Liv Pique Advanced – cross-country špeciál pre dámy

Cross-country preteky sú čoraz komplexnejšia disciplína, no nielen tie – aj niektoré maratóny sú viac a viac náročnejšie. Prečo je nový Liv Pique Advanced schopný sa s nimi ešte lepšie popasovať?

Liv vznikla v roku 2008 ako značka, ktorá sa zameriava výhradne na dámsku cyklistiku. Nie je to iba prefarbený Giant, ale samostatná značka so svojím vývojom a svojimi testovacími jazdkyňami. Pritom necieli iba na profesionálne cyklistky, ale aj na úplné začiatočníčky či pokročilé bikerky, ktoré sa túžia v jazde na bicykli posúvať vpred.

Liv Pique Advanced 29 0 Mulberry Glitter/Black/Chrome
Ich filozofiou je dostať viac žien na bicykel a samozrejme aj do sveta pretekania. Teraz si spoločne predstavíme už tretiu generáciu modelu Pique Advanced, stvoreného do terénu moderných cross-country pretekov a maratónov. Aké zmeny sa udiali a ako vyzerá moderné poňatie pretekárskeho horského bicykla?

Všetko sa odvíja od geometrie

Pre splnenie požiadaviek zvyšujúcej sa technickej náročnosti pretekov Liv optimalizovala geometriu Pique Advanced 29. Strmší uhol sedlovej rúrky zvyšuje efektivitu šliapania počas stúpania a šprintu. Položenejšia hlavová rúrka je určená pre lepšiu kontrolu pri zjazde. Dlhší reach znamená agresívnejšiu a ovládateľnejšiu jazdu vďaka nižšej polohe tela.

Nakoniec kratšia reťazová vzpera robí bicykel ešte agilnejším a pohotovejším pri prejazde uzatvorenými zákrutami. Tieto vylepšenia spolu s vyšším zdvihom a 29-palcovými kolesami zaisťujú, že Pique Advanced je doteraz najschopnejšou XC ponukou značky Liv.

Liv Pique Advanced 29 0 Mulberry Glitter/Black/Chrome
Vo svojej najnovšej generácii prechádza séria Pique Advanced 29 z predchádzajúceho systému odpruženia Maestro Suspension na efektívnejší a ľahší FlexPoint Pro Suspension. Táto nová technológia odpruženia poskytuje patentovaný dizajn s jedným otočným čapom, ktorý účinne izoluje sily, čo vedie k zlepšeniu kontroly a zvýšeniu trakcie. Jazdkyne tak dosiahnu konzistentný výkon pri nižšej únave, čo im pomôže s istotou a rýchlo prechádzať náročnými stúpaniami, aj technickými zjazdmi.

Odpruženie FlexPoint Pro poskytuje 115 mm plynulého, aktívneho zdvihu zadného kolesa, čo maximalizuje trakciu v akokoľvek náročnom teréne. V kombinácii s položeným uhlom hlavovej rúrky a 120 mm predného zdvihu zaisťuje vynikajúcu celkovú ovládateľnosť pri technických zjazdoch.

Liv Pique Advanced 29 3 Ice Age/Carbon

Malé zmeny a veľké výsledky

Nový Pique Advanced 29 sa môže pochváliť významným technologickým a dizajnovým pokrokom. Patentovaný proces spracovania uhlíkového vlákna rámu bol vylepšený, čo má za následok celkové zníženie hmotnosti o 297 g oproti predchádzajúcej generácii.

K tomuto zníženiu hmotnosti prispievajú aj prepracované tvary rúrok, ktoré dosahujú potrebnú pevnosť s menším množstvom materiálu. Tieto širšie rúrky štvorcového tvaru majú navyše vylepšenú tuhosť, čo má za následok 6-percentné zvýšenie torznej tuhosti a 10-percentné zvýšenie tuhosti pri pedálovaní, čo zaisťuje efektívnejší prenos sily.

Liv Pique Advanced 29 1 Gloss Raw Carbon/Matte Raw Carbon/Chrome
Medzi ďalšie dôležité vylepšenia patrí dodatočná sada držiakov rámu pod hornú rúrku pri veľkostiach S, M a L, ktorá poskytuje všestrannosť na pripevnenie košíka na fľašu s vodou alebo iného príslušenstva, ideálneho na dlhé preteky a tréningy. Pridanie nových integrovaných káblových portov ponúka čistejší vzhľad, zlepšuje vedenie pre bowdeny prehadzovačky, bŕzd a teleskopickej sedlovky.

