Zdravím všetkých bikerov,
kúpil som si GE800 a z gpsforum.sk som si stiahol gpsforum topo v2 mapu. Ja však nemám ani najmenšieoho šajnu ako túto mapu dostať do prístroja. Nikde som nenašiel nejaký návod. Každý o tom hovorí ako o samozrejmosti. Asi som potom riadna lama ale neviem ako na to. Nenájde sa niekto kto mi to polopatisticky (čo najjednoduchšie) vysveltí BOD po BODE?
Takisto by som sa chcel spýtať, tá mapa čo sa predáva za cca 55e SK top v 4 sa oplatí kúpiť? Ak som dobre pochopil, tak na tú mapu (sk topo v 4) sa dá nejako dať aj tá mapa zadarmo, ktorú som stiahol z gps forum.sk a bude tam vidno aj tie lesné cesty a chodníky?
Prečo sa to nedá spraviť už komplikovanejšie???? :D
Inak neviete čo sa deje s gpsforum.sk? Začal som tam chodiť len nedávno ale nedostal som po registrácii pozvánku od admina aby som to mohol začať používať a spýtať sa rovno tam. Dokonca dnes už nefunguje vôbec. To sa to fórum zrušilo? To by bola celkom škoda nie?
Vopred ďakujem hlavne za ten step by step návod.
07.12.2012 - 22:04:45
00
Odpoveď na otázku o TOPO Slovakia 4 som písat tu http://forum.mtbiker.sk/gps-navigacia-mapy/garmin-edge-800-mapy-t27436.html?view=unread#unread v poslednom príspevku.
08.12.2012 - 08:11:04
00
ďakujem za odpoveď, ale ja HLAVNE potrebujem vedieť ako dostať GPSFORUM sk topo v2 do garminu.
Nevie niekto poradiť/napísať postup prosím? Viem že to treba nainštalovať ak som správne pochopil. Ale kam? a ako to potom zobrazim v garmine?
ďakujem
08.12.2012 - 09:18:45
00
Mapy do EDGE 800-ky dostaneš napr. cez program MapSource.
Mapu GPSForum si nainštaluješ do PC (cez install). Objaví sa ti v MapSource a cez ten ju dostaneš do prístroja.
08.12.2012 - 09:35:48
00
Robí sa to presne tak, ako popísal milsu. Na GPSFóre je aj animovaný návod, ako sa mapa posiela z MapSource do prístroja.

Aby si to mal však jednoduchšie, vyrobil som ti z tej mapy IMG súbor, ktorý stačí nakopírovať do Edge 800 na kartu, alebo do vnútornej pamäte. V oboch prípadoch musí byť umiestnená v priečinku GARMIN. Ak taký na SD karte ešte nemáš, tak ho vytvor.

Tu si môžeš IMG súbor mapy GPSForum Topo Slovakia stiahnuť: http://lacop.gpsteam.eu/vektory/GPSForum Topo Slovakia v2.img

