Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen

Predstav si kopce s výhľadom na oceán. Kopce, kde sa začali písať dejiny horskej cyklistiky. Tam, v tieni tisícročných sekvojí, sa zrodila aj značka bicyklov Marin.

Medzi hardtailami a gravelovými bicyklami sa hranica čoraz viac zmenšuje a rozdiely sa postupne strácajú. Napriek tomu majú obe kategórie svojich zástancov a fanúšikov. My sa teraz spolu pozrieme na to, čo je nové v ponuke výrobcu Marin v kategórii hardtailov a gravel bicyklov.

El Roy

Začneme pekne stvrda – oceľou. Nie je to úplná novinka, no páči sa nám, že tento výrobca oceľ stále zaraďuje do svojho portfólia materiálov. Má svoje nesporné mechanické výhody a ešte aj dobre vyzerá. Pri enduro/trail bicykli El Roy to platí „do posledného zvaru“.

Rám je vyrobený z legovanej ocele, označenej ako Series 3 4130 CrMo, s integrovanými návarkami, vonkajšími brzdovými a hadicovými držiakmi. Pomocou technológie elektroforetického nanášania je ošetrený odolnou povrchovou úpravou. Jeho „dolekopcová orientácia“ je evidentná aj zo 63-stupňového hlavového uhla a 78-stupňového uhla sedlovej rúrky.

Vpredu je ikonická vidlica Marzocchi Z1 so zdvihom 140 mm. Výbavu tvorí 12-rýchlostný systém Shimano Deore, teleskopická sedlovka X-Fusion Manic, 4-piestové kotúčové brzdy Shimano a agresívne plášte Maxxis Assegai v slušnom rozmere 29 x 2,5”. Jeho MOC je 2799 € a nájdeš ho aj v MTBIKER eshope.

Marin El Roy

Team Marin

V podobe bicyklov Team Marin ide o nestarnúcu klasiku. Hardtaily s modernou geometriou sú určené na lesné dobrodružstvá, ale aj na miernejšie traily. Materiálom je najvyššia a najľahšia vlastná zliatina od Marin, označená ako Series 4. Spoločné sú 29” kolesá, jednoprevodníkové systémy a pevné „boost“ osky. Neváhaj a postav sa na štart maratónu, alebo vyraz na výlet krížom cez krajinu. Na výber máš z dvoch úrovní výbavy.

Team Marin 1 je z dvoch modelov ten dostupnejší, s cenovkou 1649 €. Vidlica RockShox Judy má zdvih 120 mm. Radenie a prehadzovačka sú v réžii Shimano Deore M6000, doplnené kazetou Sunrace a reťazou KMC X12. Kľuky sú od interného dodávateľa, osadené oceľovým, 32-zubovým prevodníkom. Viac nájdete na tomto odkaze.

Fox 34 Stepcast, Maxxis Rekon Race vpredu aj vzadu či teleskopická sedlovka – to sú na prvý pohľad evidentné rozdiely pre model Team Marin 2. Tie zvyšné rozdiely tvorí radenie SLX s prehadzovačkou XT od Shimana, kľuky FSA Grid či teleskopická sedlovka TranzX. Rozdiel je tiež v brzdách. Kým 1-ku zastavujú hydraulické Tektro HDT280/HDR285, pre 2-ku sú to tiež hydraulické brzdy TRP G-Spec. Výrobca stanovil cenu na 2749 €. Všetko potrebné nájdete na webe výrobcu.

Team Marin 2Team Marin 1

San Quentin 29”

Aj tento model trailových „HT-čiek“ sa predstaví v novom roku v dvoch úrovniach výbavy. Spoločným menovateľom u oboch je agresívna trailová geometria. Hlavový uhol je položený na hodnotu 63°, aby zvládol aj strmé lesné pasáže. Uhol sedlovej rúrky je 77°, aby bol posed čo najviac efektívny aj cestou hore.

San Quentin 2 je z dvojice ten cenovo dostupnejší. Ponúka jedenásťrýchlostný pohon Shimano Deore s odolnejším radom komponentov, reťaze a kazety Shimano Linkglide LG500. Obutý je v plášťoch Vee Tire Co Flow Snap s rozmerom 29 x 2,6”. O ubrzdenie v každej situácii sa postarajú 4-piestové brzdy Tektro M535. Zdvih vidlice X-Fusion Slide je 140 mm. Vnútorné vedenie kabláže je samozrejmosťou aj pre teleskopickú sedlovku TranzX so zdvihom 170 mm. Cena na stránke výrobcu je 1539 €.

San Quentin 3 disponuje rovnakým zdvihom, ale v podaní Marzocchi Bomber Z2. Radenie má o stupeň navyše, teda 1x12. Je kombináciou komponentov Shimano, SunRace kazety a KMC reťaze. Štvorpiestové brzdy TRP Slate EVO spolupracujú so 180 mm kotúčmi a „krotia“ rýchlosť kolies obutých v plášťoch Maxxis Assegai 29 x 2,5” v bezdušovom prevedení. Cena na webe výrobcu je 1979 €.

Tento model bol najprv predstavený v 27,5” prevedeniach, ktoré nájdete aj MTBIKER eshope.

