CeramicSpeed – ak je rýchlosť a maximálny výkon jasný cieľ

Ísť o malý kúsok rýchlejšie, bez väčšieho vynaloženého úsilia, sa dá nielen pomocou motoru alebo elektriky. Watty vedia ušetriť napríklad „vychytávky“ od CeramicSpeed, špecialistu na keramické ložiská...

Samozrejme, v tomto prípade nehovoríme o tom, že keramické ložiská za vás vyhrajú miestne podujatie, no sú možným „krôčikom“ pre tých, ktorí hľadajú ďalšie sekundy na svoju stranu. Práve z toho dôvodu sa stali veľmi obľúbené v profesionálnej cyklistike, medzi triatlonistami a tiež nadšenými amatérmi.

Prečo keramické ložiská?

Trenie ako fyzikálna veličina je jedným z hlavných „nepriateľov“ v cyklistike. Práve v trení sa totiž stráca určité množstvo ťažko vynaloženej energie, ktorú produkujete pri šliapaní. Ak znížite tento odpor, jednoducho pôjdete vo výsledku rýchlejšie. Práve tento jednoduchý fakt dal za vznik spoločnosti CeramicSpeed. Kvalitné keramické ložiská sú ručne vyrábané v Dánsku a prekonávajú tie klasické oceľové vo všetkých smeroch. Umožnia šetriť energiu, ak sa použijú v nábojoch, stredových zloženiach, kladkách a pod. Dokonca sa táto úspora dá veľmi dobre kvantifikovať pomocou wattmetrov a meraní. Ako vždy, záleží od podmienok, no dá sa hovoriť o úspore 10-16 wattov podľa toho, koľko komponentov prejde na „keramický“ upgrade.


Možno sa vám toto číslo zdá spočiatku malé, no ak si to aplikujete napr. na 6 hod. preteky, dostanete sa vo výsledku na minúty, ktoré už môžu rozhodnúť o víťazstve. Samozrejme to nepríde bez tréningu, ale CeramicSpeed umožní sa zase o malý krôčik posunúť ďalej, čo v súčasnej maximálne vyrovnanej scéne hrá svoju úlohu. Aj to je dôvod, prečo sa na tieto produkty spoliehajú tímy ako Bora-hansgrohe s naším Petrom Saganom, Quick-Step, Dimension Data, Cannondale-Drapac a iné. Keramické ložiská nie sú určené výhradne pre profesionálov, ale rovnako pre nadšených výkonnostných cyklistov a pre tých, ktorí požadujú nekompromisné vybavenie. Okrem spomínanej úspory energie ponúkajú aj extrémne dlhú životnosť, najmä v prevedení „coated“. To znamená aplikovanie dodatočnej metalickej vrstvy na dráhu ložiska, ktorá je o 75% tvrdšia ako oceľ.


Stredové zloženia

Práve stredové zloženie tvorí jeden zo základných prvkov, cez ktoré prenášame našu energiu. Rovnako je to miesto, ktoré je veľmi náchylné na vodu, nečistoty a s tým spojenú koróziu, preto je dobré, aby boli ložiská kvalitné a dobre utesnené. To všetko samozrejme spĺňa CeramicSpeed, navyše ponúka najnižšie možné trenie a s tým spojený efektívny prenos energie. V ponuke sú zastúpené všetky dôležité štandardy (HT2, BB30, Campagnolo atď) pre cestné a rovnako aj MTB použitie. Verzie označené ako „coated“ ponúkajú ešte vyššiu odolnosť voči nečistotám, a teda dlhšiu životnosť.


Kladky do prehadzovačky

Ďalším miestom, kde môžete jednoducho „ušetriť“ energiu, sú kladky prehadzovačky. CeramicSpeed navyše ponúka 3-5-krát dlhšiu životnosť, a to aj v poriadne náročných podmienkach. Dostupné sú verzie vyrobené z anodizovaného hliníka, ďalšou možnosťou je exkluzívny titán. Najväčšou lahôdkou je ale séria vyrobená na 3D tlačiarni z titánového prášku. V podstate je možné vybrať vhodné kladky takmer pre každý systém moderného pohonu na cestu alebo MTB. Pri MTB nechýba ani špeciálna verzia pre jednoprevodníkové systémy SRAM. Súčasťou balenie býva aj špeciálny olej, ktorý životnosť ešte zvyšuje.


