Zdroj: mathosh

Fenomenálnemu americkému cyklistovi Lanceoviu Armstrongovi odoberú všetkých sedem celkových triumfov, ktoré získal na najprestížnejších pretekoch sveta Tour de France.

Oznámila to Americká antidopingová agentúra (USADA) potom ako 40-ročný Texasan odmietol ďalej bojovať voči nedokázaným obvineniam z užívania dopingu.

USADA špecifikovala, že víťaz TdF z rokov 1999 - 2005 dostane doživotný zákaz súťažiť v cyklistike ako následok užívania nedovolených prostriedkov, ktoré mu mali pomôcť k zisku siedmich celkových prvenstiev na Tour de France. Armstrong celý čas odmietal obvinenia z podvádzania a tvrdil, že všetky úspechy dosiahol legálnou cestou. Americký cyklista sa snažil dokázať svoju nevinu na súde, ale neuspel. Federálny súd zamietol jeho odvolania i žaloby voči USADA. Zástupcovia tejto inštitúcie v júni uviedli, že majú dôkazy o Armstrongovom užívaní dopingu, ku ktorým patria aj výpovede jeho niekdajších tímoch kolegov. "Otáčam stranu. Vzhľadom k okolnostiam, už ďalej nebudem bojovať voči týmto obvineniam. Sústredím svoje úsilie na prácu, ktorú som vykonával ešte pred mojim prvým celkovým víťazstvom na Tour: budem pomáhať ľuďom s rakovinou a ich rodinám," uviedol Lance Armstrong, ktorého unavil boj s protivníkmi v súkromnom i profesionálnom živote.

"V živote každého človeka raz príde okamih, keď si povie: "Stačilo, čo je veľa, to je veľa". U mňa táto chvíľa prišla teraz. Tento nezmysel si vybral daň na mojej rodine aj práci v mojej nadácii. Dospel som k záveru, že to ďalej nemá význam," doplnil L. Armstrong, ktorý počas aktívnej kariéry prekonal rakovinu. Šéf USADA Travis Tygart uviedol, že Armstronga zbavia všetkých cyklistických titulov od 1. augusta 1998. Zároveň však označil tento deň za "smutný pre celý športový svet". Vyjadril tiež nádej, že v budúcnosti sa vyskytne čo najmenej prípadov súvisiacich s dopingom. "Je to smutný deň pre všetkých ľudí, ktorí milujú šport. Je to srdcervúci prípad toho, keď športová politika víťazí za každú cenu. Ak to tak pôjde ďalej, zvíťazí nad férovou, bezpečnou a priamou súťaživosťou. Pre "čistých" športovcov je to jasné pripomenutie, že budúce generácie majú nádej súťažiť bez použitia dopingu," vyhlásil Tygart s dôvetkom, že Armstrong oficiálne neinformoval USADA o ukončení boja s obvineniami.

Bývalého vynikajúceho cyklistu, ktorý ukončil aktívnu činnosť vlani, obvinili z užívania krvného dopingu EPO, steroidov aj transfúzie krvi. Armstrongovi nikdy nedokázali užívanie zakázaných prostriedkov, napriek tomu, že absolvoval stovky testov a vyšetrení. "Myšlienka, že športovca môžu usvedčiť, aj keď A ani B-vzorka nemali pozitívny výsledok, je šokujúca. Odmietam ďalej viesť neférový, účelový boj, ktorého jediným cieľom je usvedčiť ma," uzavrel Lance Armstrong.

WADA chce riadny proces s Armstrongom

Šéf Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) John Fahey vyhlásil, že rozhodnutie amerického cyklistu Lancea Armstronga nebojovať ďalej voči obvineniam z užívania nedovolených prostriedkov vníma ako priznanie viny zo strany sedemnásobného víťaza Tour de France. Fahey je nespokojný, že Armstrong nebude čeliť priamemu rozhodnutiu súdu. "Rád by som videl formálne obvinenie a rozsudok na základe vyšetrovania. Všelijaké narážky, klebety a nepotvrdené informácie vnášajú do tohto prípadu neistotu. Celý svet túži poznať pravdu, a to na základe faktov a uzavretého vyšetrovania pred tribunálom," uviedol Fahey. "Ochota vzdať sa bez ďalšieho boja je v podstate priznaním viny. Nevidím inú interpretáciu tejto skutočnosti," dodal Austrálčan.

