Zdroj: AlbertoContadorNotebook.com

Dopingový prípad trojnásobného víťaza cyklistických pretekov Tour de France Alberta Contadora by sa mohol skončiť úplným oslobodením jazdca od obvinení a teda bez uvalenia trestu. Takéto rozuzlenie kauzy zo strany Španielskej cyklistickej federácie (RFEC) avizuje španielska tlač na čele s denníkmi El País a El Mundo.

"Disciplinárna komisia RFEC Alberta Contadora predvolala na utorok, aby mu oznámila konečné rozhodnutie. Zdroje blízke komisii, ktorá sa stretla už minulý týždeň, tvrdia, že cyklistu oslobodia," píše El País. Druhé periodikum tvrdí to isté, ale s tým rozdielom, že verdikt sa má Contador dozvedieť až v stredu. "Členovia poroty intenzívne rokujú a ich konečné rozhodnutie bude známe už čoskoro," stručne sa vyjadril k celej záležitosti šéf RFEC Juan Carlos Castano a dodal: "Pevne verím, že rozhodnutie poroty neovplyvnia žiadne tvrdenia v novinách."s Predčasné víťazstvo Contadora odmieta aj jeho agent Jacinto Vidarte: "Nedostali sme žiadne oficiálne rozhodnutie. Netrpezlivo čakáme na akúkoľvek informáciu od RFEC. Videli sme tvrdenia v novinách, ale sú to len špekulácie, neprikladáme im veľký význam."
Disciplinárna komisia RFEC pôvodne koncom januára navrhla pre Contadora ročný dištanc za pozitívny test na klenbuterol práve z vlaňajšej Tour de France. Španiel návrh trestu odmietol akceptovať, pretože podľa neho RFEC podľahla tlaku medzinárodných antidopingových autorít. RFEC prípad prešetrovala a svoje rozhodnutie by mala oznámiť tento týždeň. Ak sa RFEC rozhodne, že Contadorovi nedá žiaden trest, Medzinárodná cyklistická únia (UCI) sa odvolá na Arbitrážny športový súd (CAS), pretože podľa jej názoru išlo o porušenie pravidiel. Rovnaký krok môže urobiť aj Svetová antidopingová agentúra (WADA).
Disciplinárna komisia RFEC má v podstate tri možnosti, ako postupovať. Buď potvrdí navrhovanú výšku trestu, siahne po štandardnom dvojročnom zastavení činnosti, alebo Contadora zbaví obvinení, ako to naznačil aj predseda španielskej vlády José Luis Rodríguez Zapatero, keď uviedol, že trest jeho krajana nemá žiaden právny základ.

[Foto na úvode: AlbertoContadorNotebook.com]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Už sa tešíte na nedeľnú etapu Tour?

Video: Už sa tešíte na nedeľnú etapu Tour?

V nedeľu čaká cyklistov cieľ v legendárnom Roubaix a na trase množstvo dláždených sektorov. A v pamäti mnohých stále zostali spomienky na rok 2014...
Sagan vyhral šprint a znížil stratu v boji o zelený dres, Alberto Contador odstúpil

Sagan vyhral šprint a znížil stratu v boji o zelený dres, Alberto Contador odstúpil

Prvý zo štyroch dojazdov do kopca na 103. ročníku cyklistickej Tour de France ovládol Holanďan Tom Dumoulin z tímu Giant-Alpecin. Dumoulin v záverečnom zmoknutom stúpaní 9. etapy predviedol parádne vyše 10 km dlhé sólo a zvíťazil s náskokom 38 sekúnd pred portugalsko-poľským duom Rui Costa (Lampre-Merida) - Rafal Majka (Tinkoff). Štvrtý prišiel do cieľa Španiel Daniel Navarro z Cofidisu (+1:39 min). Peter Sagan skončil na 61. mieste s odstupom 21:01 min, ale vyhral šprintérsku prémiu a výrazne si polepšil v boji o zelený dres.
Na TdF tranzitná etapa - historická pre žltého Sagana, ktorý kritizuje nedostatok rešpektu či rozumu

Na TdF tranzitná etapa - historická pre žltého Sagana, ktorý kritizuje nedostatok rešpektu či rozumu

Na Tour de France čaká na cyklistov v najbližších troch dňoch najmä únavný boj s časom. Prvá z trojice najdlhších etáp 103. ročníka povedie z Granville do Angers, meria 223,5 km, a na jej štarte krátko pred poludním sa odohrá historický okamih - slovenský cyklista Peter Sagan sa oblečie do žltého dresu lídra priebežnej celkovej klasifikácie.
keyboard_arrow_up