ivast napísal:
Precitaj si prosim toto, ked budem velky tiez chcem byt ako Howadoor a mat vo veciach jasno LOL

Toho som čítal tak pred 10 rokmi, keď som riešil turistickú výbavu :D
PINY napísal:
Môžeš poslať prosím nejaký presný model? ;)

Mám túto. Ale tá je na zimu. Na leto by stačila táto. Zo začiatku som si kupoval lacnejšie karimatky, akú si poslala, ale rychlo sa prederavili na takom mieste, kde ich nešlo zalepiť. Od kedy mám thermarest, tak mám pokoj. Ale ako píše Ixnay, tak tepelný odpor sa dá dodatočne ešte doriešiť aluminatkou ale termofoliou.
18.01.2024 - 16:39:13
01
Na bikepacking pouzivam spacak Cumulus (Mysterious Traveller 500) a karimatku Therm-a-Rest (Prolite Plus). Paci sa mi aj taka zlta nafukovacia z decathlonu, ktoru maju kamosi. Aktualne je to asi tato https://www.decathlon.sk/p/189392-276732_trekingovy-nafukovaci-matrac-trek-700-l-zlty.html#/demodelsize-200l/demodelcolor-8612276
18.01.2024 - 16:39:33
00
Z decathlonu mám takúto, ale skratenú verziu iba pod trup. Som si ju kúpil vyslovne iba na leto, aby som si šetril Thermarest =)
18.01.2024 - 16:45:37
00
k tym lahuckym spacakom mam otazku - ako je to s vrchnym/vnutornym materialom? nenosim ho v obale ale do podsedlovky ho rvem nasilu zo zvysnym oblecenim (obcas sa aj zips najde) - su pri tychto lahuckych spacakoch tie vrchne materialy dost pevne? nieje to nachylne na roztrhnutie?
tiez by som rad kupil novy spacak, lebo ten kilovy s umelym vlaknom pocas tych par rokov asi uz mierne ulahol a zacala mi byvat v noci zima. ale vseobecne som trosku skepticky k tymto ultralite veciam co sa hrejivosti tyka. pokial si v uplnom bezvetri, neprehadzujes sa v noci a spacak drzi loft tak to hreje. lenze to malo akumuluje teplo a staci trosku vetra a rychlo klesa komfort. (to iste s oblecenim - oblubil som si lahucke oblecko ale to tazsie kde su materialy hrubsie mi dokaze poskytnut viac tep. komfortu.) lenze ja spavam po pristreskoch alebo pod hviezdami, nie vzdy najdem uplne zavetrie.

PINY karimatku som na skusku zobral tuto https://www.4camping.sk/p/nafukovacia-karimatka-zulu-alex/ v tej cene az po povedzme 70€ mi to prislo vsetko rovnake. lenze uz pri +10 som uz citil chlad odspodu. izoluje to horsie ako penovka. bohuzial sa na tom lepsie spi a je to skladnejsie inak by som odporucil harmoniku od thermarestu kde jedinu nevyhodu vidim v rozmeroch po zlozeni a obmedzenych moznosti umiestnenia na bike.
ale nech si vyberies akukolvek nafukovacku tak si rovno kup https://www.4camping.sk/p/plachta-dupont-tyvek-single/
18.01.2024 - 18:00:35
11
Mam lahky perovy Cumulus a radsej ho pcham do vodeodolneho obalu. Je to pracnejsie ako original obal ale nemal by navlhnut ani sa nejak poskodit. A potlacit sa da i v tom obale. Na tom spacaku som uz co to odtrhol, myslim ze zips a jednu tu stahovaciu pasku. Nebol problem to zasit ale trochu to cloveka nastve ked ma pred sebou este par dni. Celkovo to je take ze to i vyzera ze s tym treba opatrne narabat. Proti vetru, rannej rose, dazdiku, atd... mam potom bivibag. Vacsinou spim tak 6 hodin, v mojich extremoch 4 hodky, a ked don nedycham tak je spacak zvonku suchy. Ked sa v tom bivibagu viac skryjem a uz i dycham dovnutra tak je spacak zvonku vlhky, perie vyzera byt ale suche. Zatial som v tom ale netestil ziadny mega dazd ani plno veci v tom bagu spolu so spacakom. To by podla mna uz bol vacsi problem.
Syntetiku pcham nasilu do bagaze ako prijde, s nou to tak ide lepsie.
18.01.2024 - 18:42:28
00
Zrovna Pertex, ktorý je použitý, ako vrchný materiál na tom Sir Josephovi je vetruvzdorný. Určite je to oveľa oveľa lepšie, ako bežný Ripstop polyester. Ale je to veľmi tenký materiál. Bežným oterom ho asi nepoškodíš, ale povedal by som, že nejakým tŕňom áno.
Keď tak tlačíš spacák do brašne, tak sa tým poškodzuje náplň. Viac tým trpí duté vlákno, lebo to sa poláme a tým stratí "hrejivosť", ale aj páperák si to odnesie.

