Syndi
Maskacovy chlapik bol nasraty a chapem ho. To zakladne a najdolezitejsi nebolo ani prezentovane. Dost smutne. Kecy o zavlazovani fakt nie su nutne :)
Ostrihany bajker bol na zaciatku trapny, ale potom sa spamatal a bol prinosom.
Laco .. povedzme, ze bol nervozny a nastvany. Holt niekto musi makat a niekto sa flaka po diskusiach profesionalne (politici)

Co sa tyka zastavenia tazby .. ono v prvom rade je problem ani nie v tazbe, ale jeho sposobe. Kazdopadne ale je smutne, ked clovek v nedelu dojde niekam do lesa a vsade hluk a smrad od pilcikov. Toto nebyvalo a priznali to, ze je to dosledok tlaku mestskych poslancov. Z coho tiez vyplyva, kam by sa mal tlak verejnosti zamerat.

A) ano, je to tak .. § 35 lesneho zakona. Ale zazneli slova, ze to nie je take iste. Pravnici nepomozu, na Slovensku sa ma tato hra ine pravidla.
B) Na uzemi MK mas rezervacii plnu prdel .. kde je PR ? Aj v okoli BA mas plno rezervacii, aj na uzemi mesta dokonca. A vysledok ? Realny prinos je 0.000
C) ano, zarucuje. Rovnako zarucuje, ze tam nemozes vstupit :)
D) je to len vec poslancov mesta a ich nariadenia. Nie Mestskych Lesov. Ak sa zlomi odpor nenazrancov na magistrate, potom to pojde. Standardny postup je fajn, ale znovu pripominam .. rezervacia ma svoj ucel a svoju legislativu. A zakazy :)
E) 8 rokov a viac .. potrva to dlho aj bez zmien, bezzasahove uzemi sa moze spravit 100x rychlejsie a eventualne dalej riesit

Panika nie je v tom, ze to ohradia ochranari, ochranari nic ohradzovat nemozu, okrem ineho su obcianske zdruzenie, cize rovnake prava ako mam ja, pokial nema dotycny ochranarsku skusku.
Ohradzovat to bude default zakon a jeho legislativa. To mi vadi, ze to ti ludia nechapu :)

ps: stahovat sa zo Stareho mesta na Kramare kvoli bajkovaniu ?? .. hmm.. no, nekomentujem :) 20 rokov mam trvaly pobyt v Starom meste a nezdalo sa mi to ako problem. Petrzalka je kusok horsia :) Bajkovanie nie je vsetko .. a byt zavrety v Malych Karpatoch neprospieva dusevnemu zdraviu :lol:
14.11.2013 - 22:16:39
02
Ti ludia venuju svoj volny cas pre nas.

Píšeš, že si aj biker. Neviem čo tí ľudia robia vo voľnom čase pre nás. Pán Šibl spomínal napríklad zoznam rezervácií pre ktoré pripravoval legislatívu. Mimochodom v žiadnej zo spomínaných (ak som to správne postrehol) sa nedá bikovať.
Naopak, Laco Findl (ktorý mal podľa teba slabý príspevok) je človek, ktorý už dlhé roky tu robí pre rozvoj cyklistiky v našom kraji jednoznačne najviac.
14.11.2013 - 22:27:34
00
lto navrh vyhlasky je "hlavny dokument.pdf". vynimky su v casti "podrobnosti o ochrane". bikerov sa ale ziadne z nich netykaju... :(
15.11.2013 - 05:22:50
01
Len strucne pre Ito & spol:

odporucam nastudovat si:
http://www.vydrica.sk/doc/2008-05-21_mzp_stanovisko_k_volnemu_pohybu_osob_v_rezervacii.doc

Ano bikeri tam nie su spomenuti, bolo na nich zabudnute, bola by tam vynimka pridana. Vsak na to bola ta diskusia aby sme sa pripomenuli. AKo vidite vynimka je legislativne mozna (kedze sa casto operuje s tym ze vynimky nie su mozne).