Chronológia kariéry Lancea Armstronga a obvinení z užívania dopingu potom, ako cyklista vzdal boj s Americkou antidopingovou agentúrou (USADA) a tá ho zbaví všetkých siedmich titulov z Tour de France a udelí mu doživotný dištanc:

1992: Po účasti na olympijských hrách 1992 v Barcelone sa stal profesionálnym cyklistom. Pri premiérovej účasti medzi profesionálmi skončil na poslednom mieste na jednodňových pretekoch Clásica de San Sebastián.

1993: Armstrong vyhral majstrovstvá sveta a prvýkrát zvíťazil aj v etape na Tour de France.

1996: Do tohto roku vstúpil v pozícii svetovej jednotky. V októbri absolvoval chirurgický zákrok a podstúpil chemoterapiu ako liečbu rakoviny semenníkov, ktorá sa mu rozširovala do pľúc a mozgu.

1997: Oznámil založenie charitatívnej organizácie na boj proti rakovine a opäť začal s tréningom.

1998: Vrátil sa do súťažného pelotónu. Vyhral preteky Okolo Luxemburska, podujatie Rheinland-Pfalz Rundfahrt v Nemecku i klasiku v Oregone.

1999: Ako jazdec tímu US Postal získal svoj prvý titul na Tour de France. Stal sa len druhým Američanom v histórii, ktorý triumfoval na TdF.

2000: Získal druhý titul na Tour de France. Vydal publikáciu "Nie je to o bicykli" o jeho návrate po prekonaní rakoviny.

2001: Získal tretí titul na Tour de France.

2002: Získal štvrtý titul na Tour de France

2003: Získal piaty titul na Tour de France.

2004: Pár týždňov pred začiatkom Tour de France ho obvinili z užívania dopingu. Urobili to Pierre Ballester a David Walsh vo svojej knihe L.A. Comfidentiel (Tajomstvá Lancea Armstronga). Armstrong získal šiesty titul na TdF.

2005: V apríli oznámil, že po TdF ukončí profesionálnu kariéru. Získal siedmy titul na TdF. V auguste francúzsky L"Equipe zverejnil reportáž, že vzorky Armstrongovho moču ešte z roku 1999 pozitívne testovali na prítomnosť dopingu EPO. Armstrong odmietol akékoľvek užitie nedovolených prostriedkov.

2006: Armstronga očistili od obvinení z užívania dopingu. Opakované testy vzoriek z roku 1999 nepreukázali prítomnosť zakázaných látok. Na Tour de France zvíťazil Floyd Landis, ale dodatočne mu odobrali titul za pozitívny dopingový test.

2008: V septembri oznámil svoj úmysel vrátiť sa k profesionálnej cyklistike.

2009: V závere marca si na pretekoch Okolo Kastílie následkom pádu zlomil kľúčnu kosť. S tréningovým procesom začal štyri dni po operácii zraneného miesta. V apríli ho obvinila Francúzska antidopingová agentúra, že nespolupracoval s antidopingovým komisárom. Odmietol toto obvinenie. Na TdF skončil celkovo tretí.

2010: V máji Floyd Landis priznal, že počas pôsobenia v tíme US Postal užíval doping a z rovnakého činu obvinil aj niektorých spolujazdcov, medzi nimi aj Armstronga. Ten poprel užívanie dopingu. V septembri vyhlásila Betsy Andreuová, manželka bývalého tímového kolegu L. Armstronga Frankieho Andreua, že Armstrong súhlasil s užívaním zakázaných látok počas prekonávania rakoviny v roku 1996. Armstrong odmietol obvinenie.

2011: Časopis Sports Illustrated v januári zverejnil článok citujúc bývalého Armstrongovho tímového kolegu Stephena Swarta, ktorý tvrdil, že Armstrong navádzal niektorých cyklistov k užívaniu EPO. Armstrongov právnik vyhlásil, že obvinenie nie je pravdivé. Po účasti na pretekoch Tour Down Under v Austrálii oznámil vo februári definitívne ukončenie kariéry. V máji bývalý Armstrongov tímový kolega Tyler Hamilton povedal pre CBS, že spolu so sedemnásobným víťazom TdF brali EPO v rokoch 1999, 2000 a 2001.