PINY Keď ti dojde spacák, dobre si otestuj veľkosť. Možno som v tomto exot, ale v spacákoch, ktoré boli tabuľkovo pre mňa, by som sa rozhodne dobre nevyspal. Potrebujem vždy kus väčší, než si myslí výrobca.

Asi som už starý, ale na spanie vonku vždy beriem čiapku, bufku termoprádlo a teplé ponožky (ideálne aj rukavice). Chcem sa už aj trochu vyspať a nie len prenocovať.
18.01.2024 - 18:55:16
00
m-t napísal:


PINY Keď ti dojde spacák, dobre si otestuj veľkosť. Možno som v tomto exot, ale v spacákoch, ktoré boli tabuľkovo pre mňa, by som sa rozhodne dobre nevyspal. Potrebujem vždy kus väčší, než si myslí výrobca.

Asi som už starý, ale na spanie vonku vždy beriem čiapku, bufku termoprádlo a teplé ponožky (ideálne aj rukavice). Chcem sa už aj trochu vyspať a nie len prenocovať.


Tiež to tak mám so spaním, mám rada teplo :) pri výške 166 cm a 52 kg ten 170 bude asi akurát.
18.01.2024 - 19:00:03
00
Tak pockat ludia, brzdite. Spacak sir joseph a k nemu nafukovacku s R faktorom 1.3 (Klymit Static V)? Vyhodene prachy a bude v tom zima.Obycajna termarest 'rajbacka; ma R2... Zaklad je poriadna nafukovacka/karimatka. Skvely spacak bez dobrej karimatky je onicom. Mimochodom dnes uz by som silne rozmyslal nad quilt prevedenim (aj ked osobne nemam vyskusane). Naco platit/nosit cely spacak kde plochu pod sebou spucis a tym padom nic neizoluje...
18.01.2024 - 19:16:44
01
Tak čo si to mám na ten zoznam napísať? :)

Inak, keď pozerám na ten svoj zoznam vecí, ktoré mám napchať do troch brašní Apidura Expedition, budem musieť asi zohnať náves na kamión :lol: A to tam nemám make-up, aby ste si nemysleli :lol:
18.01.2024 - 19:29:12
03
Gusto0 napísal:
....pokial si v uplnom bezvetri, neprehadzujes sa v noci a spacak drzi loft tak to hreje. lenze to malo akumuluje teplo a staci trosku vetra a rychlo klesa komfort....


Ja používam bivakovacie vrece (nepoužívam stan). Teda perový spacák nenavlhne ani od mokrej trávy, ani od rosi alebo jemného dažďu a ani nefúka a podobne. Ale treba dýchať von, lebo zasa takú priedušnosť nemá aby sa dnu nekondenzovala para keď by si dýchal doň.
18.01.2024 - 20:30:38
00
dobre ze som sa opytal - ja mam rad blbovzdorne veci, hlavne na bikepagingovych tripoch
kupu lahkeho perovaho spacacika asi zase odlozim a pootuzujem :-D spanie nosim v podsedlovke a balit spacak do obalu a potom do tasky je blbost koli tvaru. ten tam musi ist na priamo. a prave syntetika sa ma balit tak ze ho napchas dokrceny do obalu. nesmies ho skladat lebo sa casom na tych prelozenych miestach polame.
quilt by ma zaujimal ako to maju ludia co spia na boku a celu noc sa prehadzuju
inak ano - nafukovaciu karimatku potrebujes s izolaciou cim ti ide hmotnost hore, o to mas lahsi spacak lebo pod sebou ho aj tak mas zbytocne. tolko teoria.

