Ahojte

Rozhodol som sa absolvovať Cestu hrdinov SNP na bicykli (ako sa vraví u nás: na bicygľu).
Pridávam to sem pre jednoduchšie plánovanie trasy pre tých, ktorí ju chcú taktiež takto prejsť.
Keďže sa celá trasa nedá prejsť komplet na bicykli, naplánoval som alternatívne úseky, t.j. časť trasy je súbežná priamo s cestou SNP a lokality ktoré nie sú vhodne pre bicykel (MTB) som obchádzal.
Jednotlivé časti trasy som si plánoval pomocou „mapycz“, čo som využíval pri navigácii.
Podrobnejšie info uvádzam v prílohe spolu s gpx výstupmi - tie sú dva. Dajú sa rozlíšiť podľa popisu: reálna trasa ktorú som prešiel (výstup z aplikácie strava) a trasa ktorú som si naplánoval pre navigovanie (resp. už trasa s odporúčanými zmenami pri prechádzaní ktorej by to malo byť z pohľadu cyklistu pohodovejšie).

CESTA HRDINOV SNP NA „BICYGĽU“ 2022/2023

Etapa č.1: Dukliansky priesmyk (štátna hranica SK/PL) – Zborov
58 km/prevýšenie 1767m
Keďže to bola prvá etapa, tak som si ju naplánoval pre začiatok kratšiu, na takéto zoznámenie....
Odporúčané zmeny oproti mojej trase:
1. Pri rázcestníku pod Zvezlom neodbočiť na červenú značku E8, ale pokračovať na Krajnú Bystru a potom na Medvedie.
Dôvod: Cesta po červenej značke E8, tak ako som to išiel je lesom, zjazdná aj na MTB, ale je v horšom stave, miestami sú vymyté aj 1m hlboké koľaje, jazdu si veľmi neužiješ.
2. Za Nižnou Jedľovou neodbočiť na červenú značku E8 do lesíka, ale pokračovať po spevnenej ceste do Svidníka.
Dôvod: chodník lesom bol pomerne zarastený a malo vyšľapaný, na prehadzovačku a reťaz namotáva zbytočne trávu.
3. V obci Kurimka neodbočovať na červenú značku E8, ale pokračovať smerom na obec Šarišské Čierné a následne na obec Andrejová.
Dôvod: cesta lesom z Kurimky do Andrejovej nie je veľmi vhodná na MTB, cca ½ vhodné na jazdu a ½ treba tlačiť. Na chodníku bolo veľa polomu cez ktorý treba prenášať bicykel, na samotnej ceste bolo veľa suchého lístia a polámaných konárov, veľa vyčnievajúcich koreňov.

Etapa č.2: Zborov – Košice (Čermeľ)
104,5 km/prevýšenie 2590 m
Odporúčané zmeny oproti mojej trase:
1. V obci Terňa nepokračovať po červenej značke E8 ale ísť smerom na Gregorovce a potom na Veľký Šariš.
Dôvod: Chodník po červenej značke E8, je málo vyšľapaný, vedie okolo potoka a cez lúku. Chodník bol zarastený žihľavou, vysokou trávou, treba potom čistiť prehadzovačku.
2. Za Malým Šarišom vedie trasa po červenej značke E8 popod diaľničný most a okolo strelnice s vyústením pri hlavnej ceste č. 546. Následne netreba ísť smerom na obec Cemjata, ale na obec Vydumanec a tam sa napojiť na zelenú cyklotrasu CEMJATA.
Dôvod: trasa z Cemjaty vedie cez areál lesníckej školy, ktorý bol zatvorený.
3. V obci Ľubovec som nepokračoval po červenej značke E8 až do Kysaku, ale zvolil som alternatívu po normálnej ceste do Obišoviec.
Dôvod: cesta vedie len lesom, nechcel som sa zbytočne vytrápiť, ako v úseku Kurimka Andrejová. (aj keď niektoré úseky na satelitných snímkach vyzerajú, že by to mala vyť klasická poľná/lesná cesta, niekedy si to pôjdem prejsť).
Odporúčanie: za Kysakom, v stúpaní hore lesom odporúčam zastaviť sa na Jánošíkovej bašte – krásny výhľad.

Etapa č.3 : Košice – Krásnohorské Podhradie
98 km/prevýšenie 2808 m
1. Rozhodol som sa pre trasu cez Sloveský Kras
2. Plánovanie trasy a navigáciu som si nastavil na „pešiu turistiku“, pretože časť trasy mi v úseku Šugovskej doliny nechcelo naplánovať, potreboval som sa dostať do sedla Železná brána s vedomím že nejaké úseky trasy (cca 800 – 1000 m) budem musieť tlačiť.
3. !!! v lyžiarskom stredisku Jahodná som sa rozhodol ísť priamo hore lesom popri zjazdovke, s tým, že bicykel aj trochu potlačím. (nechcel som kopec obchádzať zbytočne oblúkom, navyše v daný deň tam boli preteky, tak som sa chcel vyhnúť normálnym trasám)
4. Navigácia má veľa bodov prechodu, ako som už spomínal pretože je nastavená na pešiu turistiku, tak som potreboval trasu presmerovať z turistických chodníkov na cyklotrasy.
5. Po prejdení celej naplánovanej trasy môžem odporučiť ísť radšej cez Medzev smerom na Štós – Smolník do Úhornianského sedla.
Odporúčanie: určite si treba vyšľapnúť na Kojšovskú hoľu (v navigácii pri pohľade na prechodzie body to môže byť trochu mätúce, ale je to z toho dôvodu že plánovač trasy bol nastavený na pešiu turistiku, tak tam ťahalo duplicitne trasy po turistických chodníkoch.)

