Chcem tiež spomenúť aplikáciu GPX animátor, ktorú vytvoril mapper Martin Ždila.
Vytvára video z GPX súborov.

Viac info na Github, návod na Geoblog.
30.03.2015 - 20:46:26
00
v mape chýba aj veľké množstvo lesných asfaltových (!) ciest. Bolo by dobre aspoň tie nejako do mapy zapracovať lebo spolu s absenciou už spomínaných vodných tokov sú tam prakticky hluché miesta.
31.03.2015 - 19:52:58
00
Ano, bolo by to super doplnit tie cesty. Ruku k dielu moze prilozit kazdy - z pouzivatela sa stat prispievatelom. Len tak, za dobry pocit, ze pomoze inym pouzivatelom. Staci sa zaregistrovat na osm.org a zacat prekreslovat cesty zo satelitnych snimkov Bing alebo MapBox, alebo z vlastnych GPS zaznamov do OSM. Da sa to kreslit priamo na stranke (v zalozke Upravit) alebo pokrocilym editorom JOSM.
31.03.2015 - 21:52:33
00
Mate nejake odporucanie, ako tagovat lesne cesty, ked sa niekto chce podelit o poznatok, ze su vhodne, pouzivane pre MTB/cyklo?
Pouzivat tag http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:mtb:scale ?
Podla popisu aj z praxe sa pouziva aj pre cesty, nielen pre chodniky. Freemap ho ale ani nezobrazuje a (mozno aj preto) na Slovensku je takto tagovanych usekov minimum.
Je vizualizovany napr. na mtbmap.cz v okoli Brna je to hotove fialove more. http://www.mtbmap.cz/#zoom=11&lat=49.2245&lon=16.6466

Ina moznost je zdruzovanie ciest do virtualnych relacii napr.
http://www.openstreetmap.org/relation/3634894
Ma to sice peknu vizualizaciu
http://mtb.waymarkedtrails.org/en/?zoom=11&lat=48.42464&lon=18.2466&hill=0.895&base=0.725&route=0.755
ale podla mna je to dost nesystemove a matuce.

Ak uznate za vhodne kludne skopirujte do Openstreetmap Slovakia - Google Groups, mozeme diskutovat tam.

Btw. v uvode linkovany tutorial je naozaj velmi dobre napisany, skoda, ze nema aj dalsie casti.
http://www.geoblog.sk/2014/02/09/tutorial-openstreetmap-cast-druha-mapove-elementy/
12.04.2015 - 20:37:02
00
Podla popisu aj z praxe sa pouziva aj pre cesty, nielen pre chodniky. Freemap ho ale ani nezobrazuje a (mozno aj preto) na Slovensku je takto tagovanych usekov minimum.

Často sa tento "sliepka-vajce" problém objaví. Ľudí veľa nemapuje, nemá kto zadávať údaje pre danú vlastnosť. Nakoľko nie je sú údaje, nekreslí sa daná vlastnosť. Samozrejme určite sa vieme dohodnúť, aby sa pridať iné tagy do renderovania, aj keď ich je na SK pár.
14.04.2015 - 10:13:54
00
Kto vlastne rozhoduje, co a ako sa renderuje na http://www.freemap.sk/ ?
Aj v tomto fore ludia navrhovali sucasne zobrazenie cyklo a turistickych tras, ale poriesilo sa to len "workaroundom" pre Mobac. Pritom freemap ma aj transparetnu vrstvu turistickeho znacenia, ktoru by na uvod stacilo len doplnit do zoznamu vrstiev, aby sa dala prekryt na cyklo. Vrstva turistickych casov sa paradoxne zapnut da.
Jasne, ze na vsetko treba cas, zdroje,... ale niekedy sa mi zda, ze pristup freemap je skor obmedzovany zabehnutymi kolajami, pripadne snahou sa odlisovat (co moze byt aj na skodu veci)
https://groups.google.com/forum/#!searchin/osm_sk/farbicky$20carbicky/osm_sk/tmt3o0tba7M/xKs4omoh_3cJ

