Felt Decree – ultimátny 27,5“ trailbike

Americká značka Felt je špičkou v oblasti technológií spracovania karbónu. Staronový model Decree je toho živým dôkazom.

Všestranný trailbike nesúci názov Decree, nie je v ponuke amerického výrobcu žiadnou novinkou. Naopak, jedná sa o veľmi známy a obľúbený model. Na vývoji aktuálnej rámovej platformy a karbónovej pleteniny pracoval Felt dokonca niekoľko rokov. Niet preto divu, že do prepracovaného modelu vkladá veľkú dôveru a sľubuje nadštandardný pomer tuhosti a nízkej hmotnosti a vyladený chod zadného odpruženia, ktoré ponúka efektivitu XC strojov v stúpaniach a pohodlie oveľa odolnejších bicyklov v zjazde. Nemenej dôležitou doménou je aj možnosť úpravy geometrie jednoduchým otočením excentrických vložiek vo vahadle.


Geometria – dlhšia, nižšia, položenejšia a k tomu ešte niečo naviac

Decree ide s dobou, ktorej velí trend dlhších predných rámových trojuholníkov, položenejších uhlov vidlíc a znižovanie ťažiska, aby bol bicykel na sinletrailoch hravý, rýchly a stabilný. Decree všetky tieto požiadavky spĺňa a oproti predchádzajúcemu modelu ponúka aj pár vymožeností naviac, ako zníženie sedlovej trubky, čo umožní montáž teleskopickej sedlovky s väčším zdvihom, prepracovaný systém vnútorného vedenia káblov s odnímateľnými portami, ktoré sú kompatibilné aj s elektrickými sadami Di2 a optimalizovaným dizajnom v oblasti stredu, ktorý ponúka úchyt na vodítko reťaze, no zároveň počíta len s jednoprevodníkovými sadami.


„One ring rule them all“ – jednoprevodník bez kompromisov

Ako bolo už spomenuté vyššie, na Decree už prešmykač nenamontujete. S rozmachom 11- a 12-rýchlostných sád už však nie je ani treba. Padanie reťaze je poistené vodítkom na ISCG úchyte a vyradenie dvojprevodníkov a trojprevodníkov z hry umožnilo rozšíriť zadnú stavbu s boost 148x12 mm oskou a zlepšiť tak tuhosť, ako aj priechodnosť plášťov. Zadná stavba podľa údajov výrobcu s prehľadom zvládne plášte s ISO šírkou 2,6 palca.


Flip chip, Trunnion a karbón, kam len oko dovidí

Ak vám spojenie slov Flip chip nič nehovorí, jedná sa o technológiu, umožňujúcu jednoducho upraviť geometriu bicykla otočením vložky úchytu zadných vzpier vo vahadle rámu. V hornej polohe má bicykel strmší uhol hlavovej trubky a vyššie ťažisko, čo môže viac vyhovovať menej agresívnym jazdcom a naopak, v dolnej polohe je geometria viac položená, hlavový uhol sa zmenší o jeden stupeň a rovnako aj o 10 mm nižšie ťažisko nabáda na divokejšiu jazdu v smere gravitácie.

Pojem Trunnion zasa označuje spôsob uchytenia tlmiča, ktorý má predĺženú časť tela a úchyty sa nachádzajú po jeho bokoch. Toto riešenie umožňuje použitie dlhších tlmičov s nižšími prevádzkovými tlakmi, ktoré ponúkajú lepší výkon a efektivitu v náročnom teréne, čo je obvykle ťažko dosiahnuteľné zvlášť u malých veľkostí rámov. Trunnion tlmiče sú uchytené na karbónové vahadlo, ktoré šetrí hmotnosť rámu. Z rovnakého materiálu sú aj zadné vzpery, ktoré nie sú ani u najdostupnejšieho modelu Decree 5 vyrobené z hliníka.


FAST odpruženie - Felt Active Stay Technology

Prepracovaný systém zadnej stavby FAST, ktorej kinematika je v princípe tzv. prepákovaný jednočap typu zero-pivot a využíva miesto jedného čapu prepružovanie karbónových zadných vzpier, prešlo viacerými vylepšeniami a nastavenie tlmiča bolo zoptimalizované pre poskytnutie maximálneho výkonu 140 mm zadného zdvihu.

Active stay technology – teda technológia aktívnych lyžín znamená, že zadné horné vzpery sú v nezaťaženom stave prehnuté smerom von a zhruba pri 30% SAG-u sa narovnajú. Ako klesá SAG, vzpery sa prehýbajú smerom dnu, čím napomáhajú progresívnemu priebehu pruženia. Vďaka tomu je tlmič citlivejší na malé nárazy, no zároveň neprepadá zbytočne do zdvihu a zachováva si efektivitu aj v strmých úsekoch. Spätnému návratu tlmiča do základnej polohy napomáha aj pružný materiál zadných vzpier.


Modely a komponentové osadenie

Modelový rad Decree pozostáva z pätice karbónových zástupcov a samostatnej rámovej sady. S výnimkou najvyššie postaveného modelu Decree FRD, ktorého rám je upletený z top karbónového materiálu využívaného aj v leteckom priemysle a monopostoch Formuly 1, sú bicykle označené číslom 1, 3, 4 a 5.

Spomínané FRD-éčko je ladené v minimalistickom „stealth“ čiernom dizajne, osadené kompletnou sadou SRAM XX1 Eagle, karbónovým setom kolies a odpružením RockShox Super Deluxe RCT Debonair s custom ladením a vidlicou Pike RCT3 najnovšej generácie v rozmere boost 110x15 a zdvihom 150 mm.


Dostupnejšie modely Decree 1, 3, 4 a 5 sú vyrobené z UHC Advanced karbónu a rovnako spoliehajú na jednoprevodníkové sady SRAM X01 Eagle, GX Eagle a 11-rýchlostnej sady NX, ktorou je osadený najdostupnejší model s poradovým číslom 5. Odpruženie je na všetkých bicykloch bez výnimky z dielne RockShox. Tlmiče Trunnion sú z línie Deluxe a vidlice sú odstupňované v poradí PIKE, Revelation a Recon.

Pozitívom je aj prítomnosť teleskopických sedloviek s vnútorným vedením na všetkých modeloch Decree, ako aj prítomnosť odolných ráfikov s vnútornou šírkou 29 mm a kompatibilitou s bezdušovými plášťami.


Odporúčané ceny modelov 2018

  • Decree FRD - 9 999 €
  • Decree 1 - 5 999 €
  • Decree 3 - 4 599 €
  • Decree 4 - 3 799 €
  • Decree 5 - 3 399 €
  • Decree 1 rám - 2 690 €

Kompletné špecifikácie jednotlivých bicyklov si môžete pozrieť na stránke výrobcu na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024 PR článok

Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024

Táto značka si nájde fanúšikov, ktorí radi bojujú proti sekundám, alebo potrebujú poriadny stroj do ťažkého terénu.
XC bicykle na prvé preteky - na tréningy aj maratóny PR článok

XC bicykle na prvé preteky - na tréningy aj maratóny

Máte už niečo natrénované a za sebou aj nejaké prvé súťažné skúsenosti? Narazili ste na limity svojho bicykla? Vyberte si u nás svoje nové pretekárske „náčinie“...
Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

RockShox patrí dlhoročne medzi lídrov na trhu s odpružením. Po minuloročnom update vidlíc Pike, Lyrik a ZEB prišli na rad aj cenovo dostupnejšie alternatívy.
keyboard_arrow_up