VDO
Z2 - pulsmeter, kadencia 29% [ 6 ]
Z3 - pulsmeter, vyskomer 71% [ 15 ]
Celkový počet hlasov : 21
zdravim. mam v plane kupit novy computer, kedze stary mi akosi praskol mam s tym nejake problemy.
v mojom zornom poli su VDO Z2 alebo VDO Z3.
Ako hlavne poziadavku som si dal pulsmeter a moznost hikking mode - kedze v zime vybehnem aj na bezky

Z3-ka ma plno funkcii (vyskomer, pulsmeter, ....)
Z2-ka ma len pulsmeter a moznostou kadencie (vedel by som to kupit za dobru cenu v jednom baliku).

otazky:
- je kadencia pre amaterske jazdenie potrebna?
- ak, tak kde upevnit senzor kadencie tak aby mi ho prvy konar, ktory sa dostane medzi koleso a ram neutrhol. tj. je zlucitelna kadenica s mtb?
- ma vyskomer naozaj realne vyuzitie pri jazdeni, alebo ide skor o "pocitovu" funkciu (pocitova funkcia = mam dobry pocit ze som v X m a nastupal som X vyskovych m)
- ktory z uvedenych by ste uprednostnili (anketa - vyber len z tych dvoch - inu znacku nechcem)
20.09.2008 - 15:10:24
00
Ja si myslím, že cyklopočítač s možnosťou výpočtu kadencie je amatérskemu pretekárovi zbytočný (ak profesionálne netaktizuješ na výjazdoch a pretekoch :) ). No ak mieniš okrem bežkovania trénovať na trenažéri alebo valcoch teraz na zimu môže sa ti taký computer zísť. O výškomeri taktiež niekto spomínal, že hodnota na prístroji nemusí byť správna vzhľadom na mierne odchýlky. K tomu senzoru kadencie - môj tréner ho raz pri nejakom páde či nehode tak parádne rozkopol ,že mu zostal celý len samotný senzor a všetky ochranné plasty boli roztrieštené na márne kúsky. :lol:

Avšak na svojich Polaroch S150 nemám ani kadenciu či výškomer, teda neviem objektívne ani subjetívne posúdiť, či sa to pri normálnom jazdení po horách či ceste môže zísť. Ja sa totiž na tie Polary aj tak pri jazde nikdy nepozerám, nesledujem žiadne tepy či priemernú rýchlosť, len odjazdený čas a počet prejdených a zostávajúcich kilometrov :mrgreen: .
20.09.2008 - 16:00:49
00
Kadencia je dobrá kvôli tréningu nielen na trenažéri, ale aj na ceste resp. v teréne. Aj z hľadiska taktiky je možné nájsť si svoje "optimálne otáčky" pre rôzne situácie. Ono populárne "našliapávanie objemov" by napr. malo prebiehať pri otáčkach nad 100 (zjednodušene povedané).
Výškomer je dobrá orientačná pomôcka a pomáha odhadnúť napr. čo v daný deň ešte stihneš a napr. v stúpaní vieš, "koľko ešte", takže opäť taktická pomôcka. To o tej "nepresnosti" sa tu už rozoberalo a riešil som to s panikármi ja. Je to hlavne otázka presnej kalibrácie, tepelnej kompenzácie (to je HW funkcia) a toho, čo sa deje s počasím (práve to má na presnosť merania rozhodujúci vplyv). X-krát som tu povedal, že neexistuje bežne dostupná v teréne operatívne prevediteľná metóda, ktorá by bola presnejšia - ak je tento princíp dostatočne dobrý pre riadenie leteckej premávky, prečo by nebol aj pre vás? Hádajte ako asi boli v 19. storočí premeriavané nadmorské výšky v Tatrách a nielen tam...
Na nejakej pármetrovej nepresnosti v tomto kontexte prd záleží. Na nastúpaných metroch sa to bude podieľať nepresnosťou pod 5% čo je zanedbateľné (s výnimkou prechodu frontu, to môže robiť 50 m skoky v priebehu pár sekúnd).
Je to dobré aj na to, že budeš vedieť koľko asi dokážeš za deň nastúpať bez problémov - s miernymi problémami - na doraz. Užitočné pri plánovaní akcií.
21.09.2008 - 06:05:37
00
rozhodol som sa pre Z3... viewtopic.php?f=10&t=15429&p=212828#p212828
vyskusam a napisem nejaku malu recenziu
29.09.2008 - 19:50:28
00
ja viem kadenciu na zaklade rychlosti a prevodoveho pomeru :-) podla toho radim. vychadzam z kadencie 100 otacok za minutu, ktora sa mi dlhodobo osvedcila ako maximalne otacky pri plnom vykone (nie kratkodobe pri prudkom zrychlovani - sprinte) na rovine pri solovom treningu. v kopci to klesa, tak tam ju nesledujem. sliapem podla pocitu a ten ma este nezradil. zacinal som ako typicky nizkootackovy - zodral som prevod 52/13. dnes ho pouzivam len vynimocne. svaly sa same prisposobili na vysie otacky. meranie kadencie teda podla mna cyklocomputrom netreba ci uz ide o cesťák či horák.
01.10.2008 - 19:20:34
00
keyboard_arrow_up