2012: Americký federálny žalobca začal vyšetrovanie voči Armstrongovi i ďalším cyklistom bez predchádzajúceho obvinenia. Koncom júna USADA oficiálne obvinila Armstronga z užívania dopingu a prechovávania zakázaných látok a zakázala mu účasť v cyklistických súťažiach. V júli Armstrong zažaloval USADA na federálnom súde v Texase, ale sudca zamietol jeho žalobu ešte v ten istý deň ako ju cyklista podal. Armstrong sa odvolal voči verdiktu, no opäť neuspel. Dvadsiatehotretieho augusta sa Armstrong rozhodol, že sa neodvolá na Športový arbitrážny súd (CAS) a vzdá boj proti obvineniam. Šéf USADA Travis Tygart to zobral ako nepriame priznanie a ako následok zbaví Armstronga všetkých jeho siedmich titulov z TdF a udelí mu doživotný dištanc.

Tlačový odbor Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) v piatok vydal stanovisko, v ktorom komentuje vyhlásenia predstaviteľov Americkej antidopingovej agentúry (USADA) o plánovanom odobratí siedmich celkových prvenstiev na Tour de France Američanovi Lanceovi Armstrongovi:

"UCI zaznamenala rozhodnutie Lancea Armstronga nepokračovať v spore s Americkou antidopingovou agentúrou (USADA). UCI uznáva, že USADA ohlásila zrušenie všetkých umiestnení pána Armstronga od roku 1998 ako doplnok k doživotnému dištancu vo všetkých športových odvetviach, ktoré uznávajú Svetový antidopingový kódex. Podľa článku 8.3 spomenutého kódexu musí antidopingová organizácia informovať všetky zúčastnené strany (pána Armstronga, Svetovú antidopingovú agentúru /WADA/ a UCI) o dôvodoch akéhokoľvek rozhodnutia a vysvetliť im tieto dôvody. Keďže USADA vyhlásila , že má právomoc rozhodnúť v tejto veci, UCI očakáva od USADA vyjadrenie v súlade s článkom 8.3 kódexu, v ktorom agentúra vysvetlí svoje rozhodnutie. Dovtedy UCI nebude komentovať celú záležitosť."

Španielsky cyklista Alberto Contador odmietol komentovať dopingovú podstatu kauzy Lancea Armstronga, ale vo svojej reakcii na najnovší vývoj udalostí, zložil hold Američanovi, s ktorým asi čoskoro budú mať rovnakú skúsenosť - dodatočné škrtnutie z čela výsledkovej listiny Tour de France.

"Vždy preukazoval veľkú silu, výnimočnú inteligenciu a pozoruhodnú fyzickú pripravenosť," skonštatoval Contador pred štartom piatkovej 7. etapy Vuelty a Espaňa v reakcii na informáciu, že Američan vo štvrtok vzdal svoj boj s národnou antidopingovou agentúrou USADA a po naplnení formálnych krokov pravdepodobne príde o všetkých 7 triumfov na TdF.

Samotný Španiel mal na Tour de France 2010 pozitívny nález na klenbuterol, napokon prišiel o celkové prvenstvo a vo februári 2012 Športový arbitrážny súd (CAS) potvrdil jeho dvojročný trest so spätnou platnosťou. Contador sa vrátil do súťažného diania v auguste.

Bývalého amerického cyklistu Lancea Armstronga, ktorému hrozí, že príde o všetkých sedem titulov víťaza Tour de France po tom, čo vzdal ďalší boj proti obvineniam z dopingu, sa zastal jeho bývalý tímový šéf Johan Bruyneel. "Som smutný za Lancea i celú cyklistiku. Ide o to, že on už ďalej nechce čeliť kampani Americkej antidopingovej agentúry (USADA) namierenej proti nemu," povedal Bruyneel. "Armstrong nikdy v živote neušiel z férového boja a jeho piatkové rozhodnutie len zdôrazňuje nespravodlivosť procesu, ktorý s ním vedú," uviedol Belgičan na svojej webovej stránke.

Bruyneel sa takto vyjadril len niekoľko hodín po tom, ako jeho priateľ vzdal "bitku" v dlhodobej kampani, ktorá mala dokázať, že Texasan užíval zakázané látky, zatiaľ čo Armstrong tvrdil, že je nevinný. USADA obvinila aj Bruyneela z účasti na systematickom dopingu v jeho niekdajšej úlohe športového riaditeľa tímov US Postal a Discovery. V týchto tímoch Armstrong pôsobil pri siedmich víťazstvách na TdF.

