O hlúpom Janovi

Bol raz jeden hlúpy Jano. Keď spal, vyzeral ako v poriadku. Keď otvoril ústa, bolo to horšie a keď sa pohol z domu, bol magnetom na prúsery. Hlavičku mal sice peknú, ale dutú. Napriek tomu ho dali rodičia študovať. Budeš kresliť mapy -povedal mu otec, keď mal hlúpy Jano 15 rokov. A tak sa v škole učil ako sa kreslí sever, že ružovou farbou sa značí štátna hranica a podobne.


Keď je teľaťu dobre, ide sa šmýkať na ľad. Keď hlúpy Jano vyrástol, pomyslel si, že ide vyhrať cyklistické preteky od Ukrajiny až po Aš. Požičal si 1000-míľový bicykel a vyrazil.


Prešiel na ňom cez CP1, CP2 a vystúpal až na Smrk v Rychlebských horách. „Keď přijedeš na státní hranici, drž se bílo-červených patníků" - radil mu deň predtým kamarát Pavel. A tak hlúpy Jano keď vystúpal na horu Smrk k prvému petníku, už ich nespustil z očí.


Míňal ich jeden za druhým v neschodnom teréne celé hodiny. Čím ďalej šiel, tým viac nadával na Kopku. Kopka je tiež Jano, alebo Honza, nie však hlúpy. Po dvadsiatich kilometroch hlúpy Jano konečne zbadal, že ružová je nielen čiara v navigačnom prístroji, ale aj štátna hranica na displeji. Zabudol vôl, že v škole bol. Ospravedlnil sa v duchu hlúpy Jano múdremu Honzovi. Potom zbehol dolu do Poľska a po piatich hodinách bol opäť na Smrku.


Hlúpy Jano nebol sám, kto sa takto pomýlil. Lenže ostatní sa skoro zbadali. Hlúpy Jano aj keď preteky nevyhral, vytvoril nový rekord 1000 míľ. V hlúposti. Smutný, že všetci sú už preč, pokračoval ďalej.


V Špindli sa ho Krakonoš pýta:
Trénovals?
-Jo.
Tyxu videls?
-Jo.
Canyon?
-Jo.


O tri dni za Hrádkom nad Nisou hlúpy Jano potvrdil svoju výnimočnosť a presne tak isto ako do Poľska zablúdil po ružovej hraničnej čiare aj do Nemecka.


Potom hlúpy Jano našiel prameň múdrosti. Pil z neho dovtedy, kým ho neosvietilo a v navigácii si vypol mapový podklad. Za ďalšie tri dni prišiel bezpečne po ružovej navigačnej čiare bez mapy do cieľa.


Čo na to hlúpemu Janovi povedala jeho Nezábudka? „Blúdiš už 47 rokov. Nabudúce pôjdeš s niekym dospelým.“ A nežne ho pohladkala a naliala mu múdrej kaše. Pomohlo? Dúfajme že hej. Uvidíme neskôr, no nie som si istý.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Latanka 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Liptov Ride 2024 – najťažší dojazd v stúpaní u nás?

Liptov Ride 2024 – najťažší dojazd v stúpaní u nás?

Prvý štart na pretekoch je často odpoveďou na otázku, čo si robil v zime. Bol skialp dobrou prípravou a ako nás preveril úplne nový dojazd, ktorý sa môže smelo radiť k najťažším u nás?
Reportáž: Ako odštartoval 11. ročník Detskej tour Petra Sagana?

Reportáž: Ako odštartoval 11. ročník Detskej tour Petra Sagana?

Za krásneho počasia bikeri tejto tour prvýkrát okúsili nástrahy trate v Trenčíne. Trate v krásnom parku Brezina v blízkosti Trenčianskeho hradu mladých cyklistov poriadne preverili.
keyboard_arrow_up