Ja som Lacovi Findlovi extremne vdacny, nepochybujem o jeho odbornosti, snahe a vsetkemu co urobil. Ja som reagoval na jeho prispevok na diskusii. Jeho pracu hodnotim ako extraordinary a ma moj respekt a vdacnost. Cakal som od neho na diskusii nieco ine.

btw mal som 29r trvaly pobyt v starom meste. Jeden z dovodou kramarov bol prave fakt ze tam mam chatu uz v chranenej casti v lese, a je naozaj rozdiel mat les 1 min od bytu a 20 minut... Plus je rozdiel ked ti okolo domu behaju vevericky, lisky, diviaky, srny alebo zlny, datle, lesne netopiere, ako ked ti tam behaju len nackovia zo Siedmeho perona, pankaci z Obludy, socky z hlavnej stanice, a podnapite decka z Infinity... :) Na druhej strane som v lese castejsie (bike, pes) a o to viac si asi vsimam ako sa nicia lesnymi mechanizmami lesy, znacene aj neznacene traily... ako miznu huste lesy a nahradza ich poloriedky les, ako uzke singlace maju teraz 4 metre a 30cm hlboke kolaje... Mozno preto som za rezervaciu a nie dalsie odkladanie a poloriesenia co nic nezmenia v lesoch.
15.11.2013 - 11:29:23
00
Len doplnim Syndiho, dokument: www.vydrica.sk/doc/2013-10-21_Navrh_statutu_-_PR_Pramene_Vydrice.pdf

Na stranke 5 je uvedena pasaz, ktora sa tyka pohybu na biku.
15.11.2013 - 14:11:58
00
Este doplnim vyjadrenie pana Srameka (dufam ze sa nenahneva) na moje detailne otazky k zakonu 543 a vztahu k rezervacii a vynimkam:

"Zakon o ochrane prirody a krajiny je pisany priserne. Vsetky obavy, ktore bikerska komunita mala/ciastocne ma, som ja tiez kedysi zdielal. Pokusim sa to prehladne vysvetlit. Pozrime sa najprv do samotneho § 16:(1) Na území, na ktorom platí piaty stupeň ochrany, je zakázanéa) vykonávať činnosti uvedené v § 15 ods. 1; § 13 ods. 3 a § 14 ods. 3 a 4 platia rovnako,Z tohto nevieme priamo zistit, ci je v 5tom stupni zakazany pohyb turistom a cyklistom. Preto sa musime pozriet do § 15.Ten znova nespomina pohyb, ale odvolava sa na § 14. Ten uz hovori viac:§ 14
Tretí stupeň ochrany(1) Na území, na ktorom platí tretí stupeň ochrany, je zakázanéc) pohybovať sa mimo vyznačeného turistického chodníka alebo náučného chodníka za hranicami zastavaného územia obce, (3) Zákaz podľa odseku 1 písm. c) neplatí na pohyb:b) na miestach, ktoré orgán oprávnený podľa tohto zákona na vyhlásenie (ustanovenie) chráneného územia a jeho ochranného pásma (§ 17) vyhradí najmä všeobecne záväzným právnym predpisom, ktorým vyhlasuje chránené územie a jeho ochranné pásmo (§ 17), ...§ 14 teda zakazuje volny pohyb osob. V piatom stupni je zakazany, lebo prebral zakazy stvrteho stupna, ktory prebral zakazy tretieho.
Ako vidis, § 14 ods 3 umoznuje Krajskemu uradu ZP (myslim, ze po novom to uz je Okresny urad) povolit volny pohyb aj na celom uzemi.Platnost tejto vynimky je vyslovene spomenuta v § 16. Toto plati pre pohyb turistov. K pohybu cyklistov plati to iste, iba je to posunute o paragraf nizsie.V druhom stupni ochrany je podla § 13 zakazane vstupit bicyklom.(1) Na území, na ktorom platí druhý stupeň ochrany, je zakázanýb) vjazd a státie s bicyklom na pozemky za hranicami zastavaného územia obce mimo diaľnice, cesty, miestnej komunikácie, účelovej komunikácie45) a vyznačenej cyklotrasy.(3) Zákaz podľa odseku 1 sa nevzťahuje na vjazd alebo státie vozidla 55) vrátane motorovej trojkolky, motorovej štvorkolky a snežného skútrab) na miesta, ktoré orgán oprávnený podľa tohto zákona na vyhlásenie (ustanovenie) chráneného územia a jeho ochranného pásma (§ 17) vyhradí najmä všeobecne záväzným právnym predpisom, ktorým vyhlasuje chránené územie a jeho ochranné pásmo (§ 17)§13 ods 3 teda rovnako umoznuje uradu ZP vyhlasit cele uzemie za uzemie, kam bicykle smu vstupit.Platnost § 13 ods. 3 spomina aj § 16.Z horeuvedenho teda vyplyva, ze urad ZP naozaj moze povolit vstup cyklistom a turistom vsade.Vyplyva z toho aj nieco ine. Ked si vsimnes zakaz vjazdu cykistov plati pre druhy stupen ochrany ZP. Ak sa nemylim, to je terajsi stupne ochrany. To znamena, ze momentalne maju cykisti zakazany pohyb mimo vyznacenych cyklotrias. Jedine, ze pri vyhlasovanie CHKO MK boli obdobnym sposobom dake uzemia z tohto zakazu vynate.Este spomeniem poslednu vec, ktora sa bicyklistov tyka. Na Slovnesku mame legislativnu schizofreniu v tejto oblasti. Na lesnom pozemku plati lesny zakon a zaroven zakon o ochrane prirody a krajiny.
Lesny zakon zakazuje pohyb na bicykli mimo lesnych ciest a vyznacenych cyklotrias.Rezervacia teda nepredstavuje absolutne ziadnu hrozbu terajsiemu stavu. Moze tento stav iba zlepsit.
Martin Sramek"
15.11.2013 - 14:24:50
00
Je to dosť nezrozumiteľne napísané, tak len krátko: na území CHKO môžeš jazdiť na bicykli po "diaľnici, ceste, miestnej komunikácii, účelovej komunikácii a vyznačenej cyklotrasy." Pojem "účelová komunikácia" s prehľadom zahŕňa aj lesné a poľné cesty. Teda nie je pravda, že môžeš jazdiť iba na vyznačených cyklotrasách.