"Dúfam, že bude čoskoro zrejmé, že prípad USADA vedený proti mne sa nikdy nemal dostať tak ďaleko," povedal bývalý belgický pretekár a víťaz jednej etapy na Tour Bruyneel. "Vzhľadom na citlivosť právnych procedúr som dostal radu, že by bolo nevhodné ďalej tieto veci teraz komentovať," dodal Belgičan.

Opačný postoj k "prípadu Armstrong" má päťnásobný šampión Tour de France Bernard Hinault. "Je mi to jedno," vyhlásil Francúz, ktorý na TdF triumfoval v rokoch 1978, 1979, 1981, 1982 a 1985. "Sú to jeho strasti, nie moje. Ide o problém, ktorý sa mal riešiť pred desiatimi či pätnástimi rokmi, ale nikdy sa to nestalo," dodal Hinault.

Bývalý nemecký cyklista Jan Ullrich sa možno spätne dočká troch celkových triumfov na Tour de France, ale na správu o najnovšom vývoji dopingovej kauzy Američana Lancea Armstronga zareagoval zdržanlivo.

"Nemyslím na tie tituly. Nepoznám detaily tej záležitosti a som hrdý na moje druhé miesta," vyhlásil 38-ročný Ullrich, ktorý skončil na striebornej pozícii za Armstrongom na TdF 2000, 2001 a 2003 po tom, ako dosiahol prvenstvo v roku 1997.

Americkému cyklistovi Lanceovi Armstrongovi, ktorému odoberú pre údajný doping všetkých sedem titulov z najprestížnejších pretekov Tour de France, vyjadril podporu aj iný slávny cyklista Eddy Merckx. "Nechce sa mi veriť, že k takejto situácii naozaj prišlo, som proti tomuto nespravodlivému procesu. Na jednej strane som rozčarovaný z rozhodnutia Lancea, že odmietol ďalej bojovať s antidopingovou agentúrou, no na druhej strane počas celej svojej kariéry sa správal veľmi korektne. Čo viac mohol urobiť? Celý proces je založený na iba na výpovediach svedkov, je to veľmi nespravodlivé," uviedol päťnásobný víťaz slávnych pretekov Tour de France.

Rozruch okolo L. Armstronga komentovali aj osobnosti z rôznych iných športových odvetví. Majster sveta formuly 1 z roku 2009, Jenson Button z McLarenu na Twitter napísal: "Či je vinný, alebo nie, najhoršie je, že to ubližuje cyklistike." Bývalý kapitán anglickej ragbyovej reprezentácie a majster sveta z roku 2003 Mike Tindall na svojom twitterovom konte uvádza: "V kauze Lancea Armstronga najvyššie prehral cyklistický šport a meniť výsledky spred pätnástich rokov vyznieva smiešne."

[Foto na úvode: mathosh]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Nezávislá reformná komisia svetovej cyklistiky: Armstrong bol chránenec UCI

Nezávislá reformná komisia svetovej cyklistiky: Armstrong bol chránenec UCI

Za éru nekontrolovaného dopingu, ktorej hlavným protagonistom bol Američan Lance Armstrong, nesie z veľkej časti zodpovednosť aj nesprávne vedenie svetovej cyklistiky v predmetných rokoch.
Bývalí šampióni TdF by vrátili Armstrongovi jeho tituly

Bývalí šampióni TdF by vrátili Armstrongovi jeho tituly

Lanceovi Armstrongovi už zrejme nikto nevezme označenie najväčší dopingový hriešnik cyklistiky, jeho sedem titulov na Tour de France mu však odobrať nemali. Myslí si to až 12 z 23 bývalých víťazov Tour de France, ktorých oslovil holandský De Telegraaf s otázkou, či by Armstrongovo meno nemalo byť predsa len ponechané na listine víťazov najslávnejších pretekov. "Armstronga by nemali vymazať. Samozrejme, nie je dobré, že si pomáhal dopingom, ale história sa nedá len tak prepísať," myslí si Holanďan Joop Zoetemelk, víťaz z roku 1980.
Armstrong prezradil mená ľudí, čo mu pomáhali s dopingom

Armstrong prezradil mená ľudí, čo mu pomáhali s dopingom

Bývalý americký cyklista Lance Armstrong poskytol výpoveď pod prísahou, v ktorej menoval ľudí, čo vedeli o jeho dopingovej minulosti.
keyboard_arrow_up