Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Mne tu nemusíš dávať odkazy na tento hnus blatník. Ja viem, ktorý to je a mal som ho a okrem neho mám ešte 4 podobné - nepoužité s nápisom rockshox, ktoré boli k vidliciam. Skôr ma zaujímalo prečo si neriešil originálny blatník FOX, elegantný plastový, ktorý sa na vidlicu montuje cez 2 skrutky do otvorov v korunke a myslím, že ešte pod skrutky odvzdušňovacích ventilov na nohe vidlice. Samozrejme ti nevyderie farbu na vidlici v miestach sťahovacích pások ako ten tvoj hybrid čo si tam capol.....
Ale zas zmysel mi to dáva prečo si tak tvrdohlavý....nápovedou sú mi tie ponechané prepravné krytky odvzdušňovacích ventilov na vidlici :)
Zobraziť komentár 08.11.2025 - 10:00:02
02
Mne sa ten orig.Fox na tie skrutky strašne že nepáči :) Neviem prečo,taká lopata sa mi to zdá byť zbytočne veľká-no,ale časom možno uvidím ;)
Tie krytky som si nebol istý,či ich mám dať dole,keď tam fŕka blato-ale dobre,idú preč,nech to tam nesvieti ten červený plast
edit: až teraz som si všimol,že je aj kratšia verzia-už ho mám objednaný:

https://www.mtbiker.sk/shop/prislusenstvo/blatniky/miniblatniky/fox-predny-blatnik-pre-vidlice-float-36-38-cierna-p107518.html?itm_medium=forum&itm_campaign=post-2143228#questions
Zobraziť komentár 08.11.2025 - 10:10:25
01
Veď toto je jeden z tých čo som myslel. Kľudne aj tento krátky. Vieš blatník úplne nie je o tom či je pekný, ale aby aj reálne niečo zachytával. Akože ísť len po ceste, kde je voda úplne bez blatníka je peklo. V lese už potom keď príde blato tak konečná aj pre jazdca aj pre vidlu. Ja používam napríklad MUDHUGGER - je dlhší - nepáčil by sa ti, ale je to univerzál na všetky významné drsnejšie vidly - vieš kúpiť adaptér a prehodiť z FOX napríklad na OHLINS len adaptér + jedna skrutka navyše.
A potom ešte sú podobné blatníky značky RRP, tiež to majú cez nejaké adaptéry. Ale to sú už značky skôr na enduro, čo ti pekne zakryjú veľkú časť nečistôt.

Tie odvzdušňováky potom daj dolu, namontuj blatníček a zas ich namontuj. A krytky dolu a zas za čas si tie odvzdušňováky aj stlač. Odpustí to pretlak čo vzniká v spodných nohách a zhoršuje citlivosť vidlice. Ešte ako urobil môj kamarát, tak keď ich budeš demontovať, tak si nemusíš vypúšťať tlak z hlavnej komory vidlice - nemá to s ňou nič spoločné. Môžeš ich občas aj odskrutkovať a dá sa vidlica s nimi aj domázavať olejom. Je to výhoda Performance Elite, na Performance tie odvzdušňováky treba dokúpiť, alebo to odvzdušňovať ich povolením.
Zobraziť komentár 08.11.2025 - 10:30:08
00
arrow_leftbranomelis napísal:
Veď toto je jeden z tých čo som myslel. Kľudne aj tento krátky. Vieš blatník úplne nie je o tom či je pekný, ale aby aj reálne niečo zachytával. Akože ísť len po ceste, kde je voda úplne bez blatníka je peklo. V lese už potom keď príde blato tak konečná aj pre jazdca aj pre vidlu. Ja používam napríklad MUDHUGGER - je dlhší - nepáčil by sa ti, ale je to univerzál na všetky významné drsnejšie vidly - vieš kúpiť adaptér a prehodiť z FOX napríklad na OHLINS len adaptér + jedna skrutka navyše.
A potom ešte sú podobné blatníky značky RRP, tiež to majú cez nejaké adaptéry. Ale to sú už značky skôr na enduro, čo ti pekne zakryjú veľkú časť nečistôt.

Tie odvzdušňováky potom daj dolu, namontuj blatníček a zas ich namontuj. A krytky dolu a raz za čas si tie odvzdušňováky aj stlač. Odpustí to pretlak čo vzniká v spodných nohách a zhoršuje citlivosť vidlice. Ešte ako urobil môj kamarát, tak keď ich budeš demontovať, tak si nemusíš vypúšťať tlak z hlavnej komory vidlice - nemá to s ňou nič spoločné. Môžeš ich občas aj odskrutkovať a dá sa vidlica s nimi aj domázavať olejom. Je to výhoda Performance Elite, na Performance tie odvzdušňováky treba dokúpiť, alebo to odvzdušňovať ich povolením.
Zobraziť komentár 08.11.2025 - 10:34:59
00
Tiez som rozmyslal nad kratky blatnikom fox,ale on chrani od mostika vidlice len dozadu,v predu nema ziadnu ochranu,praktickejsi je ten dlhy,ale je pravda,ze je dost dlhy a nevypada najlepsie,je to dobre vidno,ked si das recenzie na mtbiker shope na ten blatnik a hned prva recenzia to tam ma pekne odfotene
Zobraziť komentár 08.11.2025 - 10:45:24
00
Ja preto používam tento https://www.themudhugger.co.uk/collections/front-mudhugger-mountain-bike-mudguards/products/shorty-evo-bolt-on-mudhugger?variant=39674972274862 Je to verzia shorty, ale aj tak je dosť veľký, skôr by som v teréne uživil tú dlhšiu verziu, ale zas všetko musí byť kompromisne riešené, lebo mne tadiaľ musia prejsť aj rôzne lesné papeky a skaly a iné tzv. "obstacles" 😎

