM eTap AXS

Video: Triky, skryté funkcie a vychytávky - elektronické radenie SRAM eTap AXS

Ani majitelia elektronického radenia SRAM často nepoznajú všetky skryté funkcie a vlastnosti cestných, gravel a MTB sád s prívlastkom eTap AXS.
keyboard_arrow_up