bivakovacie vrece som zavrhol ked som mal rano suchsi spacak ako ten co mal vrece :-D hmotnost a otrava pri rozkladani a baleni navyse. funkcne su priserne drahe, lacne sa "potia". to uz radsej spacak s DWR upravou
18.01.2024 - 20:37:36
00
pripajam sa k nazoru, ze dobra karimatka je zaklad. Spacak odspodu neizoluje / nehreje. Spal som v rovnakom spacaku pri -12 na valende a pri -5 na karimatke (R3.5) na snehu a pri tych -12 mi bolo teplejsie, lebo mi nesla zima ako cez karimatku. V lete to samozrejme nebude tak kriticke, ale tiez by so mpozeral nieco s tepelnym odporom aspo R2.

Tak zaliezt so spacakom do vreca nie je dobry napad :-D Ja mam zdarak od High Point. Spal som v nom realne asi 1x na snehu pri cca -3 stupnoch a zlahka bol vo vnutri vlhky (vak aj perovy spacak), ale nic kriticke. Ono nakoniec neprsalo, ako som cakal. V dazdi by to pravdepodobne vlhlo zvnutra viac.
18.01.2024 - 20:46:55
00
S tym vreckom to robim tak ja. Klasicke vodeodolne alebo vodotesne vrecko napr sea to summit. Proste to tam narvem, postlacam ako to ide a zavriem. Zaberie to menej miesta a stale je to velmi dobre tvarne takze to narvem kdekolvek. Pouzivam len prednu brasnu, a nieco na ram na blbosti. Cize oblecenie a spanie som pchal ako prislo do brasne, spacak kadejako po celej dlzke. Akurat s paperakom to bolo nejake blbe, bal som sa ze to tym pchanim a vyberanim veci potrham. Tak som spacak zacal davat do vrecka, postupne pridaval dalsie vrecka na dalsie veci a cuduj sa svete, vyhovuje mi to viacej. Zaberie to menej miesta, lepsie to tam napcham, je to lepsie organizovane a rychlejsie dostupne.
Bivibag treba vediet pouzivat. Prvykrat som s tym vlhnutim mal problem ale uz viem ako sa obliect a spravat takze ak vobec, tak vlhky mam bivy len na dotyk a spacak sa zda suchy. Tak ci tak to vzdy niekde vytiahnem vysusit. A je jedno ci mam bivy, alebo ci mam sintetiku. Obcas to este robim tak ze spacak i bivy zbalim spolu a to som uz videl i to ze to niektori skladaju i s karimatkou.
18.01.2024 - 21:04:42
00
hej ak pouzivas brasnu na rajdy tak ok. zadnu musis dobre napratat aby sa nekyvala. navyse ma taky zuzujuci tvar, ale to poznas. davat tam spacak v obale je trosku problem. prednej to az tak nevadi. ja prvy balim do tasky spacak (v spicke mam narvane nahradne ponozky a trenky) a za nim ide oblecko na noc - lebo najprv sa vecer obleciem a spacak vytahujem az ked idem lahnut aby nan nepadla vecerna rosa. nemusi byt tak narvana ale ked vidim ako sa to poniektorym hompala pod zadkom, musi stym byt uzasna jazda. mne sa podsedlovka ani nepohne.
inak riadidlova taska mi pride lepsia to hej (vozieval som kedysi oboje) , ale zase neviem kam by som dal svetlo aby neclonila. jedine na prilbu a stym mam zase trosku problem. mam radsej svetlo na rajdach.
18.01.2024 - 22:01:37
00
-Pa3k- vyhodene peniaze su trosku silne slova. Ten spacak ma komfort 5 stupnov. Je urceny na leto. Takze karimatka s R1.3 je uuuuplne ze dostacujuca na Leto. Samozrejme pocit chladu je individualny ale napr ja mam tento spacak :
https://www.4camping.sk/p/spacak-warmpeace-viking-blanket-180-cm/ ktory ma horsi komfort a pouzival som k tomu takuto shitnu karimatku https://www.alza.sk/sport/cattara-track-215-69-cm-modra-d5355777.htm#popis ktora ma teplotny odpor ze vymysli si a nikdy som nemal problem s chladom zo zeme (obdobie Maj az August).
18.01.2024 - 22:58:23
11
keyboard_arrow_up