To, že na nejakom území platí aj lesný zákon aj zákon o ochrane prírody nie je schizofrénia, tie zákony si neodporujú. Ak teda ide o lesný pozemok so stupňom ochrany, tak:
- v 1. stupni ochrany (celé Slovensko okrem CHKO, NP a rezervácií) môžeš jazdiť po lesných cestách a značených trasách (stanovuje to lesný zákon);
- v 2. stupňa ochrany (CHKO) môžeš jazdiť po lesných cestách (povoľujú oba zákony) a značených cyklotrasách (obmedzenie je v zákone o OP)
- od 3. stupňa vyššie (t.j. národné parky a rezervácie) iba po značených cyklotrasách a vyhradených trasách (obmedzenie je v zákone o OP).
15.11.2013 - 14:40:39
02
Syndi parada, dakujem .. ale neda mi si nerypnut. Kolko usilia som musel vynalozit na to, aby som vydrankal konecne to, co malo byt prezentovane ako prve vo verejnej diskusii. Preco to tam nebolo ? Kto je za to zodpovedny ? Je to len politicka zalezitost ? Ved cela debata a zla krv bola len kvoli tomuto. Naco potom taketo diskusie, kde sa mlati prazdna slama. Keby som mal v robote takto nieco riesit na poradach, tak by som nikdy nic neurobil :)

Btw, Martin Sramek je dost mimo, ako napisal Jaroh, momentalne sa v CHKO moze jazdit po celej sieti lesnych ciest a ucelovych komunikacii. Jedine co sa nemoze, je cez les. Lenze, napriklad ja poznam cesty aj tam, kde nie su zjavne viditelne :lol:
15.11.2013 - 15:30:14
00
Cau Ito, no ono to je ako pise Jaroh az na jednu drobnost: tou je pojem ucelova komunikacia. Pamatas si este par rokov dozadu, ked sa prijal ten debilny novy zakon ako bola panika a polemika, ci sa moze bikovat v lese a nemoze (urcite tu je niekde este tisicstranova diskusia o tom). Par pravnikov dalo radu (niketori si to tlacili a nosili so sebou na bike) na aku cast zakona sa odvolat, dalsia skupina pravnikov oponovala ze naozaj sa v 2.stupni nesmie jazdit. Vysledok bol ze vsetci jazdia, nikto to obzvlast neriesi ale definicia a vyklad je stale nejasny. Cize pre jaroh: ono to take jasne ako pises nie je.