Pokiaľ však máš v prístroji oficiálnu mapu, napr. Slovakia Topo 3, potom odporúčam radšej ju doplniť iba transparentnou vrstvou lesných ciest, viď téma tu: gps-navigacia-mapy/nove-nadstavbove-transparentne-vrstvy-pre-navigacie-garmin-t25441.html?view=unread#unread Výsledkom bude krajšia mapa aj s lesnými cestami (o tie ide) a narozdiel od GPSForum Topo Slovakia bude mať aj celkom dobré vodstvo.
08.12.2012 - 11:11:02
00
No ja som nainštaloval MapSource a aj tú gpsforum mapu, ale v mapsource je iba mapa na ktorej takmer nič nie je. Iba nejaké hlavne cesty a diaľnice. Asi je to nejaká "stock" mapa toho mapsource. Ako tú gpsforum topo 2 mapu otvorím v tom mapsource?
Podľa milsu-ho recenzie vidím, že sa mi neoplatí kupovať Slovakia topo 4 keďže ja jazdím iba po lesoch.
Ja by som najradšej chcel mať takú mapu kde všetko vidím ako z lietadla, ako v google earth a na tom by boli vyznačené tie lesné hlavné a vedľajšie lesné cesty a TZT. Je to možné?
Ja sa z toho zbláznim. Prečo to musí byť tak komplikované? GPSFORUM.SK nefunguje!!! Odkazy (linky) na tú stránku nefungujú.
Ako mtb bikeri mi viete odporučiť čo je najlepšia kombinácia a ako ju dosiahnuť? (napr Slovakia topo 3 + lesné cesty + TZT? - je toto najlepšia kombinácia pre jazdenie po lesoch?)
Som z toho zúfalý. Človek vysolí ťažko zarobené peniaze na niečo čo nakoniec nevie ani použiť k svojej spokojnosti. Mám pocit, že som mal študovať informatiku aby som to zvládol.. :D Ach jaj..
08.12.2012 - 12:19:13
00
Slovakia Topo 3 plus nadstavbová vrstva lesných ciest je veľmi dobrá kombinácia. Predpokladám, že Slovakia Topo 3 už v Edge 800 máš. Odkaz na stiahnutie vrstvy "Lesné cesty a chodníky SK" som ti dal. Nájdeš tam aj súbor s príponou IMG. Tiež som ti dal odkaz na GPSForum Topo Slovakia vo formáte IMG.

Čo je ťažké na prekopírovaní nejakých súborov s príponou IMG napr. na SD kartu Edge800? Na to netreba diplom IT-čkára.
08.12.2012 - 13:03:07
00
mám iba stock mapu garminu ktora je absolutne nepouzitelna. rozmyslam o kupe slovakia topo 3. ja som to trochu prehanal samozrejme s tym studovanim IT, ale aj tak tomu nerozumiem. kam konkretne mam skopirovat ten img subor? hocikde do garminu? Ja vám verím, že vás takéto otázky môžu otravovať ale nikto učený z neba nespadol. v živote som žiadne gps nepoužíval. v živote som nič nerobil so žiadnymi mapami. akurát vyhľadával v google earth. aj na mapsource ste mi povedali, že treba len nainštalovať + nainštalovať tú gpsforum mapu a bude tam.. ale nie je. keď dám open file a nájdem súbory ktoré nainštalovalo tak také nepodporuje a nič neotvorí. vám sa to zdá jednoduché, ale ja som v tom úplna lama a potrebujem pomôcť. lenže takéto rady mi nepomôžu. zbytočne vám zaberám čas otázkami dokola. keby ste mi napísali step by step "postup pre debila" hneď v prvom príspevku, tak tu už neotravujem. Keby som vedel čo robiť, tak sa tu nepýtam vôbec. Každopádne ďakujem za snahu, ale zatiaľ mi to nijak nepomohlo.
Našiel som aj nejaký návod na custom maps. Spravil som všetko podľa postupu, ktorý som našiel na garmine a použil google earth ale v garmine mi aj tak nič neukazuje.
08.12.2012 - 15:09:05
00
A toto si vôbec čítal? Písal som to hneď v mojom prvom príspevku v tejto téme. Treba viac step-by-step? Skúšal si to urobiť? Mal si s tým nejaký problém?
Aby si to mal však jednoduchšie, vyrobil som ti z tej mapy IMG súbor, ktorý stačí nakopírovať do Edge 800 na kartu, alebo do vnútornej pamäte. V oboch prípadoch musí byť umiestnená v priečinku GARMIN. Ak taký na SD karte ešte nemáš, tak ho vytvor.