Marin San Quentin 3 29”Marin San Quentin 2 29”

DSX

Bicykle z tejto modelovej rady sú ideálnym nástrojom na premostenie z kategórie „hardtail“ na kategóriu gravel. Ide o bicykle postavené na gravelovej geometrii, ale s klasickým úchopom. Sú vhodné pre ľudí, ktorých lákajú najmä spevnené cesty, poľné a štrkové cyklotrasy, no je im pohodlnejší úchop rovných riadidiel. Vyrábajú sa v troch stupňoch výbavy. Spoločnú majú geometriu, pevné osi vpredu aj vzadu, jednoprevodník a celokarbónovú vidlicu.

DSX 1, ako základ, je vybavený jedenásťrýchlostným systémom Shimano Deore, reťazou KMC X11 a hydraulickými brzdami Tektro HD-R280. Obutý je v plášťoch WTB Riddler so šírkou 45 mm. Zvyšok komponentov tvoria najmä produkty od Marin. Nájdeš ho za MOC 1099 € v MTBIKER eshope.

Marin DSX 2
Pokračovanie v podobe DSX 2 sme si nedávno predstavili v detailoch aj v unboxingu. Najzásadnejší rozdiel oproti prvému modelu je v tom, že je osadený dvanásťrýchlostným systémom, ale rovnako zo sady Deore. Kazetu už však výrobca vymenil za SunRace s rozsahom 11-51 zubov a brzdy sú Tektro 285. S odporúčanou cenou 1299 € ho nájdeš na MTBIKER eshope.

Najvyšší model DSX 3 dostal komponentovú výbavu od koncernu SRAM. Radenie tvorí kombinácia sád SRAM Apex a NX. Celok dopĺňajú brzdy DB-S300 od rovnakého dodávateľa. MOC tohto modelu je 1999 €. Všetky informácie nájdeš v MTBIKER eshope.

Marin DSX 1Marin DSX 3

Four Corners 1

Pre fanúšikov oceľových rúrok Marin pripravil aj takýto „gravelovo-bikepackingový“ skvost. Four Corners je vyrobený z vlastného materiálu Series 1 CrMo 4130. Rám aj vidlica sú vybavené mnohými úchytmi pre batožinu, tašky či nosiče. To je jasným dôkazom toho, že bicykel je postavený s jasným účelom - aby mohol kedykoľvek vyraziť za dobrodružstvom.

Vyrába sa v piatich veľkostiach, kde XS a S sú osadené 27,5” kolesami a zvyšok 28”. Plášte môžu mať šírku až 45 mm. Tie osadené od Vee Tires majú šírku 40 mm. Vybavený je systémom 3x9 Shimano Sora a mechanickými brzdami Tektro Sypre-C Road. Podrobné informácie nájdeš na stránke výrobcu, vrátane odporúčanej ceny 1099 €.

Marin Four Corners 1Marin Four Corners 1

Headlands 1

Ostrov Marin Headlands je známy svojou jedinečnou geológiou, ekosystémom pobrežných prérií zmietaných hmlou a mnohými kapitolami histórie. Útesy oceánskych skál ponúkajú výhľad na Golden Gate Bridge a dunenie vĺn sa často ozýva nad zahmlenou lagúnou. Je popretkávaný mnohými cestami, so štrkovým či hlineným povrchom. Ako pocta tejto dobrodružnej divočine vznikol karbónový gravel Marin Headlands 1. Už na pohľad je jasné, že s ním môžeš rátať aj na gravelových pretekoch, alebo na bikepackingovom dobrodružstve.

Marin Headlands 1
Karbónový rám s vnútorným vedením kabeláže ponúka viacero možností uchytenia batožiny, a to aj na vidlici. Pevné osky mu dodávajú potrebnú tuhosť. Komfortu samotnej karbónovej konštrukcie pridajú aj 44 mm široké plášte Vee Tire G-Sport. Spoľahnúť sa môžeš na výborný pohon pre gravelové bicykle od Shimana GRX - radenie GRX 600 a prehadzovačku GRX810. So 40-zubovým prevodníkom vpredu nám dáva 11 rýchlostí. Hydraulické brzdy patria tiež do tejto sady a spolupracujú so 160 mm kotúčmi.

Na našom MTBIKER eshope si môžeš pozrieť aktuálnu ponuku gravelov aj hardtailov od Marin-u.
Zdroj fotografií: archív redakcie
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Marin 2024 - celoodpružené stroje vytvorené pre zábavu PR článok

Marin 2024 - celoodpružené stroje vytvorené pre zábavu

Ak hľadáš celoodpružený bicykel alebo elektrobicykel, určite nevynechaj ponuku značky Marin. Prekvapia nás v roku 2024 niečím novým alebo zaujímavým? Poď to zistiť.
Na návšteve v CTM - vývoj značky, novinky, význam Racing Teamu

Na návšteve v CTM - vývoj značky, novinky, význam Racing Teamu

Poďte sa pozrieť, čo nové si slovenská značka pripravila do sezóny a že aj detaily môžu hrať dôležitú úlohu.
Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024 PR článok

Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024

Táto značka si nájde fanúšikov, ktorí radi bojujú proti sekundám, alebo potrebujú poriadny stroj do ťažkého terénu.
keyboard_arrow_up