Navyse, npr lesny singletrail - ako dokazes a vydiskutujes s danym organom ze to je lesna komunikacia... co ak to je zvieraci chodnicek... je lesna komunikacia aj diviacia " stezka", alebo tvoj trailik pri dome? I dont think so...

Jaroh - podla tvojho bodu cislo 3 sa v rezervacii moze jazdit po vyznacenych trailoch. Potom kde je problem? Ze nebudes moct ist po singlaci ponad vydricu od Slivu, kde boli kedysi NS mostiky? No len to rozhodne ucelova komunikacia nie je... cize nemozes tam jazdit ani teraz.

Strasne moc pisem a musim riesit audit ale len strucne: o co take strasne bikeri pridu, ked ta cas lesa bude rezervacia? Kopa ludi sa chce hadat dokrvy a bit za prava bikerov, lebo kamarat kamarata povedal ze rezervacia je zlo. Pricom si nedaju ani najmensiu namahu prestudovat vsetky dokumenty k tejto teme, spytat sa jednotlivych zaintresovanych stran, otvorit si zakon a trosku sa zamysliet... Ja tu nikoho nejdem presviedcat ze rezervacia je najlepsie riesenie. Ale jednoznacne to je posun vpred aby som nemusel nabuduce stat po kolena v blatovych kolajach od tatrovky...

Ked si uvedomite, ze na vlade je novelizacia ktora hovori, ze chranene uzemia nebude vyhlasovat organ ochrany ale vlada SR, kde je neskutocna lobby polovnikov, tak mi beha mraz po chrbte. Hlavne po zazitku na cerovej drahe kde pred 2 rokmi pani polovnici na mna strielali...
15.11.2013 - 16:57:24
01
S tym jazdenim je to lahke (overene v praxi u polovnikov, co mi chceli dat do drzky :lol:) .. lesna cesta je cesta nakreslena v mape lesnych ciest NLC. Ucelova komunikacia /ta na mape nie je/ je v zakone zadefinovana tiez a velmi jasne. Napr. vyjazdena cesta k posedu tuto definiciu splna. Singlac (ci uz TZ alebo nie), ktory nie je oznaceny ako cyklocesta a nie je v mape lesnych ciest oznaceny ako cesta je de jure nelegalne na jazdenie bajkom.

Co sa tyka toho, o co bajkeri pridu .. zial mapa navrhovanej rezervacie je mala , vacsiu nemam a tazko mi je presne identifikovat lokalitu v navaznosti na LC. Ak by neboli vyznacene cesta zasluhou Laca Findla v poslednom mesiaci, tak poviem, ze o dost. Pretoze okolo Vydrice ide hlavna dopravna tepna cyklistov zo Zeleznej studnicky. Teraz to vyznacene uz je, okrem jednej dost dolezitej spojnice na BK. Dajme tomu, ze by to bolo podla vyhlasky a zbytok dooznacil. Zostava tam singlac, niekolko TZ, kade sa jazdi a zopar zvaznic.

Z mojho pohladu Ti poviem asi tolko .. ja z mesta utekam do lesa, pretoze v meste je hluk, je to nebezpecne a plno ludi. A ked nemam cas a prilezitost, idem do najblizsieho lesa a jazdim tam. A co myslis, kade ? Proste si uvedom, ze vyhlasovanim takejto rezervacie ma mienis vyrazne obmedzovat a to sposobom, ze nemam alternativu.

Strucne .. rezervacia chce byt vyhlasena na jednom z najfrekventovanejsom uzemi z hladiska pohybu cyklistov v lese, ak nie na tom najfrekventovanejsom. Je to ekvivalent, ako keby si chcel vyrobit pesiu zonu z celej cesty okolo PKO.

edit: dalsia vec .. ked som navrhoval, aby sa rezervacia tykala meandrov, tak mi bolo povedane, ze je to nanic, lebo vedla ide cesta a preto to nema vyznam. Lenze ak bude vyhlasena rezervacia v tejto podobe, tak ta cesta nezmizne a dalej po nej pojdu ludia a cyklisti :). Takze argumenty fakt skvele. Pride mi, ze poniektori ochranari nepouzivaju vobec mozog a ochranu prirody neriesia rozumom ale emociami a obcas sa mi zda, ze viem preco Kulhanek pisal ako pisal o ekoteroristoch v knizke Vládci strachu :lol: No a je tam este jedna vec, na ktoru asi ochranari pozabudli :lol: a sice jeden byvaly vojensky objekt.

