Pozrite sa na akých bicykloch sa jazdí Tour de France 2014

Legendárna a výnimočná Tour de France, to nie sú len samotné preteky. Okrem strhujúcich súbojov je práve Tour miestom, kde sa vždy objavia technické novinky. Je to podujatie, ktoré značkám ponúka príležitosť ukázať a predať sa. Mnoho výrobcov bicyklov a komponentov tak pripravilo krátko pred týmto ročníkom zbrusu nové rámy. Niektorí jazdci stavili na staré známe modely, od ostatných sa odlišujú netradičným farebným prevedením.

Trek Emonda

Trek prichádza s novým modelom, po Madone a Domane tu máme ďalší model, ktorý vznikol poprehadzovaním týchto šiestich písmeniek. Trendom v poslednej dobe je váha a práve Trek Emonda SLR 10 je doteraz najľahší bicykel od Treku. Výrobcovia udávajú hmotnosť rámu na neuveriteľných 690g /pri 56cm veľkosti rámu/. Zakúpiť si ho môžete už aj vy, kompletne zložený má len 4,65kg a vyšiel by vás na takmer 16 000$. Jazdci tímu Trek Factory Racing si však necelých päť kilogramov vážiaci model na etapu vziať nemôžu, bicykel tak majú dovážený na 6,8kg UCI limit.

Trek
Trek

Canyon Aeroad CF SLX

Okrem váhy je v súčasnej cyklistike samozrejme trendom aj aerodynamika. V oboch ukazovateľoch nezaostáva ani nemecký Canyon. Tento kúsok spája prvky ľahučkého modelu Ultimate a časovkárskeho špeciálu Speedmax . Možnosť jazdiť na ňom majú jazdci tímov Katusha a Movistar. Joaquin Rodriguez má však ako jediný k dispozícii aj integrované riaditká (predstavec+riaditká), ktoré sa ponášajú práve na TT model.

Canyon Aeroad CF SLX
Canyon

Specialized S-Works McLaren Tarmac

Spolupráca firmy Specialized s presláveným výrobcom McLaren z prostredia Formuly 1 priniesla ďalšie pokračovanie. Pochváliť sa takýmto delom sa zatiaľ môžu len Nicolas Roche z celku Saxo-Tinkoff a Jakob Fuglsang z Astany. Pripomíname, že najnovší Tarmac bude vyrobený v obmedzenom množstve 250 kusov a jeho cena je 20 000$.

Specialized S-Works McLaren Tarmac
Specialized S-Works McLaren Tarmac

Merida Reacto KOM

Bicykel majstra sveta! Jedine Rui Alberto Faria Da Costa, aktuálny svetový šampión z tímu Lampre-Merida sedlá najnovší model od Meridy. Rám sa na prvý pohľad nelíši od predošlého modelu Reacto Evo, napriek rovnakým tvarom aerodynamických trubiek je o 165g ľahší.

Merida Reacto KOM
Merida Reacto KOM

Pinarello Dogma F8

Taliansky výrobca Pinarello v najnovšom vydaní Dogmy zjemnil jej pokrútené tvary a výsledok z neho vytvára adepta na jeden z najlepších bicyklov na trhu. Pinarello spojilo sily z výrobcom áut Jaguar a vytvorilo tak nový model F8, údajne o 12% tuhší, o 16% viac "vyvážený", o 47% viac aerodynamickejší a o 120g ľahší ako jeho predchodca Dogma 65.1, na ktorom zvíťazil Chris Froome jubilejný stý ročník Tour de France.

Pinarello Dogma F8
Pinarello Dogma F8

Fuji Transonic

Pretekári kontinentálneho tímu Net-App Endura majú k dispozícii taktiež nový stroj. Tím pozvaný na divokú kartu vstupuje do hry s mašinou Fuji Transonic. Fuji tak pridáva do zbierky ďalší model ku supertuhému SST a ultraľahkému stroju Altamira. Rám disponuje prvkami na oklamanie vetra, medzi inými hlavne šikovne schovaná zadná brzda priamo v ráme.