A ten RRPmini je tiež veľmi šikovný. Len viac dostupný bol Mudhugger. Pretože to zas bolo problém na SK zohnať ako väčšinu dobrých vecí.
Zobraziť komentár 08.11.2025 - 10:54:29
00
Podstatné je,že aj ten krátky chráni pred tým,aby dážď, blato alebo snehová brečka nefŕkali do tváre
Zobraziť komentár 08.11.2025 - 11:51:27
00
Cim dlhsi je blatnik pred vidlicou, tym menej necistot ide do tvare. Ak blatnik konci na mostiku (alebo 1-2 cm pred nim), tak je IMHO ako ochrana tvare zbytocny. Ja pouziva trn RRP mini odkedy prisiel na trh, najblizsie skusim standard.
Zobraziť komentár 08.11.2025 - 17:39:12
00
Výrazne pomáha aj ten krátky blatník-áno,o niečo lepšie chráni ten dlhý,ale ja takú lopatu montovať nebudem :)
Veď nech si každý dá,čo chce-ja si dobre pamätám,keď ešte tie blatníky na vidlice neboli bežné,ako krásne všetka srajda od predného plášťa letela medzi mostíkom a korunkou hore pred koleso a potom rovno do ksichtu :D
Zobraziť komentár 08.11.2025 - 18:01:58
01
Ma vyznam menit kazetu Deore za XT a usetrit nieco cez 100g na zadnom kolese,alebo deore vydrzi dlhsie a na ebike to je lepsia volba. Jazdim 60Nm motor a nejazdim silovo,ale radim ako na normalnom biku,cize mne retaz vydrzi aj cez 2000km
Zobraziť komentár 09.11.2025 - 09:42:19
00
Otázkou je za čo ju chceš vymeniť. Garbaruk, alebo SRAM XX1? Mám trochu dojem, že na tom Shimane sú také akési jemnejšie zuby a keď tam dáš inú kazetu tam sú zas iné zuby a nemusí sa to páčiť reťazi, resp. prevodníku. Skôr treba pohľadať v téme, kde ľudia píšu o tomto mixovaní čo s čím funguje. Dnes je to ešte komplikovanejšie zistiť, lebo tých systémov a modelov je už na trhu akosi viac ako dosť.
Ja som nedávno skúšal dať činsku veľmi elegantnú kazetu na namiesto najnovšej XT a mám aj Di2 elektronickú hazku XT a niektoré prevody fungovali, ale hlavne na ľahších prevodoch to vôbec nevedelo radiť - musel by som aj preladiť mikro ladenie a to som si nechcel rozbiť.
Ale Garbaruk kazeta by mohla fungovať, asi aj XX1.
Zobraziť komentár 09.11.2025 - 09:48:53
00
Chcem menit v ramci Shimano, momentalne tam mam klasika obycajnu Deore kazetu,ale chcem tam hodit Shimano XT,cize kompatibilita je zarucena,ide o to,ci ta XT sa nebude rychlejsie opotrebovavat,kedze su tam lahsie materialy
Zobraziť komentár 09.11.2025 - 09:52:47
00
Bude to v pohode,Shimano XT má len dva najväčšie pastorky duralové-45 a 51 z.
Ostatné sú oceľové,tak ako má Deore.
SLX má duralový len 51 z.
Tie váhy tomu zodpovedajú-ide len o to,či bude reálne citiť úsporu váhy na kazete cca 120 gr. (Deore vs XT)

https://r2-bike.com/SHIMANO-Deore-Cassette-12-speed-CS-M6100-10-51-teeth

https://r2-bike.com/SHIMANO-Deore-XT-Cassette-12-speed-CS-M8100-10-51-teeth
Zobraziť komentár 09.11.2025 - 10:01:07
02
To by som vedel tak o nejaké mesiace možno pol roka. Ja mám tú asi najnovšiu XT kazetu Asi 8200 či aké to má označenie. A ja nemám rád shimano, len bolo to na bicykli tak, že skúsim. Okrem toho, že to je zložené z koliesok a nie frézované z jedného kusu, tak tomu aktuálne nemám čo vytknúť. Ide to veľmi pekne a teraz mám na tom asi 1100km v hrozných podmienkach a kazeta ani nevyzerá nejako výrazne opotrebovaná. Na tých čiernych kolieskach sa vydrala tá povrchová úprava a vyzeralo to strašne, ale tu to vyzerá zatiaľ moc pekne. A radí to veľmi príjemne. Reťaz tam je tuším SH Ultegra a tá tiež po 1100km vyzerá, že ešte celkom dosť potiahne.
Ale smelo do toho asi...Vieš ona tá XT kazeta stojí okolo stovky..takže aj keby vydržala 4 tisíc km to je dobrá voľba - ak ti nevadí, že to nie je frézované z jedného kusu.
Zobraziť komentár 09.11.2025 - 10:01:31
00
na XT kazete 10-51 som odjazdil 3 sezóny na bio biku,žiaden problém-radenie presné,hladké,žiadne pazvuky,výdrž velmi dobrá v pomere k cene-ak sa podarí kúpiť za dobrú cenu,prečo nie.
Ideálne je kúpiť aj reťaz Shimano 12 sp. XT,výdrž je nadpriemerná,na e-biku v pohode aj 3000 km (pri rozumnom používaní)
Zobraziť komentár 09.11.2025 - 10:06:40
00
keyboard_arrow_up