Preco sa napr. neriesi len vrstva topo podklad a vrstvy turistika /cyklo ako dodatocne? Nebolo by to pre online pouzitie lepsie? Offline MOBAC si namixuje co treba.
15.04.2015 - 09:38:28
01
Kto rozhoduje, čo sa renderuje? "Konečné slovo" má osoba, ktorá musí upraviť štýl, pretože keď to neurobí, tak to nebude na mape. Pridať POI nie je problém (ak dodajú ikonu :) Horšie to je s inými prvkami. Napr. ako rozumne značiť trasy pásové a lokálne. Každá má síce iný tag, ale treba nájsť vhodnú farbu, skúsiť ako to sedí zo zvyškom a opakovať až pokiaľ to nie je ono. Potom samozrejme súbeh trás a ... niektoré veci sú zas technicky nezrealizovateľné bez kompletného prerobenia renderovacieho procesu.
No a keďže ako väčšinu vecí, robí to v podstate jedna osoba ako svoje hobby, tak všetko neporieši (a to ešte chodíme mapovať). Toľko hodín deň nemá.
Okrem toho nápadov na zmeny a úpravy nie len renderovania, ale aj funkčnosti a vzhľadu stránky sú, ale ... ľudia. Ľudia ktorí by to realizovali. Je nás 5 a pol.

Áno, niektoré návrhy väčšina skritizuje, že to bude zle/nepekné/nevhodné/... skrátka na niečo sme v "koľajach", ale na iné zas prikývneme. Mapu robia ľudia, ktorý majú nejakú predstavu, asi ako by ju chceli mať (ako sa im páči), takže vždy to bude subjektívne. Bohužiaľ úplne každý nebude spokojný.

Pridať ten overlay cyklo a turistika, aby sa dali zapnúť aj nad inou mapou nie je problém. Fungovalo by to presne ako tie časy. Až na to že to bude mierne neprehľadné, nakoľko sú to rovnaké čiary (aspoň pokiaľ si pamätám).

Celá mapa (turistika/cyklo) je teraz v jednej dlaždici, nakoľko nie všade je možné mať X vrstiev a nie je vždy priechodné pripravovať si mapu v MOBAC-u Nie je to také ťažké, ale pre niekoho je komplikované zmeniť typ mapy v aplikácií, nie to ešte sa trápiť s MOBAC-om. Pravdou je, že by sme mali viac rozpísať možnosť vrstiev a ich "zlepenia" na wiki. (To je ďalší problém, nudné písanie dokumentácie. :)

Prosím berte toto ako osobný môj pohľad na vec, nie celého freemap.
15.04.2015 - 12:00:28
01
Okrem toho nápadov na zmeny a úpravy nie len renderovania, ale aj funkčnosti a vzhľadu stránky sú, ale ... ľudia. Ľudia ktorí by to realizovali. Je nás 5 a pol.

Take problemy dobre poznam aj ja :) Mozno by ale nebolo zle, si napr. na vo freemap google groupe zalozit vlakno, kde by boli planovane zmeny na freemap.sk a ich priority + dali sa tam pridavat pridat nejake navrhy. a diskutovat o nich.

Pridať ten overlay cyklo a turistika, aby sa dali zapnúť aj nad inou mapou nie je problém.

:y: Ani som nevedel, ze cyklo je aj ako overlay, ale ani som po tom moc nepatral lebo cyklo trasy zvykli byt najma cykloturisticke, v poslednom obdoby sa to ale zacina v praxy menit.

Mapu robia ľudia, ktorý majú nejakú predstavu, asi ako by ju chceli mať (ako sa im páči), takže vždy to bude subjektívne. Bohužiaľ úplne každý nebude spokojný.

Celá mapa (turistika/cyklo) je teraz v jednej dlaždici

Nechcem posobit ako velky kritik, ale naozaj by ma zaujmalo, co viedlo tvorcov k tomuto:
Najvacsi problem aktualneho freemapu vidim prave v tom, ze je sice na vyber cyklo alebo turisticka mapa (to je OK), problem je ale v tom , ze cyklo mapa neobsahuje turisticke chodniky. Takto je sice pouzitelna pre cykloturistov, ale pre bikerov je nezaujmava (sam radsej pouzivam mbtmap.cz, aj ked su aktualizovane pomalsie). Pritom prave bikeri su podla mna dost casto prispievatelia turistickych dat do OSM.
Mat cyklotrasy farebne - dobry napad , konkurencia to tak nema :y:
Ale preco dat prec turisticke znacky z cyklo vrstvy? :n: Kvoli plnym farebnymcyklo ciaram? V tomto naozaj nevidim dovod na odlisovanie od konkurencie. Vsak tam mozu turisticke zostat a cyklotrasy dat bodkovano.

