Hmm. Super. Vďaka. Už to začína vyzerať lepšie. Mám ďalšie otázky ak neotravujem:
1.
V jednom z odkazov čo si mi tu postol sú aj "Turistické značené trasy SK" je transparentná mapová vrstva s turistickými značenými trasami (červené, žlté, zelené, modré TZT) a s bodmi turistických rozcestníkov (TR).

Znamená to, že si to tiež môžem dať do garminu, ale asi by som mapu lesných ciest a mapu TZT nemal mať zapnutú naraz, že? asi by mi tie farebné cesty a chodníku urobili dobrý chaos.. Postup však je predpokladám rovnaký. Iba stiahnuť a skopírovať img súbor do toho istého priečinka? Potom už len v menu v sekcii "mapy" zapnúť/vypnúť vrstvu ktorú práve chcem?
2.
Keď už sa v tom začínam tak orientovať :D ..ako sa tam dá dostať "google earth štýl mapa" na ktorej by boli vyznačené tieto lesné cesty a chodníky prípadne aj tie TZT? Myslím, že som to niekdy videl (asi na gpsforum.sk) Fakt ma to veľmi zaujíma, lebo to sa mi "páčilo" najviac. Mám na mysli, že by mi to najviac pomohlo na orientáciu, že kde presne som, keď by som tú mapu na garmine "oddialil" do vyžšej výšky, lebo väčšinou, ako som už spomínal, sa "potulujem" po lesoch.
3.
Ako si môžem pred cyklotúrou "vyrobiť" plán cesty a dať do garminu? Hlavne mám na mysli, že budem mať na obrazovke (na PC)takú mapu ako som dal do prílohy a tam si vyznačím trasu, ktorú potom nejako dostanem do garminu a ktorou ma bude potom garmin navigovať? Funguje to podobne ako v aute? Predpokladám, že bez hlasovej navigácie. Možno nejaké pípntia pri "odbočovaní". Hlavne ako to vyrobiť a dostať do garminu.
4.
Oplatí sa mi patchnúť firmware?(viem o čo ide, ale samozrejme netuším ako sa to robí) Aké to má konkrétne výhody? Niečo ako kvalitnejšie mapy? Nejaké ktoré sa kupujú či ktoré si musím "vyrobiť" sám?
5.
Už sa to pýtam asi 5 krát :D Nevieš čo je s gpsforum.sk a bude ešte niekedy fungovať? Mám pocit, že aj tam bol "nejaký" laco a tuším, že by si to mohol byť ty, tak predpokladám, že o tom niečo vieš.
08.12.2012 - 20:33:31
00
Ad 1: Tie TZT nemá význam používať nad mapou GPSForum Topo SK, pretože tá TZT už obsahuje. Táto vrstva je určená pre použitie nad rastrovou fotomapou. Áno, postup je taký, ako píšeš.

Ad 2 a 4: Pozri sa tu: gps-navigacia-mapy/uz-ste-si-patchli-svojho-oregona-dakotu-edge-t25455.html Na obrázku v prvom príspevku vidno ako to vyzerá v mojom Garmine. Sú to čisto rastrové mapy, ktoré používam s vektorovou vrstvou lesných ciest. Ak to máš na mysli, keď píšeš "google earth štýl mapa". Je to možné po patchnutí firmware, stiahni si ten návod (mapy v JNX formáte), ktorý sa tam spomína (aj keď už nie je celkom aktuálny). Pozri si aj tému o MOBACu, čo som ti už vyššie spomínal. V ňom sa také mapy vyrábajú. "Google earth štýl mapu" si môžeš vyrobiť aj vo formáte KMZ, tiež v MOBACu. Pre formát KMZ nie je potrebné patchnúť firmware, ale má obmedzenia - iba jeden zoom level a max. veľkosť 10000x10000 pixelov, to je tak na územie 40x40 km. Áno, oplatí sa patchnúť firmware.