ps: 10tisic podpisov na mestskych poslancov so ziadostou o bezzasahove uzemie a mas to prakticky hned.
15.11.2013 - 17:46:59
00
Syndi, v prvom rade - ja nie som Bratislavčan, iba veľmi matne tusím o akom území je reč. Nepíšem o jednotlivých trailoch a singláčoch, konieckoncom na Cerovej dráhe a pár ďalších pekných singloch som bol doteraz raz v živote (asi pred mesiacom :-) ). Takže nediskutujem o konkrétnostiach, reagoval som nie na debatu o Vydrici ako takej, iba som poopravil tie veci, čo si tam po niekom citoval. Neviem posúdiť, po ktorom traili pri Vydrici sa dá či môže jazdiť a po ktorom nie. Ak je "singlac ponad vydricu od Slivu, kde boli kedysi NS mostiky" lesný chodník a nie je a nebude značený ako cyklotrasa a bude tam rezervácia, tak samozrejme jazda po ňom nebude legálna. Samozrejme tiež, ani "lesny singletrail", "zvierací chodník", "diviacia stezka" ani moj "trailik pri dome" nie sú účelovými komunikáciami a teda ak nie sú vyznačené, tak je jazda po nich v zmysle lesného zákona nelegálna (čo teda mňa osobne moc neserie, v 1. a v 2. stupni ochrany zákon o ochrane prírody ani lesný zákon nerešpektujem, v treťom stupni zákon ich rešpektujem podľa uváženia a akurát rezervácie si na bicykli viac menej na bicykli ctím, napešo podľa uváženia).

Naspäť k veci: Účelová komunikácia je (dosť vágne) definovaná v cestnom zákone ako komunikácie, ktoré "slúžia spojeniu jednotlivých výrobných závodov alebo jednotlivých objektov a nehnuteľnosti s ostatnými pozemnými komunikáciami" (tá definícia je dlhšia, ale ďalej to už nie je relevantné). Keďže pozemky sú nehnuteľnosti, tak de facto každá lesná cesta spája nejakú nehnuteľnosť s nejakou inou "pozemnou komunikáciou", takžte lesné cesty v pohode spĺňajú potrebné kritérium účelovej komunikácie. Nie som právnik, niekde som čítal aj pedantnejšie zdôvodnenie, ale aj toto moje bohato stačí a je jednoznačné.

Tvoj posledný odstavec je kľúčový. Zásadná zmena spôsobu vyhlasovania chránených území vládou je dosť problém - pre bajkerov je to možno teoreticky lepšie, ale celkovo je to prúšvih, ktorý zrejme prispeje k ďalšej likvidácii prírody na Slovensku ťažbou dreva.
15.11.2013 - 18:04:58
00
Co je lesna cesta, alebo ucelova komunikacia v lese definuje jasne STN 73 6108. Neviem o ziadnej pravnej norme podla ktorej musi byt lesna cesta zakreslena v mape lesnych ciest NLC. Ak taka existuje, hodte sem prosim link. Vdaka.
15.11.2013 - 18:22:32
00
Napriek tomu, že sa jedná o navrhovaný 5. stupeň ochrany bude aj naďalej zachovaný voľný pohyb turistov, cyklistov, hubárov, bežkárov apod. Taktiež budú udržiavané turistické chodníky a cyklotrasy, ako aj oddychové miesta ako Malý Slavín, či Pánova lúka. Jediné čo z lesa zmizne budú drevorubači, ťažobné mechanizmy, poľovníci a autá.

Viac TU

Snad neostane iba pri sluboch.
17.11.2013 - 18:57:49
00
ta len aby, bo toto je klasicka cesta ak sa chces niekoho zbavit aby neotravoval tak mu naslubuj nieco... za to nic nedas a ked to potom zmenis budes sice v jeho ociach jak klamar ale posluzi to ucelu a to je prvorade, takze to ze sa neico slubuje je sice pekne ale realita moze byt uplne ina. nech teraz podpisu papier ze tam budu moct cyklisti a turisti chodit a potom im verim :)
17.11.2013 - 20:53:36
03
Asi tak
17.11.2013 - 21:30:40
00
keyboard_arrow_up