Celkovo je škoda, že slovenskí dovozcovia a výrobcovia nie sú aktívnejší v rozvoji bicyklovania ... Nechápem to, veď ide o ich peniaze...

V Čechách majú združenie http://www.avdk.cz (členom je aj slovenská Dema), zaujímavé čítanie.
26.05.2009 - 22:09:30
00
Množstvo predaných bicyklov sa nerovná počtu bikerov. Treba nájsť koeficient ktorým to číslo treba vydeliť. hehe Tipujem si tak deleno 90. hehe
27.05.2009 - 09:19:59
00
Turbi to by si musel nejako vyspecifikovat kto je biker. Podla mna sa na novom bajku jeho majitel vzdy aspon raz(dajme tomu cestou domov z predajne) prevezie. To kam uz sa chodi vozit potom nemas velku sancu zistit. Navyse si myslim, ze pre nase ciele je lepsie co najvyssie cislo :roll:
27.05.2009 - 09:25:29
00
Podla mna je biker kazdy kto sa tak citi a zaujma o veci okolo bikovania ;) takze si myslim,ze hlasovanie/formular na najcitanejsich mtb web-strankach alebo nasich 2 cerstvo novych SK casakoch pride vhod.
27.05.2009 - 09:38:29
00
Navyse si myslim, ze pre nase ciele je lepsie co najvyssie cislo :roll:


no to je diskutabilne, ak chces dosiahnut nejake povolenie v chranenych oblastiach, tak strasit ochranarov tym, ze bike ma kazdy druhy obcan, nie je moc dobry napad.....z registraciek na maratonoch sa neda cosi vycitat? aspon to jadro sutazechtivych bikerov by sa zratat dalo...
27.05.2009 - 09:39:40
00
Ciele? Najvyššie číslo? Kde sme? V sociku? V zdravej spoločnosti sú dobré vždy len reálne čísla. Opýtaj sa Joka-štatistu načo sú dobré vymyslené-nadhodnotené čísla. hehe
27.05.2009 - 09:41:00
00
len tak na okraj :) existuje stupnica:
cela pravda-pravda-polopravda-ciastocna loz-totalna loz-pravdeopodobnost a statistika...

ale vazne, z tych maratonov by sa podla mna nejake vcelku doveryhodne cislo dalo ziskat...nejaky koeficient k tomu na freeriderov a drsnakov co nepretekaju a hotofka....neviem no, iny realny podklad ma nenapada...
27.05.2009 - 09:51:18
00
hm..cyklomaratonskej serie (cms) s v 2008 roku zucastnilo 1835bikerov... toto cislo je nielen veelmi male, aj veelmi nepresne, ak by malo sluzit ako obraz poctu bikerov... peticiu za zrusenie zakona o lesoch ktory obmedzoval bikerov - cca 17000 podpisov? neviem presne cislo,tak si ho pametam, dost na tom,ze toto cislo je uz ovela krajsie :) a viac ukazuje kolkych ludi sa nieco take tyka... aj ked ani to este nemusi byt dobre, pretoze peticiu mohli podpisovat aj nebikeri a naopak poznam vela bikerov (mamvpicistov) ktori nic take nepodpisu, bud nevedia,abo sa nechce... v cechach agentura median urobila prieskum, kde na otazku cyklistiky odpovedalo 20% ludi pozitivne, V tomto to maju lepsie, pretoze dokopat agenturu uz len k tomu aby doplnili otazku ci sa jedna o horsku alebo cestnu cyklistiku je otazkou casu... nieco take by to chcelo aj u nas :)
27.05.2009 - 09:57:45
00
Akurat sa snazim dokoncit bakalarku, kde mam zahrnutu aj intenzitu dopravy. Tak som si pre zaujimavost pozrel, aka ma byt vzorka respondentov pre anketovy priskum. Mam tu, ze pre viac ako milion obyvatelov to ma byt 1 z 25 domacnosti.
Bobo: to jadro je vcelku male. Ficovi staci aby v telke utrusil jeden vtipek a ziska za par minut viac volicov.
Turbi: mas pocit, ze tato spolocnost je zdrava :?: Navyse realne cisla dostnes jedine ak sa spytas kazdeho jedneho obcana a to este za predpokladu, ze nebude klamat.
27.05.2009 - 11:42:32
00
taaakze prave som dostal mail od mojho Holandskeho kamosa v tomto zneni:

"Anyway, I searched a while online for some information about rules and regulations, but I couldn't find anything really helpfull.

Offcourse it's allowed to ride your bike on the marked mountainbike routes (www.mtbroutes.nl).
Furthermore there are usually signs at the beginning of a nature park on which it is mentioned if it's allowed for mountainbikers. Usually it is allowed to ride your bike on roads and trails in the forest, unless stated otherwise.
There are also a lot of nature parts that are privately owned, then the owner can decide himself if he allows other people to enter his property.
There are a few places (nature reservations) in Holland where you need to buy a permit before u can ride your bike in that area, and then only on the marked trails.