Ad 3: Trasa sa dá vyklikať on-line napr. na portáli Cykloserver a uložiť v GPX formáte. GPX súbor patrí potom do priečinka Garmin/GPX. Ja si vyklikávam trasu v PC v OziExploreri, dá sa použiť aj free OKMap - nájdeš to niekde v tejto sekcii fóra. Mapy sa pre OziExplorer vyrábajú opäť v MOBACu. V Edge si potom iba zapneš navigovanie po danej trase. Nekecá to samozrejme, pípať môže pri priblížení k bodu, ale to je o inom - navigácia po ceste. Cesta a trasa nie je to isté (route - track).

Ad 5: Neviem, čo je s GPSForum.sk. Preto som neodpovedal, lebo neviem.


Naposledy upravil laco dňa 09.12.2012 - 15:39:00, celkovo upravené 1 krát.

08.12.2012 - 22:55:56
00
Wow. Vďaka. Link stiahnutý. Už aj v Garmine. Mne sa na nejakom zahraničnom fóre podarilo stiahnuť inštalačnú verziu. (nehľadal som to, ale nejak sa pritrafila :D ) aj som ju nainštaloval ale takisto ako aj gpsforum topo 2 v tom mapsource nenačíta poriadne. Z určitej "výšky" niečo vidno (nejaké mestá a hlavné cesty) ale keď približujem, tak potom už to nejde do detailov. Zostane iba biely podklad. Žiadne cesty alebo chodníky napriek tomu, že je gpsforum topo2 mapa aktivovaná (stále hovorím o tom mapsource).
Čo sa týka toho cykloserveru, tak tam ale samozrejme niesú lesné cesty a chodníky. Znamená to, že si vlastne nemôžem spraviť svoju cyklotrasu, ktorá by išla cez tie lesné cesty a chodníky? Neviem či to vysvetľujem jasne. Ide mi o to, že by som si chcel naplánovať cestu kde asi 98% trasy by bolo po tých lesných cestách, ktoré sú vyrobené v spolupráci s NLC Zvolen (teda gpsforum topo2 mapa). Predpokladám, že sa to dá iba v programe v pc, kde tieto lesné cesty sú, čiže napr v tom mapsource. Problém je, ale to čo som spomínal. Že to tam vôbec nenačítava, takže v konečnom dôsledku, tam žiadne lesné cesty a chodníky aj tak nevidím. V čom môže byť problém?
Idem ešte pozrieť čo je ten MOBAC. 40x40km mi stačí až až..

//edit
Takže ak správne chápem ani v tom MOBACu nemôžem spraviť to čo som popísal vyššie? Dá sa to vôbec niekde spraviť? (zostaviť si vlastnú trasu z tých gpsforum topo lesných ciest) Inak aj tak nechápem ako si vôbec vytvorím tú "trať" či "trasu" či ako to nazvať po ktorej chcem ísť.

V google earth sa nedá naplánovať a exportovať trasa do garminu? To je zatiaľ jediná mapa a program v PC, ktorý mi ukazuje tie lesné cesty.

//edit2
V podstate som už prišiel viac menej na všetko čo potrebujem. Trasu si spravím v google earth, uložím v .kml a tento súbor v otvorím v oziexlorer a tam uložím do tuším .gpx. Ak dobre chápem, tak ten súbor.gpx dám len do garminu a je to.

Čo by som ale ešte chcel vedieť je, či ak potom v garmine zapnem uloženú trasu a bude ma to "navigovať", tak tú trasu môžem zároveň aj nahrávať? Mám na mysli či garmin bude zároveň navigovať a aj ukladať dáta ako trasa ktorú idem, rýchlosť, kadencia, tep atď.
09.12.2012 - 00:11:40
00
Takže v Edge 800 ti už vektorové mapy fungujú. Môžeš ešte vyskúšať, ako vyzerá v Edge 800 rastrová mapa vyrobená v MOBACu. Stiahni si ju tu: https://www.dropbox.com/s/gidpvyr4z8hj91e/Kosice-Krompachy-14.kmz Je to dosť veľké územie, pretože je to iba v zoome 14 (to ale stačí). Súbor s príponou KMZ si ulož na SD kartu do priečinka "CustomMaps", ktorý je umiestnený v priečinku "Garmin". V MOBACu trvá výroba takej mapy menej ako 10 minút.