Tu si môžeš IMG súbor mapy GPSForum Topo Slovakia stiahnuť: http://lacop.gpsteam.eu/vektory/GPSForum%20Topo%20Slovakia%20v2.img
08.12.2012 - 15:33:19
00
V predajni, kde si to kupoval EDGE 800 ti neporadili?
Alebo na hotline Conanu (garmin.sk), ak si to kupoval na Slovensku?
08.12.2012 - 16:33:07
00
OK.OK. veď vravím, že "ako pre debila". Ja som myslel, že to môžem použiť iba keď mám tú Slovakia topo mapu. Už som bol z toho celý domútený. V Garmine to už ukazuje. V MapSource to ale ukazuje dosť čudne. Ani pri prilížení to neukazuje tie lesné cesty a vôbec tie všetky normálne cesty sú nejaké kockaté. V tom MapSource je to celé čudné. V garmine mi to aj tak ale neukazuje farebne tie cesty. Ale s tým mi asi nepomôžeš že?
Inak keď so browsoval netom tak som stiahol niečo a teraz v google earth keď zakliknem lesné cesty a chodníky tak pri priblížení mi to pekne všetko ukáže. aj farebne. Dá sa napr toto dostať do toho gps? (výsek z google earth?) ja som použil postup čo som niekde našiel a uložil som to do garmin súboru ako .kmz tuším. v gpsku to ale aj tak naukazuje. keď som sa na to ale pozrel tak ten súbor má aj tak iba 1kb. to predsa nemôže byť ten výsek mapy z google earth. či môže? taký malý, iba 1kb?
Ešte predtým ako som si kúpil tento garmin edge tak som trochu blúdil tým gpsforum.sk a možno by som tam našiel aj nejaké "odpovede" na moje otázky, ale ako sa už opakujem, nefunguje. Neviete prečo a či ešte niekedy bude fungovať?
Chcel by som si urobiť aj nejaké vlastné trasy ale to mi príde ako utópia :D Asi sa musím zmieriť s tým čo som "dosiahol", ale príde mi to, že som zbytočne vyhodil peniaze za niečo čo nedokážem naplno využiť. Buď som ozaj taká lama alebo je to zbytočne komplikované.. :^)
Každopádne ďakujem aj za predošlé rady. Viete ma ešte odporučiť na nejaké iné stránky s návodmi, keďže to gpsforum.sk nefunguje? Ja by som sa ešte pýtal donemoty, ale na to už asi nemáte nervy odpovedať :D
08.12.2012 - 16:43:22
00
no ja som to kupoval v UK na amazone. odchádzam domov a bola tam lepšia cena ako na SK. ešte som stále v UK. Na SK budem až 17teho.
08.12.2012 - 16:50:40
00
Na satelitné snímky sa zatiaľ vykašli. Aj tak KMZ formát má v Garmine veľké obmedzenia, čo sa týka veľkosti. Lepší je JNX formát, ale tým sa teraz radšej nezaoberaj, kým máš ešte základné problémy zvládnuť svoj prístroj.

Ak budeš chcieť v budúcnosti rady, odporúčam, aby si sa skúsil vyjadrovať zrozumiteľnejšie. Musíš najprv napísať "STEP-BY-STEP", čo si robil a potom presne popísať v čom máš problém. Skrátka nie takto:
V Garmine to už ukazuje. V MapSource to ale ukazuje dosť čudne. Ani pri prilížení to neukazuje tie lesné cesty a vôbec tie všetky normálne cesty sú nejaké kockaté. V tom MapSource je to celé čudné. V garmine mi to aj tak ale neukazuje farebne tie cesty.
Namiesto ukazovacích zámen (napr. "to") používaj podstatné mená (napr. "mapa GPSForum Topo Slovakia"), atď., atď.

Ďalej, ak ti má niekto pomáhať, musíš čítať to, čo ti píše a snažiť sa tomu porozumieť. A hlavne, keď ti dá nejaké otázky, musíš na ne odpovedať. Tu nie je nikto veštec.

