Canyon hardtaily 2017 - splnia očakávania aj tento rok?

Značka Canyon nie je na slovenskom trhu žiadnou novinkou, aj keď si razí cestu priameho predaja bez kamenných predajní.

Stretnúť bicykle Canyon v našich lesoch nie je nič výnimočné, veď pomer ceny a výkonu je značný a v tomto duchu sa nesie aj celá nová kolekcia 2017, takže bikeri budú mať z čoho vyberať. Poďme si bližšie pozrieť malú ochutnávku tých najzaujímavejších noviniek zo segmentu hardtailov.

Vo všeobecnosti sú hardtail bicykle určené predovšetkým na športové výjazdy alebo maratóny, ale rovnako dokážu ponúknuť aj zábavnú jazdu po náročnom výšľape. Tieto stroje sa tešia z priazne veľkej skupiny ľudí, ktorí si radi vyrazia na víkendové dobrodružstvo alebo len tak na hrádzu, prípadne lesné zvážnice. A to práve vďaka vynikajúcej efektivite pri šliapaní a celkovej jednoduchosti pri zachovaní priaznivej ceny.

Materiálovú skladbu tvorí z veľkej časti karbón, avšak Canyon myslel nielen na náročných jazdcov, ale ponúka aj dostupnejšie kúsky postavené prevažne na hliníkových rámoch.

Grand Canyon - hliník má stále čo ponúknuť



Základom bicyklov Grand Canyon je hliníkový rám postavený na 29" kolesách. Práve lepšia priechodnosť väčších kolies pridáva komfort pri jazde hore, ako aj dole kopcom. Overená kombinácia kolies 29 a pruženia 100 mm je akurát pre pohodlné jazdenie v nenáročnom teréne. Ale svoje má čo povedať aj pri technickejších maratónskych tratiach, do ktorých môžete s bicyklom Grand Canyon s kľudom vyraziť. Najdostupnejšie rekreačné verzie pritom začínajú už od 699 €. Ak si nepotrpíte na karbónový rám, ale preferujete lepšiu výbavu, je tu na výber až z 15 modelov, ktoré majú vždy po dve farebné prevedenia.

Grand Canyon AL SLX 9.9 EX

Progresívna geometria a moderná špecifikácia vám prinesie v tejto konkrétnej rade bicykel, ktorý umožní jednoducho si jazdu dokonale užiť. Top model v kategórii je osadený novým SRAM X01 Eagle 1x12 so širokým rozsahom prevodov. O tlmenie sa stará vidlica FOX Performance 34 FLOAT. Veľkou novinkou, ktorá v minuloročnej rade chýbala, je použitie teleskopickej sedlovky RockShox Reverb Stealth B1, ktorú oceníte pri zjazde. Celková váha je 11.3 kg pri veľkosti M. DMOC je 2 699 €.


Grand Canyon AL SL 8.9

Tento model je veľmi atraktívny z pohľadu porovnania cena/výkon, čo je zrejme jeho hlavná devíza. Tento hliníkový rám dostanete kompletne osadený pre zmenu na sade Shimano SLX s prevodníkom 26/36 a 11-rýchlostnou kazetou. Vidlica je typu RockShox Rebra RL so zdvihom 110 mm a diaľkovým ovládaním zamykania. Celková váha je 11.6 kg pri veľkosti M. DMOC je 1 399 €.

Canyon nezabudol pri vytváraní tohtoročnej kolekcie ani na nežné pohlavie. Hlavným rozdielom je prispôsobená geometria. Ponúkané veľkosti XS a S sú dodávané s 27.5" kolesami pre lepšiu ovládateľnosť namiesto 29", ktoré prináležia veľkostiam M a L.


Grand Canyon WMN AL SLX 9.9

Pre ženy, ktoré si trúfajú a sú odhodlané začať s pretekaním v XC alebo naopak, chcú si len zlepšiť svoje trailové schopnosti, je vhodný práve tento model. Zdvih 110 mm vďaka vidlici RockShox Rebra RL ponúka vysokú citlivosť a perfektnú ovládateľnosť. O dostatočný brzdný výkon sa postará SRAM Level LT. Radenie je v rukách overeného Shimano DEORE XT 2x11. Celková váha je 10,7 kg pri veľkosti S. DMOC je 1 499 €.