V MOBACu sa dajú ľahko vyrobiť aj mapy pre OziExplorer (Shocart s vloženými lesnými cestami NLC). V téme o MOBACu si môžeš stiahnuť podrobný návod v PDF. MOBAC slúži iba na výrobu máp z on-line zdrojov. Na vyklikávanie trás ti odporúčam používať práve OziExplorer. Vyklikanú trasu si uložíš v GPX formáte. Súbor trasy s príponou GPX potom uložíš do Edge 800 na SD kartu do priečinka "GPX", ktorý je umiestnený v priečinku "Garmin". K OziExploreru pozri TU, TU, TU a cez Google ešte aj inde.

V Edge 800 sa potom necháš podľa trasy navigovať. Samozrejme, že súčasne môžeštrasu aj zaznamenávať.

K MAPSOURCE: Ak máš tú GPSForum Topo Slovakia naozaj nainštalovanú, mala by sa ti v MapSource objaviť v zozname máp, kde si ju vyberieš. Treba si nastaviť najvyššie podrobnosti v zobrazení. Potom ju musíš vidieť. Trasa sa dá plánovať aj v MapSource. Ja som garminovské MapSource aj BaseCamp odinštaloval, používam výhradne OziExplorer.

Na ON-LINE plánovanie trás po lesných cestách NLC môžeš použiť CMAPS. Spáchal ho Palo TT z tohto fóra. Použi iný prehliadač, ako IE.
09.12.2012 - 15:28:22
00
Mám problém s gpx trasami. Uložím tento gpx súbor ako si písal na SD kartu do priečinka, ktorý som vytvoril "GPX" v priečinku "GARMIN". Keď však zapnem garmin tak mi tieto moje vytvorené trasy nikdy neukazuje. V čom môže byť problém?
//edit
Skúsil som odoslať dráhu aj cez mapsource aj cez garmin connect a nič. Ja to v zariadení neviem nájsť a zapnúť aby ma navigovalo. Čo robím zle?
//edit2
Treba to dať do priečinak NewFolder a nie do priečinka GPX. Našiel som to niekde a u mňa to funguje.


Naposledy upravil 3L4CK3OX dňa 21.12.2012 - 14:06:43, celkovo upravené 1 krát.

21.12.2012 - 12:58:50
00
Aha, takže v Edge to nie je tak, ako v ostatných Garminoch, nie je tam priečinok "GPX" ale priečinok "NewFiles", aspoň podľa toho, čo píšu tu: http://ridewithgps.com/edge_800 Urob to podľa toho návodu.