Sady ložísk do kolies

Vplyv na výslednú rýchlosť majú samozrejme aj kolesá, v ktorých sa rovnako nachádzajú ložiská. Každý výrobca používa veľmi často odlišné rozmery vyplývajúce z konštrukcie, no CeramicSpeed ponúka kompletné sety pre jednotlivé typy kolies. V podstate sú pokryté všetky hlavné značky, ktoré ponúkajú kvalitné kolesá, a tak je ľahké zvoliť ten správny variant kompletného setu. Vo väčšine prípadov sú dostupné aj „coated“ prevedenia pre maximálnu možnú životnosť.

Kombináciou týchto 3 možných „uprgradov“, ako sú stredové zloženie, kladky a ložiská v nábojoch, je možné dosiahnuť úsporu až 9 wattov, čo v prípade napr. dlhého Ironmanu (180 km) pri rýchlosti 32 km/h spraví až 9 min. Všetky tieto produkty používajú aj vyššie spomínané Pro-Tour tímy.


OSPW – Oversized Pulley Wheel System

Pod touto skratkou sa ukrýva ďalšia možnosť ako ušetriť drahocenné sekundy, navyše v prípade cestnej cyklistiky. Tento systém bol vyvinutý v spolupráci s profesionálmi a umožní úsporu až do hodnoty 2.4 wattov. Spočíva v zväčšenom priemere kladiek (17 zubov), ktoré vo výsledku ponúknu nižšie trenie kombináciou tvaru a použitím keramických ložísk. Dostupné sú verzie pre Shimano a SRAM a rovnako vo verzii „coated“.


Reťaz UFO

Samozrejme, trenie hrá veľkú úlohu aj pri reťazi, kde prebieha medzi každým článkom. Z toho dôvodu sa optimalizácii nevyhla ani reťaz, kde špeciálna aplikácia keramického prášku a celkový proces úpravy umožní ďalšiu úsporu od 2 do 5 wattov oproti klasike. Úprava na reťazi vydrží približne 600 km jazdy, počas ktorej poskytne spomínanú výhodu. Ideálne sa teda hodí odložiť si ju na preteky a na tréning používať reťaz klasickú.


Práve kombinácia vyššie spomínaných riešení môže vo výsledku ponúknuť úsporu až 16 wattov. Samozrejme, tieto produkty nie sú zďaleka na prvom mieste v pomere ceny a úžitkových vlastností, no svoje miesto si nájdu tam, kde užívateľ hľadá spôsob, ako svoj výkon opäť o maličký kúsok posunúť. Aj v amatérskej cyklistike často rozhodujú sekundy a CeramicSpeed je jedna z možností, ako sa k nim dostať. Pre podrobné informácie navštívte oficiálnu stránku ceramicspeed.com/sport alebo stránku dovozcu procycling.sk/znacka/ceramic-speed.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Súťaž: Vyhraj VW Multivan na celý týždeň

Súťaž: Vyhraj VW Multivan na celý týždeň

Cyklodovolenka, roadtrip po Európe či výlet s celou partiou? Stačí zodpovedať jednoduchú otázku na konci tohto článku a Multivan na týždeň môže byť tvoj!
Video: Najlacnejšie GPS zabezpečenie bicykla - vyskúšali sme Apple AirTag

Video: Najlacnejšie GPS zabezpečenie bicykla - vyskúšali sme Apple AirTag

Vyrovná sa malé a lacné zariadenie plnohodnotnému GPS zabezpečeniu so SIM kartou? Aké sú silné a slabé stránky Apple AirTag?
Dochádzam do práce na bicykli každý deň – prečo to robím?

Dochádzam do práce na bicykli každý deň – prečo to robím?

Dochádzanie do práce na bicykli? Na bicykli? Každý deň? Ročne najazdíš 13 000 kilometrov? Pre jedného niečo nemysliteľné, pre iného zas niečo mimoriadne lákavé.
keyboard_arrow_up