Fuji Transonic
Fuji Transonic

Colnago C60 a V1-R

Tím Europcar má k dispozícii hneď dva čerstvé modely bicyklov. Prevedenie C60 je už klasickým, až legendárnym pokračovaním C triedy od Colnaga. Hitom však je aj najnovší V1-R, vytvorený a vyvinutý s pomocou inžinierov z automobilky Ferrari. Je to tak v poradí ďalší výrobca rámov, ktorý ohlásil kolaboráciu s jednou zo svetoznámych automobiliek /Pinarello-Jaguar, Colnago-Ferrari, Specialized-McLaren či BMC-Lamborghini/ Nechajme sa prekvapiť, zdá sa, že sa aj v najbližších rokoch bude jednať o pretrvávajúci trend vo svete dvoch kolies.

Colnago C60 a V1-R
Colnago C60 a V1-R

Custom bikes

Prichádza kategória sama o sebe, tzv custom bicykle, farby nastriekané na mieru podľa predstáv jazdca. Často sa s nimi stretávame hlavne u lídrov tímov, aktuálneho lídra pretekov, ktorý si nenechá ujsť príležitosť mať svoj bicykel žltý, či majstrov svojich krajín, ktorý majú rám v národných farbách.
Tu je výber z tohtoročnej Tour, v hlavných úlohách Saganov SuperSix Evo s motívom Wolverine, retro edícia bicyklov Ridley v tíme Lotto-Belisol, stroje BMC v národných farbách každého jazdca, mašiny chlapcov z Cannondale v novom šate, oranžový Scott Sylvaina Chavanela, Cervelo R5 obrích rozmerov v novom čierno-červenom farebnom prevedení Johana Van Summerena, oslava jedného dňa v žltom drese v podaní Tonyho Gallopina a Marcela Kittela, model lídra Astany, Vincenza Nibaliho - Specialized Tarmac s nastriekaným žralokom, či bielo-zelený Specialized Venge už žiaľ odstúpeného pretekára Omegy Marka Cavendisha.

Mark Cavendish
http://www.bikeradar.com/road/gear/article/pro-bike-mark-cavendishs-s-works-venge-41609/

Cannondale
Cannondale
OBA: http://www.feedthehabit.com/road-biking/cannondale-pro-team-riding-custom-painted-evos-tour/

gallopin
https://twitter.com/Ridley_Bikes/status/488584279509958656

Chavanel
http://www.bikeradar.com/road/gear/article/pro-bike-sylvain-chavanels-scott-addict-41671/

Kittel
http://roadcyclinguk.com/gear/photo-gallery-marcel-kittels-yellow-giant-propel-stage-two-tour-tech.html

Nibali
https://twitter.com/velonews/status/486154102737764354

Ridley
Ridley
OBA: http://www.ridley-bikes.com/pl/en/news/id/450/special-lotto-belisol-retro-bikes-for-the-tour-de-france

Fretz
https://twitter.com/CaleyFretz/status/487684318295519232

Summeren
http://www.bikeradar.com/us/road/gear/article/van-summerens-cervlo-r5-21-days-of-tour-tech-41694/

Viviani
http://roadcyclinguk.com/gear/tour-tech.html
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Lapierre Pulsium AllRoad 6.0 - v znamení pohodlia

Test: Lapierre Pulsium AllRoad 6.0 - v znamení pohodlia

Je pre teba pohodlie na ceste dôležitejšie ako rýdzi športový výkon? Pulsium AllRoad ho ponúka naozaj viac než dosť.
Unboxing: Marin Headlands 1 – karbónový dobrodruh

Unboxing: Marin Headlands 1 – karbónový dobrodruh

Headlands je kopcovitá pobrežná časť Kalifornie, plná štrkových ciest, výhľadov na oceán aj na známy most Golden Gate. Tento karbónový gravel je poctou tomuto miestu.
Unboxing: Titici ALL-IN - aj hliník môže byť exkluzívny

Unboxing: Titici ALL-IN - aj hliník môže byť exkluzívny

Hľadáš niečo, čo nemajú všetci, niečo, s čím budeš vytŕčať z davu? Ak máš rád ručnú prácu a ceníš si netuctový prístup k technológiám, pozri sa na tento gravel.
keyboard_arrow_up