Ty si ich napísal až 9 + smajlík .LOL
18.11.2021 - 15:13:52
01
Nehejtujem, len komentujem (a ani nahlasenie porusenia pravidiel fora som nespravil).
Ano existuju uz dlho. V 2005 som s Chris Streeterom (on bol tusim vtedy majitel, neviem ako teraz) riesil mailom, nech spravi novy set pre moj vtedajsi bike Giant NRS a objednaval som priamo z USA. Mal vtedy v ponuke len par druhov setov.
Otvarat oci nam tu naozaj nemusis :) a ked uz tak aspon v teme HTII spomen kosouhle a nie maxove.

Kvalita z Ciny - to je na diskusiu, ale urcite neplati, ze vsetko z Ciny je nekvalitne. Naopak tu na fore sa objavilo viacero komentov, ze Enduro slo s kvalitou dole a ze uz ani maziva pri MAX nedavaju tak doplna, ako kedysi. Nie je to osobna skusenost, takze to beriem s rezervou.

Mat dalsiu moznost kupit Enduro na SK je fajn, ale reklama na mtbiker zadarmo urcite tiez nie je na zahodenie :)
18.11.2021 - 15:57:21
03
Ďakujem za vysvetlenie. Asi som Ťa zle pochopil - beriem späť. Nikomu oči neotváram, neodborných a laických vecí som prečítal celkom dosť...Môžme tu diskutovať o kvalite ,nekvalite, použiteľnosti - nepoužiteľnosti. ENDURO má v ponuke ložiská pre všetky aplikácie v bicykloch a majú to dobre vychytané. To je vše - žiadna reklama - holý fakt a ver ,že väčšia časť obyčajných ľudí nemá poňatia, že také niečo existuje. Profíci a ľudia, ktorý žijú bicyklami to poznajú - majú prehľad..

Kvalita z Číny - nekonečná diskusia. Bol som vo veľa fabrikách po celom svete vrátane Číny. Oni vyrobia to čo si zákazník objedná a je pravda, že ich domáce firmy sú svojimi produktami oveľa kvalitnejšie ako lacný dovoz do EÚ. Pri mazaní ložísk platí veľa faktorov. Aj mazivá sa vyvíjajú a vôbec sa jedná o omyl, že čím viac maziva - tým lepšie. Je to proste blbosť. každé ložisko musí byť optimálne namazané - aby mazivo nevytekalo, netvrdlo a ďalších x faktorov. Vo výrobnom procese je x kontrolných mechanizmov a keď Ti neprejde ložisko cez váhu - môže byť maziva viac, či menej je vyradené z procesu...Len k mazivu v ložiskách. a samozrejme vstupujú tu FAKE , ktoré nerozoznáš voľným okom...to je na inú diskusiu... Je to na celý elaborát..
19.11.2021 - 09:41:39
00
minonker napísal:
mazivá sa vyvíjajú a vôbec sa jedná o omyl, že čím viac maziva - tým lepšie. Je to proste blbosť. každé ložisko musí byť optimálne namazané


Nie som odborník na ložiská, ako ty a môj elaborát pozostáva z príspevkov na predchádzajúcich stranách a ešte týchto zhrňujúcih viet:
V prvom rade si ako odborník všimni v akej sme téme - ložsko Holowtech II. Čiže pomalinky sa točiace ložisko v prachu, daždi, blate.
Takže ložisko je dobré naplniť na max nie z dôvodu zlepšenia mazania, ale z dôvodu jeho ochrany.
Inak povedané, keď je prázdne, tak sa má kam dostať bordel. Ten sa zmieša s tým moderným mazivom a "vylepší" ho.
19.11.2021 - 20:58:40
01
Pri loziskach v nabojoch a strede, kde bezne a lacne (napr. ZKL s cenou okolo 2Eura) vydrzia dostatocne dlho, nemam potrebu riesit absolutne nic (ani to kolko maziva obsahuju) a uz vobec nie nahanat nieco kvalitnejsie.

Pri loziskach v zadnej stavbe, ktore spravia otacenie o 360° par krat za zivot (pri de/montazi) je plnenie maziva "doplna" dogma. Na fore sa riesi len to, ci sa oplati po kupe nove otvarat a doplnat a ci sa pri tom neposkodi krytka. Osobne som lenivy to robit. Najma tie male rozmery kupujem MAXove.

Ako povedal tu jeden forista, cyklo loziska nemaju mikro rozmery a vysoke otacky, ako tie do zubarskych vrtaciek. Cinan nema problem ich vyrobit aj kvalitne, takze Fushi kludne vyskusam.

Diskusii a vedomosti tu na fore je o loziskach dost. Najdu sa tu aj strojari a bikeri, co najazdia 5ciferne cislo km rocne a jazdia v kazdom pocasy. Vyhladavanie funguje. Ty co si menia loziska sami, urcite vedia alebo aspon vedia dohladat, co pouzit. A ty ostatni to nechaju na servis a mozno dostanu lacak za cenu premiovky :) a su spokojni, lebo aj tak najazdia len par desiatok km rocne.
19.11.2021 - 21:20:35
03
Palo TT lenže ja som lenivý a kedže si servisujem sám, tak radšej venujem 5 minút naplneniu ložiska, ako to po dostatočne dlhom čase robiť znova. A určite vtedy, keď sa to najmenej hodí.
Tých 5 minut predĺži dostatočne dlhý čas mnohonásobne. Myslím, že netreba technickú univerzitu, aby ľudia pochopili, že ložisko plné vazelíny nebude vyzerať takto:
https://forumfoto.mtbiker.sk/800/1275_lozisko-holowtech-ii_59d5040700cf4.jpg
https://forumfoto.mtbiker.sk/800/1275_lozisko-holowtech-ii_59d5040700a46.jpg
20.11.2021 - 08:28:25
00
Čaba, neblazni :)
Ucel toho prispevku bol len vysvetlenie minonkerovi, preco je jeho prispevok vnimany ako reklamny spam, aj ked ho tak mozno nemyslel. Moje nazory a skusenosti z praxe som pridal len ako ilustraciu "hlbokych znalosti fora" :lol: , bez zameru riesit ich relevantnost. Ale paci sa mi, ze nasa priznana lenivost ma rozdielne aplikovanie do praxe.

Ale ked uz sme tu offtopic pri MAX loziskach, tak este trochu filozofie.
Zaujmave je , ze ich stale nemaju v ponuke velki hraci - dominuje Enduro, sekunduje Cina. Myslim si, ze to nie je patentami (MAX = full complement maju pri valcekovych v ponuke vsetci), ale tym, ze je to nezaujmavy segment pre velkych. Aj vyrobcovia stale dodavaju v zadnych stavbach zvacsa klasiku - lebo pri nizsej cene vydrzia vacsine bikerov stale dostatocne dlho. A ty "vacsi" bikeri mozu upgradovat casom na max.

Btw.cinsko-slovinsky Codex u mna v pohode.
21.11.2021 - 08:50:33
00
keyboard_arrow_up