Takže ešte raz: Skúšal si to, čo je napísané nižšie, urobiť? Mal si s tým nejaký problém?
Aby si to mal však jednoduchšie, vyrobil som ti z tej mapy IMG súbor, ktorý stačí nakopírovať do Edge 800 na kartu, alebo do vnútornej pamäte. V oboch prípadoch musí byť umiestnená v priečinku GARMIN. Ak taký na SD karte ešte nemáš, tak ho vytvor.

Tu si môžeš IMG súbor mapy GPSForum Topo Slovakia stiahnuť: http://lacop.gpsteam.eu/vektory/GPSForum%20Topo%20Slovakia%20v2.img


Nové kontrolné otázky: Máš vo svojom prístroji v menu, kde je zoznam nainštalovaných máp medzi ostatnými mapami mapu "GPSForum Slovakia Topo 2"? Máš tam aj "Lesné cesty a chodníky SK"? Ktoré cesty ti "neukazuje" farebne a prečo si myslíš že by museli byť farebné? Iba odpovedaj na tie otázky.
08.12.2012 - 17:21:16
00
Jasne, sorry. Trochu som zbrklo odpovedal.
Ten postup čo si mi napísal som spravil. Ešte raz vďaka za vysvetlenie.

"Nové kontrolné otázky: Máš vo svojom prístroji v menu, kde je zoznam nainštalovaných máp medzi ostatnými mapami mapu "GPSForum Slovakia Topo 2"? Máš tam aj "Lesné cesty a chodníky SK"? Ktoré cesty ti "neukazuje" farebne a prečo si myslíš že by museli byť farebné? Iba odpovedaj na tie otázky."


V menu v časti mapy je mapa Gpsftsk. Konkrétne tam je toto:

GPSFTSKv2_A_04, GPSFTSKv2_A_05, GPSFTSKv2_A_06, GP

a potom

INTL Standard Basemap, NR (to je tá základná mapa čo tam bola, ale to asi vieš)

Prečo si myslím, že by mali byť farebné? To gps forum už nefunguje, ale keď som tam bol tak každý o tom hovoril, tuším, že hlavné lesné cesty by mali byť červené a veľajšie zelené alebo tak nejak. Aj čo si pamätám nejaké fotky tak sa mi zdalo, že to tak bolo. Myslel, že to bude vyzerať nejak tak ako to vyzerá v google earth aj s tými popismi nejakých miest a pod:

Prílohy:

BA.jpg
BA.jpg 193.68 KiB thumb_up0thumb_down

08.12.2012 - 19:26:01
00
OK, takže máš v Edge 800 nainštalovanú mapu GPSForum Topo Slovakia 2. V tejto mape nie sú lesné cesty a chodníky farebne. Sú iba čiernou plnou resp. čiarkovanou čiarou.

Ak chceš mať lesné cesty a chodníky farebne, doinštaluj si ešte nadstavbovú transparentnú vrstvu "Lesné cesty a chodníky SK". Tu si ich stiahni: http://lacop.gpsteam.eu/vektory/Lesne_cesty_a_chodniky_SK.rar V archíve nájdeš aj súbor s príponou IMG, ktorý nakopíruješ do Edge 800 presne tam, kde si nakopíroval IMG súbor mapy "GPSForum Topo Slovakia". V prístroji potom treba mať zapnuté súčasne "GPSForum Topo Slovakia" a "Lesné cesty a chodníky SK". Potom budeš mať hlavné lesné cesty červené, vedľajšie budú zelené a chodníky budú žlté. Prečítaj si aj textový súbor, ktorý je v stiahnutom archíve.


To, čo si dal do prílohy, je rastrová mapa. Tá sa dá pre Edge 800 vyrobiť iba ako CUSTOM MAP vo formáte KMZ. Dá sa vyrobiť v programe MOBAC. Alebo sa dá patchnúť firmware Edge 800 a vyrobiť ľubovoľnú ľubovoľne veľkú rastrovú mapu v JNX formáte. Odkaz som dával vyššie.
08.12.2012 - 19:49:28
00
keyboard_arrow_up