Z vlastnej skúsenosti môžem doporučiť len
náboje s priemyselnými ložiskami. Jazdím viacmenej len v teréne a asfaltu sa vyhýbam pokiaľ sa to dá. Neriešim, či je teplo, zima alebo sucho, blato. Jazdím, keď mám na to chuť a tá je zatiaľ stále
.
Tak ako bolo povedané, náboje s kónusmi majú veľký problém s utesnením. Ak jazdíš v teréne a nebojíš sa aj trošku zababrať v blate, tak máš raz dva blato aj v nábojoch.
Čo sa týka rozborky a zborky náboja, tak tiež jednoznačne preferujem náboje s priemysel.ložiskami. Jednoduchšia a rýchlejšia montáž a vymedzenie vôle. Je pravda, že ak raz chytí ložisko vakel, tak už nepomôže pritiahnuť vymedzovaciu maticu na oske ako v prípade kónusových nábojov, ale to je pre mňa nepodstatná vec oproti výhode, že nemusím po každom mokrom výjazde rozoberať a čistiť náboje.
Kdesi v PC mám techlist od Shimana, kde výrobca vyzdvihuje výhody kónusových nábojov oproti nábojom na priemysel. ložiskách z pohľadu pôsobenia síl na náboj, či už predný alebo zadný, čo má priamy vplyv na trenie v náboji. Nemám technické vzdelanie, neviem posúdiť. U mňa jednoznačne zvíťazili náboje na priemysel. ložiskách z pohľadu údržby a životnosti.
Myslím si, že kónusové náboje viac patria na cestu, kde je menej špiny a vody.