Anyway, if you need to have more specific information, maybe it's an idea to ask for it on the mountainbike forum, I'm sure there will be someone who knows more about it."

Tak to este skusim rozobrat na ich NL bike fore,urcite tam budu nejaky chalani co to budu vediet podlozit atd.
31.05.2009 - 16:53:05
00
Oné,mohol si to napísať aj po našom :(
31.05.2009 - 17:51:10
00
tecumseh, stačí takto?

Každopádně jsem chvíli online nejaké informácie o pravidlách a nariadeniach, ale nemohol som nájsť niečo naozaj užitočná.

Offcourse je to dovolené jazdiť vaše kolo po značených horských trás (www.mtbroutes.nl).
Navyše sú obvykle príznaky na začiatku a prírodný park, na ktorom je uvedené, ak je to povolené pre mountainbikers. Zvyčajne je povolené jazdiť vaše koleso na pozemných komunikáciách a cestičiek v lese, ak nie je uvedené inak.
Existuje aj mnoho častí prírody, ktoré sú v súkromnom vlastníctve, potom vlastník môže rozhodnúť sám, ak mu umožňuje ďalšie ľudí k vstupu na jeho majetok.
Existuje niekoľko miest (prírodné rezervácie) v Holandsku, kde je potrebné povolenie na nákupe, ako u vašej jazde na bicykli môžete v tejto oblasti, a to len po značených trás.

Mimochodom, v prípade, že potrebujete mať viac konkrétnych informácií, možno je to nápad požiadať ju o horských forum, som si istý, že bude niekto, kto vie viac o tom.

warzone:
nj, toto je práve ten problém, že ľudia viac menej vedia, čo sa smie a čo je zakázané, ale nikto sa neorientuje práve v tých právnych predpisoch, ktoré toto upravujú. myslím, že to bude ešte dosť ťažký oriešok... :roll: možno by bolo fajn tých ľudí trošku nasmerovať, aby sa pozreli po zákonoch na ochranu prírody alebo o národných parkoch. myslím, že podobné zákony má každá európska krajina...
31.05.2009 - 21:34:48
00
mar_tin ten prekladac nema chybu :lol:
tecumseh zajtra ti to prelozim,dnes uz neni casu...
Ako som pisal,este to budem diskutovat na NL fore.
31.05.2009 - 22:12:12
00
Dalsia reakcia z NL,sorry nemam moc casu,tak toi tu hodim ako som to dostal...

Hello Peter,
Unfortunately, I wasn't able to visit the meeting in the Czech Rep. Looking forward to hear about some new plans or initiatives. Most important legislation in the Netherlands regarding mountainbiking is, obviously, laws which protect the natural environment (flora / fauna ).

Here are some examples and websites

Natura 2000: European legislation to protect important flora & fauna in different area's all over Europe. There are 161 of these natural habitats in the Netherlands: Danger for mountainbiking: some planmakers see mountainbiking as a sport that causes disturbance of wildlife & damaging vegetation. As a result, on occassion mountainbikers will be banned (www.natura.org)

Vogelrichtlijn (bird regulation); a lot of species (birds) are protected in the Netherlands, therefore mountainbikers a banned sometimes, especially during breading season (which we understand of course) (www.

Flora & Faunawet (flora and fauna legislation); almost every mammal / bird / amphibian is protected in the Netherlands (and EU?).

Problem with the Vogelrichtlijn and Flora&Faunawet is that there's barely any scientific research about the impacts of mountainbiking in the Netherlands. If a landmanager says 'mountainbiking causes damage then its difficult to disprove that statement (because the lack of scientfically research).

A bigger problem is the funding of mountainbiketrails. Govermental funding (especially for maintenance) is reduced. This means that landmanagers have to pay more and more for the maintenance of trails and therefore won't co-operate any more in building new trails.

Last but not least, there's a law called 'Natuurschoonwet' which makes it's possible for privat landowners to ban every recreational activity except hiking. These landowners pay less taxes than everybody else in the country to maintain there land. In return, their property must be open for public (hikers only!).

For regulations in Belgium, you can contact BLOSO (www.blose.be) contact person: Ann Colpaert +32 02 209 45 10

Best regards,

Mark Torsius
Sportontwikkeling

Nederlandse Toer Fiets Unie | Singletracks mountainbiking
Postbus 326
3900 AH Veenendaal
t: 0318 - 581 306
f: 0318 - 581 309
e: mtorsius@ntfu.nl
www.ntfu.nl | www.singletracks.nl
02.06.2009 - 18:53:53
00
good job man! :shock: :wink: btw: natura 2000 funguje aj u nas...
03.06.2009 - 21:39:11
00
keyboard_arrow_up