Ja Edge 800 nevlastním, neviem to overiť.
21.12.2012 - 14:04:39
00
Akurát som to našiel a upravil príspevok :) Každopádne vďaka za snahu. Idem na ride..juchúúú..
21.12.2012 - 14:07:45
00
Mám ďalší problém. Teda ak to nie je nedostatok.. Našiel som si dráhu v gps-ku. Dal som, že "go". Neukázalo mi to ale dráhu po ktorej by ma to navádzalo (tú ktorú som si pripravil v PC a dal ako .gpx do garminu), ale ukázalo to iba bod kde som práve bol a bod kam som chcel ísť a tieto dva body to spojilo ružovou priamkou. Je to všetko čo tento garmin dokáže (čo sa týka "navigovania"), alebo som opäť niečo spravil zle?
21.12.2012 - 18:32:46
00
Vyskúšaj urobiť GPX súbor nie tracku ale route. Možno nevie navigovať po tracku ale iba po route alebo k waypointu. Je to viac fitness prístroj ako navigácia. Viac by mohli poradiť majitelia Edge 800.
21.12.2012 - 18:50:56
00
v nastaveni drahy vypni podrobne navadzanie a vtedy bude tvoj postup ako si si vyklikal. zapnute podrobne navadzanie potom zavisi ci mas routovaciu mapu a moze sa lisit od trasy ako si si naplanoval. http://www.sportreport.sk/index.php/ako-sportovat/pouziva-hw-sw/737-garmin-edge-800-opis-a-skusenosti-as-5
21.12.2012 - 20:20:51
00
A ako spravím route a nie track? teda ja ani neviem čo presne robím. V google earth urobím pomocou funkcie "add path" path..(je to track?) , ten potom uložím v .kmz a otvorím v oziexplorer tam ho len uložím ako .gpx. Neviem to inak robiť. Neviem ani žiadnu mapu otvoriť v oziexploreri. Tam sa dá otovoriť mapa iba v .map formáte a také nič nemám. Iba tie v .img formáte.
21.12.2012 - 20:28:14
00
skusaj po krokoch. najprv sa nauc ovladat edge, potom ako sa tvori trasa. preto odporucam z niektorych z serverov odoslat trasu do pristroja a skusit ako sa to dalej ovlada. ked toto zvladnes potom si nastudujes dalsie veci. totiz co otazka to trocha dlhsia odpoved. Ja ti pre prvu cast mozem odporucit (lebo robim prave s tym) sa pozriet na connect.garmin.com vytvorit si tam ucet, prihlasit, dostanes sa k zalozke preskumat - drahy. Najdes si svoje okolie a zobrazia sa ti tam publikovane zaznamy, ktore dakto uz presiel a zverejnil, co ti vyhovuje kliknes na vybratu drahu, zobrazia sa ti podrobnosti a vpravo hore najdes odoslat do zariadenia. To sa ti ulozi do new files v garmine a po zapnuti a postupe co som ti poslal vyssie mozes pokracovat. Ked uz budes v connecte, tam si aj mozes vytukat trasu cez zalozku naplanovat - drahy - vpravo hore najdes plusko - vytvorit drahu a tam si to vyklikas ulozis a posles do gps.... Samozrejme su aj ine softy kde sa to da. Daj do toho svoju kreativitu a zvladnes to v pohode;)
21.12.2012 - 20:51:34
00
ok. vdaka za radu. v tom garmine connect som už prihlásený, ale z mojej oblasti tam nič nie je na stiahnutie. skúsil som aj strava.com a tam je, ale tam zas chcú platiť ak chcem stiahnuť track od niekoho kto to tam uploadol.
Chcel som skúsiť spraviť dráhu v connect ale som nevedel ako. Vďaka za tip..nevšimol som si tam to "plusko". Tam však nespravím dráhu cez lesy. Aj keď teraz je to nepoužiteľné keďže je sneh, ale aj tak by som to rád vedel. Ako dostanem Slovakia topo 3 mapu do oziexploreru? ja som ju nainštaloval ale tam v priečinku "garmin" a potom "FAM_cislo" je len kopec .img súborov a to sa nijako nedá otvoriť v ozi.
21.12.2012 - 23:13:55
00
V connecte spravis aj volnu trasu len v nastaveni musis vypnut moznost aby sa trasa drzala cesty (teraz neviem ako je to tam formulovane).
Do oziho nedas mapu z garmina. To su dva nezlucitelne formaty. Do oziho musis dostat bitmapove mapy a postupy tu tusim zverejnil laco.
22.12.2012 - 09:18:38
00
Info o gpsforum.sk, malo by nabehnut po novom roku
http://www.geocaching.sk/diskusia.php?mtheme=11&theme=10176
29.12.2012 - 22:12:45
00
keyboard_arrow_up