Biky fóristov: Felt DD 30 - Prvé skúsenosti s fatbikom

Rád by som sa podelil o moje prvé skúsenosti s fatbikom. Myslím, že to bolo v júli 2015 na Bielom Kríži, kde som sa stretol s bývalým spolužiakom zo základky, ktorý došiel na fatbiku. Už som ho síce videl na nejakých maratónoch, ale nikdy som na tom nesedel a nejazdil. Spýtal som sa ho teda, čo tu v lete pri teplote cca 33°C robí, veď to je bike na zimu a na sneh, no on na to, aby som sadol a skúsil. Ja som ani na sekundu nezaváhal.

Samozrejme, že sme sa o tom začali baviť a celkom ma vyviedol z mojich predstáv pocit po prvom prevezení sa, bolo to super. Tak som sa začal pohrávať s myšlienkou, že by som si takéto niečo zaobstaral. Samozrejme som si nechal poradiť a pomôcť pri výbere, aby som nedopadol ako pri mojom prvom HT-čku. Výber padol na Felt DD 30.


Kde sa dá kúpiť?

Tak som začal googliť a hľadať predajne, ktoré ho predávajú. "Vždy je to aj o peniazoch". Koncom septembra 2015 som bol konečne vlastníkom fat-a. Prvé a zatiaľ jediné, čo som hneď vymenil, boli platformy za spd. Výbava je celkom slušná za tie peniaze (brzdy Deore, radenie a prešmykač Deore, kľuky Race Face, prehadzovačka XT Shadow Plus), tak zatiaľ ani nerozmýšľam o nejakých zásahoch do výbavy. Možno časom iné pneu. Pre úplnosť zoznam predajcov si môžete pozrieť na http://www.feltbicykle.sk/predajcovia.

Prečo a kvôli čomu som chcel vlastne fatbike?
  1. Ako hračku na zimné jazdenie a bláznenie.
  2. Ako tréningovú pomôcku počas zimy.
  3. A kvôli tomu, aby som mohol ísť na winter maratón.

Zimu 2015 - 2016 som skoro celú presedel na stacionári a chcel som sa posunúť ďalej "aj s výkonnosťou”.


Opatrný prvý výjazd

Svoj prvý výjazd som dal na skúšku len po okolí - "trochu les, vinice". Nevedel som, čo môžem od toho očakávať, či to bude náročné, tvrdé, či vôbec budem vládať. Samozrejme, že pred tým som si prečítal nejaké tie články ohľadom fúkania pneu. No prvý pocit, niečo parádne, pohodlné, pružné a aj celkom obratné, veď "pneu toho veľmi veľa pohltia". Tak som začal premýšľať a hľadať pre mňa dostupné chodníčky, cestičky, traily. Zaspával som s pocitom nadšenia a plného uspokojenia. Prosím, nesmejte sa a neberte mi radosť a dobré pocity .


Stupava Winter Trophy MTB & Run 2016 - reportáž / mapa a GPX

Odkedy mám fat, som skoro stále na ňom aj keď bolo dlhšie obdobie bez snehu. Zaujímave pre mňa bolo, že niektoré úseky, ktoré som nedal na HT, som s fatom vybehol bez menších problémov. A sú aj pocity, ktoré som na biku zatiaľ nepoznal a nemal. Nakoľko je fatbike bez odpruženej vidlice, je prekvapujúce, čo všetko dokáže predné pneu absorbovať. Mal som také úseky, kde som poskakoval ako na lopte, ale na to všetko sa dá s úsmevom zvyknúť.

A ten záujem a obzeranie sa okoloidúcich tiež poteší. No a v januári som si bol vychutnať už spomínaný Winter Stupavský maratón, ktorý na moje prekvapenie dopadol časovo celkom slušne, ako bolo už spomínané aj v článku, ktorý pridal Imroman. Trať mala v sebe z každého rožku trošku. V polke januára, na naše podmienky celkom slušne napadal sneh do cca 7-10 cm, a tak som šiel zamakať do tých pre mňa neznámych podmienok. Bol to pre mňa zážitok brodiť sa, počúvať ten pukot snehu a prechádzať trailom, kde nikto predo mnou ešte nešiel. V rovných úsekoch a miernych stúpaniach som nemal žiaden problém, všetko som prešiel ako teplý nôž maslom. No stretol som sa aj s takým problémom, že keď som potreboval prudšie zatočiť do stúpania, tak predné koleso malo tendenciu šmýkať sa, podšmykávať, utekať zo stopy, ale to je vec obutia, ktoré tam je dané. Myslím, že tieto plašte “Jumbo Jim” nie sú do takého prašanu, aký tu teraz napadol. Možno do budúcnosti budem riešiť niečo iné, ale nateraz mi to úplne stačí.

Najazdil som už cca 700 km na ňom, som spokojný a neľutujem, že som do toho šiel. Nebudem popisovať výhody-nevýhody / asfalt-terén, o tom písal už Maros1974 (Biky fóristov: Moje prvé skúsenosti na fatbiku Salsa Beargrease). Chcel som len opísať moje pocity a zatiaľ malé skúsenosti. Momentálne jediná vec, ktorá mi “vadí”, je pukanie vnútorného vedenia bowdenov, ale dá sa na to zvyknúť. Ak by som sa mal ešte raz rozhodnúť a mal by som nejaké to euro navyše, tak by som opäť do toho šiel. Ale samozrejme to vec názorov a pocitov.

Napíš aj ty o svojom biku

V rámci predstavovania bikov fóristov sme už predstavili napríklad: Dano5 a Yeti, HELLBOY22 a jeho KGB Fidel, Turbiho Klein alebo Quidoo & Merida Ninety Nine XT-D (2012).

Stačí sa ozvať alebo rovno zaslať krátky článok s fotkami na redakcia@mtbiker.sk. Nemusí to byť iba drahý profi bike, ale kľudne môže mať zaujímavý design, výbavu, netradičnú značku, históriu alebo ho môžete mať iba jednoducho radi a chcete sa podeliť o spoločné zážitky s ďalšími bikermi. Prípadne občas oslovuje priamo redakcia proaktívne fóristov, ako tomu bolo aj v tomto prípade.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Roman74 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Plášte sú najdôležitejšou časťou na bicykli. Ako si vybrať plášte a na čo si dávať pozor? V tomto článku vás prevedieme základnými tipmi.
Kráľ bicyklových rámov – karbón je super, ale… (2. časť)

Kráľ bicyklových rámov – karbón je super, ale… (2. časť)

Aj za takou jednoduchou vecou, akou je bicyklový rám, je mnoho technológií a procesov, ktoré musí absolvovať ešte predtým, než naň nasadnete a vyrazíte za dobrodružstvom.
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Hľadáš nekompromisný bicykel do prichádzajúcej maratónskej sezóny, s ktorým si užiješ výlet hrebeňom aj moderné cross-country trate? Máme pre teba skvelý tip.
keyboard_arrow_up