Grand Canyon WMN AL SL 6.9

Cenovo dostupnejší model dostal na túto sezónu vidlicu RockShox Rebra RL s diaľkovým lock-outom, Na Shimano SLX kľukách je osadený trojprevodník a presné radenie na 10-rýchlostnej kazete je zverené do rúk rady Shimano XT. Celková váha je 11,5 kg pri veľkosti S. DMOC je 1 099 €.


Canyon myslí aj na cyklistu, ktorý sa dostane do sedla cez víkend, občas pozrie do lokálneho lesa alebo sa ide len tak previesť. Grand Canyon AL 4.9 je dostupný model na 27,5" kolesách, o rýchle a presné radenie sa postará Shimano XT 10-rýchlostná prehadzovačka a spolu s trojprevodníkom ponúka širokú škálu prevodov. Tento model sa vyrába v elegantnej čiernej, červenej alebo v Cosmic modrej kombinácií. Celková váha je 13,1 kg pri veľkosti M. DMOC je 799 €.

EXCEED - s radosťou na preteky prekonávať vlastné limity



Canyon sa radom EXCEED zameral na naozaj náročného cyklistu, ktorý má pretekárske ambície alebo chce mať to najlepšie v rámci karbónových hardtailov. Návrhári sa sústredili predovšetkým na znižovanie hmotnosti rámu, a to bolo možné aj vďaka “minimal surface” konceptu. V podstate ide o optimalizáciu plochy rámu. Pre lepšiu predstavu, konštrukčné prvky ako trubky sú navrhnuté čo najkratšie a najpriamejšie - čím je dosiahnuté maximálne zníženie plochy modelu.

EXCEED CF SLX 9.9 PRO Race Team

Tento model sa môže pochváliť ocenením iF Gold Awards 2016. Cena sa udeľuje každoročne a konkrétne sa jedná o ocenenie kvality dizajnu, kde sa postupne predstaví viac ako 5 000 produktov zo 70 krajín. iF Design sa snaží podporovať dobrý design a zvyšuje povedomie nielen u laickej verejnosti.

Teamový stroj disponuje tým, o čom veľa z nás možno sníva. Vidlica RockShox RS-1 patrí medzi to najlepšie čo zákazník môže dostať v danej kategórii, takisto aj SRAM XX1 Eagle-kazetu, kľuky, radenie a prehadzovačku. Kolesá nesú označenie SRAM Rise 60. Tento model váži 8,8 kg pri veľkosti M. DMOC je 5 490 €.


EXCEED CF SL 7.9 PRO Race

Tento rám je kompletne pod záštitou SRAMu, pričom spomínaný Eagle (12-50 zubov) doplní jednoprevodník s 32 zubami. Zaujímavá je aj prehadzovačka SRAM Eagle Grip Shift, ktorá si nájde svojich priaznivcov. Tento model dostal RockShox SID RL vidlicu s technológiou Boost a váži 9,6 kg pri veľkosti M. DMOC je 2 899 €.


EXCEED CF SL 7.9

Na rozdiel od väčšieho brata s prívlastkom PRO Race, je tento karbónový model vybavený pohonom 2x11, čo umožňuje zvládnuť ťažší terén aj menej trénovanému jazdcovi. O vynikajúcu brzdnú silu sa postarajú Shimano XT brzdy, ktorých pomer cena/výkon je naozaj výborný. O pruženie sa postará vidlica Fox Performance 32 s technológiou Boost a diaľkovým lockoutom z riadidiel. Tento model váži 10 kg pri veľkosti M. DMOC je 2 699 €.