Etapa č.4: Krásnohorské Podhradie – Kráľová hoľa – Šumiac
108 km/ prevýšenie 3856 m
Naplánovaná trasa začína v Úhornianskom sedle, reálne som začínal v Krásnohorskom podhradí a vyšľapol som si na Úhornianské sedlo po ceste č. 549. Tá bola uzatvorená kvôli opravám, preto ju plánovač trasy do navigácie nechce pridať.
Odporúčané zmeny oproti mojej trase:
1. Od sedla Súľova po rázcestie pod Smrečinkou odporúčam ísť radšej po červenej značke E8, trasa ktorou som šiel je v poslednej tretine už nejestvujúca, je to všetko zarastené kríkmi a náletovými drevinami, predtým tam bola zrejme urobená zvážnica pri ťažbe dreva. Na mapách (strava, mapy.cz) je značená ako lesná cesta. (prvé 2/3 sú normálna spevnená cesta čo môže cyklistu pomýliť v domnienke, že to tak bude až k rázcestiu pod Smrečinkou)
2. Pri turistickom rázcestí Nižná záhrada som pokračoval po červenej turistickej značke E8 až k miestu Strmá prť, z hora je vidieť cyklotrasu na ktorú som sa napojil a pokračoval do sedla Besník . (na cca 1 km úseku sú miesta kde je potrebné zosadnúť z bicykla kvôli vlastnej bezpečnosti, šikovnejší a odvážnejší to možno zvládnu v pohode)
Dôvod: od turistického rázcestia Nižná záhrada vedie cyklotrasa už len smerom k hlavnej ceste č. 67. Ja som si chcel prejsť časť cyklotrasy okolo Čuntavy, ktorá navyše kopíruje turistickú trasu E8.

Odporúčanie: vo Volovských vrchoch odporúčam zastaviť sa na vrchole „Skalisko“ – pekný výhľad.

Etapa č.5: Šumiac – Donovaly
140,5 km/ prevýšenie 3009 m
Trasa bez problémov. „Problémy“ môžu nastať až keď sa rozhodnete ísť na vrchol „Kečka“ cez Hiadeľské sedlo a sedlo Hadľanka (tak ako ja), sú to síce značené cyklotrasy, ale niektoré úseky sú „nezjazdné“:
• príliš strmé úseky
• kamenná suť (samozrejme aj v najstrmších úsekoch)
• úzky lesný chodníček s vyučievajúcimi kameňmi (až balvanmi)
• hustá spleť koreňov
Ale za ten výhľad z „Kečky“ to stojí pretrpieť. Najlepšia časť príde pri zostupe z Kečky smerom na Donovaly (nie v dobrom slova zmysle, aj klasický peší turista ma na niektorých úsekoch čo robiť). Našťastie to už nie je veľa do cieľa, tak to treba prejsť a vlastne ani nič iné nezostáva, ak chcete pod sprchu.
Ak nechcete výšľap na „Kečku“ je potrebné ísť v Liptovskej Lužnej smerom na Liptovskú Osadu a potom už len po ceste E77 na Donovaly (nešiel som takto z dôvodu hustej premávky cez Donovaly)

Etapa č.6: Donovaly – Čičmany
131 km/prevýšenie 3422 m
Trasa prakticky bez problémov, akurát ako som už písal pri predošlej etape, niektoré úseky v hrebeňovej časti Donovaly – vrch Krížna sú pomerne náročné (prudké sklony, zlý stav povrchu hlavne keď je mokro) a jednoducho treba tlačiť – taký nádych cyklokrosu.
Odporúčané zmeny oproti mojej trase:
1. Od Tužiny smerom na Čičmany treba pokračovať cyklotrasou po Bojnickom cyklookruhu. Ja som si to chcel skrátiť lesnou cestou okolo Ondrejovho jarku, nakoľko cesta vyzerala normálne, bohužiaľ len cca 1,5 km, potom to už bol boj tlačením asi 2 km.