Spominana volitelna overlay cyklo tento problem sice ciastocne vyriesi, ani chybajuci offset asi nevidim ako velky problem, len cyklotrasy trasy by aspon v overlay mohli byt bodkovane (aby sa odlisili od turistickych).
15.04.2015 - 17:42:31
00
problem s bodkovanim by bol asi v tom, ze uz v sucastnosti su 2 prekryvajuce sa TZ vpodstate "bodkovane":

i.imgur.com

Keby sa tam pridali este aj cyklisticke trasy ako bodkovane, bol by to bordel. Toto sa asi inak ako prave offsetom (tj posunutie trasy, ano?) vyriesit neda.
Ale suhlasim, idealne by bolo cyklotrasy odlisit od turistickych. Farby ale musia ostat zachovane - to je hlavna vyhoda Freemap oproti Cykloserveru :)
15.04.2015 - 18:41:39
00
Bez offsetu (posunutia trasy) budu v subehoch vzdy veci, ktore treba citat z kontextu. Napr. subeh bodkovej cyklo a TZT rovnakej farby. Vzdy je tento stav ale lepsi ako mat cyklo mapu bez TZT.
Na druhej strane ak je offset, tak vela rozno farebnych ciar vedla seba nemusi byt tiez zrovna ideal.

Taky hiking.sk pri subehoch TZT znaci len jednu farbu. Oproti tomu je striedanie farieb na TZT subehoch na FM super vec. V tejto suvislosti mi napada napr. moznost znacit cyklo trasy ako striedanie farieb fialova a farba trasy (mohol by byt aj iny pomer dlzko striedania farebnych usekov ako 1:1). Fialova sa bezne pouziva na znacenie cyklo tras na mapach.
Pri subehoch viacerych cyklo tras by striedanie bolo: fialova-farba1-fialova-farba2 ...
Pri subehoch cyklo a TZT by sa cyklo farba vynechavala a striedala by sa len fialova (reprezentujuca cyklo trasu lubovolnej farby) a vsetky turisticke farby za sebou.
Fialove bodky by stale ostali ako zaloha, ak by sa v buducnosti isli vizualizovat "odporucane" lesne cesty pre cyklo. Spominal som to tu: post939586.html#p939586 Uz treba len doriesit, co v subehoch takychto ciest s TZT :)
15.04.2015 - 22:49:30
01
ako sa da vyrobit KML subor pre Google Earth ktory by obsahoval cyklo vrstvu freemap - tj aby cez klasicke satelitne obrazky zobrazil transparentnu vrtvu cyklo z Freemap ?
16.04.2015 - 12:31:47
00
Na to sa dá použiť http://info.gpsteam.eu/index.php/ge-mapy/52-net-ge

Podla toho návodu som vyrobil súbor pre cyklo a turistiku (v prílohe)
17.04.2015 - 08:15:39
01
diky, neslo to stiahnut, tak som si to vytvoril podla toho navodu.. vsetko v jednom, aj vsetky zoomy
17.04.2015 - 09:22:18
01
OSM data sa stavaju coraz popularnejsie aj u komercnych sluzieb.
Po mapy.cz ich pouziva aj Shocart
http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/#pos=45.85967P10.75322P14 (treba prepnut vrstvu turisticka mapa)
pre porovnanie mtmap.cz
http://cmaps.gpsteam.eu/index_svk.html#x10.75322y45.85967z14m6v36
19.06.2015 - 08:26:03
00
Vdaka kayle za nove vylepsene mapove data pre navigacie Garmin.
Vektorova mapa bola sprehladnena a upravena pre optimalne zobrazovanie na zariadeniach.

Stahujte tu http://www.freemap.sk/index.php?c=core.download&filename=/garmin

V prilohe changelog.
06.07.2015 - 17:40:24
00
keyboard_arrow_up