EXCEED CF SL 6.9

Je naozaj v peknej výbave a pomer cena/výkon je pri tejto karbónovej verzii veľmi lákavý. RockShox Rebra RL so 100 mm zdvihom, dvojprevodníkom SLX od Shimano s pomerom 28/38 zubov v predu a 11-rýchlostnou kazetou. Kolesá Mavic sú obuté na rýchlych plášťoch Continental Mountain King II SL 2,2". Tento model váži 11,2 kg pri veľkosti M. DMOC je 1 999 €.


DUDE - jazda cestou necestou



Pre nadšencov fatbikov, je tu opäť ako minulú sezónu overený karbónový rám s váhou 1 550 g. Možno na prvý pohľad pôsobí fatbike hrubo a neohrabane, ale vďaka kolesám o šírke 4" má výbornú priechodnosť, ktorú si užijete na snehu, blate alebo piesku. Má však samozrejme svoje limity, ale ani jeden zo spomínaných terénov ho pri jazde tak ľahko nezastaví. Pomocou fatbiku DUDE tak môžete posunúť hranice “zjazdého” terénu a vychutnávať si nový rozmer výjazdov.

DUDE CF 9.0 EX

Topmodel - “mušia váha” fatbiku. Najlepšie osadeným fatbikom z kolekcie Canyon pre nadchádzajúcu sezónu 2017. Vzduchová vidlica RockShox Bluto RCT3, teleskopická sedlovka, brzdy Shimano Deore XT M 8000 a prevody 1x11 s rozsahom 28T na 11-46T značia výborné “papierové” predpoklady. Vynikajúcu trakciu majú na starosti široké 4" Jumbo Jim plášte s rýchlym vzorom, ktoré môžete jazdiť v podstate celoročne vrátane zimy. A to všetko pri celkovej hmotnosti iba 12.1 kg vo veľkosti M, takže to vôbec nie je žiadny ťažkotonážnik. DMOC je 3 299 €.


DUDE CF 8.0

Najdostupnejší karbónový model disponuje vidlicou, ktorá bola vytvorená priamo konštruktérmi z Canyon. Dude CF 8.0 dostal 1x11 pohon v kombinácii Shimano SLX 11s kazety a prehadzovačky SRAM NX 11s. Rozsah prevodov je 11-42 zubov a presné radenie patrí medzi silné stránky radenia Shimana. Obuté sú plášte Schwalbe Jumbo Jim 4.0 s rýchlym vzorom a vďaka svojmu objemu sa správajú ako “malé tlmiče”, vďaka čomu bude jazda komfortnejšia. Celková váha je 13,2 kg pri veľkosti M. DMOC je 1 899 €.


Pestrá kolekcia 2017

Kolekcia je rozhodne pestrá, nechýba veľký počet zástupcov dostupnejších prevedení a na svoje si prídu aj milovníci výnimočných a špecificky ladených bicyklov. Navyše, Canyon ponúka vždy dve farebné variácie ku každému modelu.

Pri kúpe bicykla Canyon je samozrejmosťou, že jazdec dostane pumpičku na vidlicu/tlmič a tiež momentový kľúč, ktorým zatiahnete všetky skrutky na správny moment. Spolu s podrobným návodom je domáce skladenie už hračka. Všetky farebné kombinácie a konfigurácie nájdete na stránke: canyon.com/sk/mtb/#hardtails..
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen PR článok

Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen

Predstav si kopce s výhľadom na oceán. Kopce, kde sa začali písať dejiny horskej cyklistiky. Tam, v tieni tisícročných sekvojí, sa zrodila aj značka bicyklov Marin.
E-novinky Canyon - evolúcia v plnom prúde PR článok

E-novinky Canyon - evolúcia v plnom prúde

Canyon na tento rok kompletne inovoval svoju ponuku horských elektrobicyklov. O ktoré modely ide? V čom sa líšia oproti predchodcom? Ako sú vybavené?
Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

RockShox patrí dlhoročne medzi lídrov na trhu s odpružením. Po minuloročnom update vidlíc Pike, Lyrik a ZEB prišli na rad aj cenovo dostupnejšie alternatívy.
keyboard_arrow_up