Etapa č.7: Čičmany – Trstín
približne*:172,5 km/prevýšenie 2603
Trasa prebehla bez problémov, čiastočne zachádza aj do Čiech, na Moravu. Či už na Moravskej strane alebo na Slovenskej strane v okolí Myjavy je veľká možnosť výberu alternatívnych cyklotrás s asfaltovým alebo prírodným povrchom - priamo na mieste, podľa situácie, bez predošlého plánovania, stačí pozrieť mapu (navigáciu) a rozhodnúť sa ktorou cestou ísť....
Úsek Trenčín – Drietoma dolina - po Hrozenkov na CZ strane vedie frekventovanou cestou, ja som to išiel v sobotu takže premávka bola prijateľná, v danom úseku ma obiehal „len“ jeden kamión.
*GPX súbor prikladám len z navigácie „mapycz“, pretože aplikácia strava mi na niektorých úsekoch vypadla a mám len „rovnú čiaru“ preto aj údaje o prejdenej vzdialenosti a nastúpaných metroch sú orientačné, ale veľký rozdiel oproti skutočnosti to nebude.

Etapa č.8: Trstín – Devín
99 km/prevýšenie 2685
Trasa prebehla bez problémov. Zvolil som si „Štefánikovú cyklomagistrálu“, po väčšinu jazdy je súbežná s turistickou trasou SNP. V Bratislave som zašiel na Kamzík a na Kobylu .... na a tak som došiel až do cieľa, pod hrad Devín.

Prílohy:

1. kapisova.jpg
1. kapisova.jpg 241.85 KiB thumb_up1thumb_down

2. cergov.jpg
2. cergov.jpg 360.89 KiB thumb_up1thumb_down

3. cergov.jpg
3. cergov.jpg 420.99 KiB thumb_up1thumb_down

4. cergov.jpg
4. cergov.jpg 428.63 KiB thumb_up1thumb_down

5. janosikova basta kysak.jpg
5. janosikova basta kysak.jpg 268.42 KiB thumb_up1thumb_down

6. kojsovska hola.jpg
6. kojsovska hola.jpg 244.78 KiB thumb_up1thumb_down

7. kojsovska hola 2.jpg
7. kojsovska hola 2.jpg 246.66 KiB thumb_up1thumb_down

8. skalisko volovske vrchy.jpg
8. skalisko volovske vrchy.jpg 284.12 KiB thumb_up1thumb_down

9. kralova hola.jpg
9. kralova hola.jpg 237.45 KiB thumb_up1thumb_down

10. kecka.jpg
10. kecka.jpg 292.1 KiB thumb_up1thumb_down

11. krizna.jpg
11. krizna.jpg 310.23 KiB thumb_up1thumb_down

12. vápeč.jpg
12. vápeč.jpg 269.09 KiB thumb_up1thumb_down

12. ziarska cyklomagistrala.jpg
12. ziarska cyklomagistrala.jpg 367.69 KiB thumb_up1thumb_down

13. bradlo.jpg
13. bradlo.jpg 192.5 KiB thumb_up2thumb_down

14. kobyla.jpg
14. kobyla.jpg 210.93 KiB thumb_up1thumb_down

15. devin.jpg
15. devin.jpg 322.11 KiB thumb_up1thumb_down

16. cieľ.jpg
16. cieľ.jpg 306.43 KiB thumb_up1thumb_down

Cesta_hrdinov_SNP_etapa_1 real.gpx [2.92 MiB] Zobraziť na mape

Cesta_hrdinov_SNP_etapa_2 real.gpx [3.56 MiB] Zobraziť na mape

Cesta_hrdinov_SNP_etapa_3 real.gpx [2.97 MiB] Zobraziť na mape

Cesta_hrdinov_SNP_etapa_4 real.gpx [3.89 MiB] Zobraziť na mape

Cesta_hrdinov_SNP_etapa_5 real.gpx [3.49 MiB] Zobraziť na mape

Cesta_hrdinov_SNP_etapa_6 real.gpx [3.9 MiB] Zobraziť na mape

Cesta_hrdinov_SNP_etapa_7real.gpx [3.49 MiB] Zobraziť na mape

Cesta_hrdinov_SNP_etapa_8real.gpx [6.66 MiB] Zobraziť na mape

etapa 1 odporucane zmeny mapycz.gpx [147.56 KiB] Zobraziť na mape

etapa 2 odporucane zmeny mapycz.gpx [335.81 KiB] Zobraziť na mape

etapa 3 mapycz.gpx [286.87 KiB] Zobraziť na mape

etapa 4 odporucane zmeny mapycz.gpx [287.5 KiB] Zobraziť na mape

etapa 5 mapycz.gpx [290.5 KiB] Zobraziť na mape

etapa 6 mapycz.gpx [393.44 KiB] Zobraziť na mape

etapa 7 mapycz.gpx [435.18 KiB] Zobraziť na mape

etapa 8 mapycz.gpx [349.9 KiB] Zobraziť na mape

08.08.2023 - 23:00:25
222
Si niesol všetky veci v batohu?
09.08.2023 - 05:45:46
00
aJoN napísal:
Si niesol všetky veci v batohu?

Ahoj. Trasu som nešiel na "jeden záťah" t.j. 8 dní za sebou. Jednotlivé etapy som si plánoval na základe osobného voľna a počasia. Napr. v nedeľu jedna etapa, o týždeň cez víkend ďalšia.....
09.08.2023 - 20:00:56
10
keyboard_arrow_up