Úplne nové vedenie reťaze Giant/MRP znižuje pravdepodobnosť jej spadnutia z prevodníka počas jazdy v ťažkom teréne. Dodatočná ochrana rámu bola pridaná k spodnej rúrke aj k reťazovej vzpere, aby sa zabránilo poškodeniu rámu. Jazda bude tichá a bezpečná. Všetky modely zo série Pique Advanced 29 sú dostupné vo veľkostiach XS, S, M a L.

Liv Pique Advanced 29 0Liv Pique Advanced 29 0
Liv Pique Advanced 29 0

Pique 3. Pique 2. Pique 1. Pique 0. Štart!

Liv Pique Advanced 29 3 je najdostupnejší model z nových modelov dámskych bicyklov. Základ tvorí samozrejme karbónový rám a vidlica RockShox SID. Sekunduje jej tlmič FOX Float SL. Pohon tvoria komponenty Shimano, pohon 1 x 12 v réžii sady Deore, brzdy BR-MT410. Zvyšok výbavy je najmä z vlastnej dielne, napríklad aj karbónové ráfiky Giant XCR 2. Vyhotovený je vo farbe Ice Age/Carbon.

Liv Pique Advanced 29 3 Ice Age/Carbon
Advanced 29 2 si polepšil oproti 3-ke hlavne v odpružení, ktoré je kompletne od FOXu. Vidlicu SID vymenil za 34 Stepcast v prevedení Elite. Rovnaké prevedenie platí aj pre tlmič Float. Pohon je kombináciou sady Shimano XT pre radenie a prehadzovačku a SLX pre kazetu, kľuky a brzdy. Karbónové ráfiky s vnútornou šírkou 25 mm ostávajú rovnaké. Farebný výstup má názov Golden Haze/Carbon/Chrome.

Liv Pique Advanced 29 2 Golden Haze/Carbon/Chrome
Pique Advanced 29 1 upúta kombináciou matného a lesklého priesvitného laku, cez ktorý vidno karbónovú štruktúru. Odpruženie v podobe 34 Step Cast Elite a Float Elite ostáva zachované, avšak veľká zmena nastáva v pohone, kde preberá kormidlo SRAM s bezdrôtovou elektronickou sadou GX AXS T-Type, doplnenou kľukami X0 s integrovaným meračom výkonu. Liv ostal verný Shimanu pri XT-čkových brzdách. Potešia karbónové riadidlá z dielne Giantu a tiež karbónové ráfiky Giant XCR 1 s 30 mm vnútornou šírkou.

Liv Pique Advanced 29 1 Gloss Raw Carbon/Matte Raw Carbon/Chrome
Pred jednotkou je už iba nula. V tomto prípade Liv Pique Advanced 29 0. Keďže ide o vrchol modelového radu, vrcholové je aj pruženie. FOX 34 Step Cast a Float SL sa pýšia dodatkom Factory. Platí to aj pre teleskopickú sedlovku FOX Transfer, ktorá vystriedala doterajšiu Giant Contact Switch AT.

Pohon SRAM XX je tiež v najnovšej verzii AXS T-Type, vrátane kľúk s integrovaným powermetrom. Brzdy od Shimana vo verzii XTR brzdia kolesá ZIPP 1ZERO HiTop SL. Farebné prevedenie je nazvané Mulberry Glitter/Black/Chrome.

Liv Pique Advanced 29 0 Mulberry Glitter/Black/Chrome
Viac informácií o tejto novej, rýchlej XC rakete nájdeš na stránke výrobcu. Ponuku horských bicyklov od tohto výrobcu nájdeš aj v našom MTBIKER eshope.
Zdroj fotografií: Giant.com
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

 Nové ľahké e-biky Giant Trance X a Liv Intrigue X Advanced E+ Elite PR článok

Nové ľahké e-biky Giant Trance X a Liv Intrigue X Advanced E+ Elite

Giant len nedávno predstavil nové elektrobicykle v dámskom aj pánskom vyhotovení. Čím sú výnimočné oproti konkurencii?
Unboxing: Liv Pique 29 2 - parťák na maratón i na výlet

Unboxing: Liv Pique 29 2 - parťák na maratón i na výlet

Liv, to nie je iba Giant v „ružovom". Je to hlavne vývoj, založený na skúsenostiach profesionálnych pretekárok. Môže byť Pique 2 vstupnou bránou do sveta XC „fullov"?
Test: Liv Devote Advanced 2 - parťáčka na cesty aj necesty

Test: Liv Devote Advanced 2 - parťáčka na cesty aj necesty

Jeden bicykel a dvoje kolies? Recept na viac zábavy, ale nezabudnite aj na ďalšie detaily.
keyboard_arrow_up