Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ahojte, prosím o pomoc,
Chystám sa upgradovať brzdy na mojom trekingu za niečo účinnejšie.
Môj bike bol dodaný so strmeňmi Shimano BR-UR300 a kotúčmi Shimano 160 mm na oboch kolesách.
Predný strmeň je post mount a zadný je flat mount, oba sú BR-UR300 namontované priamo bez adaptéra.

Kúpil som nové brzdy Shimano SLX. Prednú BR-M7100 post mount a zadnú BR-M7110 flat mount.
Porovnaním strmeňov sú nové SLX menšie. V zadu to vyzerá, že to viem vyriešiť pomocou odporúčaného adaptéra SM-MA-R160 D/D, v tom problém nevidím.

Som úplne bezradný, čo urobit s predkom. Existuje vôbec taký adaptér / riešenie?
Ten pôvodný strmeň je oveľa väčší a pod iným uhlom.

Ďakujem veľmi.

Príloha:
Rear1.jpg
Rear1.jpg 40.59 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Príloha:
Front1.jpg
Front1.jpg 42.14 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Príloha:
Front2.jpg
Front2.jpg 40.45 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Príloha:
SLX1.jpg
SLX1.jpg 44.67 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Príloha:
SLX2.jpg
SLX2.jpg 41.74 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Príloha:
SLX3.jpg
SLX3.jpg 37.95 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Príloha:
SLX4.jpg
SLX4.jpg 33.96 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 04.11.2022 - 08:56:02
00
Pridal som nejaké obrázky po odmontovaní pôvodného strmeňa a priložení nového....
Zobraziť komentár 07.11.2022 - 08:37:10
00
Problem je v tom ze ta predna brzda Shimano BR-UR300 je tiez flat mount a nie post mount ako pises :
https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/altus-m370/BR-UR300.html

Ale adapter existuje, napr...
https://www.suncycle.sk/sk/produkt/adapter-shimano-predny-fm-pm-160mm/1388
Zobraziť komentár 07.11.2022 - 08:59:56
02
Ahoj matt, nie, bohuzial nie je to tak. Je post mount. Pozri moj prvy a druhy obrazok. Rozdiel je zjavny. Pri zadnej flat mount ide srob skrz vidlu do strmena, v ktorom je zavit. Pri prednej post mount ide srob skrz strmen do vidly, v ktorej je zavit. Aj na Tvojom prvom linku je na prvom obrazku moja predna a na druhom zadna (v popise maju chybu)...
Ten adapter vyzera dobre, len kedze nemam prevrtanu prednu vidlu, nemam ho ako uchytit, lebo je flat mount :(.
Neexistuje nieco take iste velke, ale ako PM/PM ?
Zobraziť komentár 07.11.2022 - 09:13:36
00
Skus na to pozriet este raz...ta vidlica je urcite na flat mount. Uz len take flat mount skrutky ktore idu do vidlice maju iny rozmer ( napr pri Shimane / Head height: 4 mm, Thread: M5 ), kdezto skrutky post mount maju vacsi priemer a su M6. Ved skus ci do vidlice dokazes nasrobovat skrutky ktore si mal pribalene k prednej brzde ;)

K tomu adapteru co som linkoval su pribalene prave tie uzsie skrutky ktorymi uchytis dany adapter na vidlicu, nasledne na adapter uchytis PM brzdu uz tymi skrutkami s vacsim priemerom ktore su dodavane k PM strmenom.

PS : predna a zadna Flat Mount brzda sa mierne lisi...zadna sa uchytava tym ze "prestrkavas" skrutky cez ram, predna ma vsak podobny system uchytenia ako Post Mount, teda ze skrutky sa srobuju priamo do vidlice.

Naposledy upravil matt dňa 07.11.2022 - 09:45:01, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 07.11.2022 - 09:38:16
06
Skusim, ale flat je podla mojho nazoru o tom, ze zavit je v strmeni. Vidlicu by som musel mat prevrtanu skrz, tak ako mam vzadu, aby som to mohol prestrcit a zasrobovat do strmena. To ale nemam, povodny strmen ako vidis aj na foto je prichyteny do zavitu vo vidle a to je definicia post mount... Ten adapter co si poslal ma zo spodu normalne zavit, cize by som ho musel prichytit skrutkami prechadzajucimi cez vidlu...
Ono to tak vyzera naozaj ako pises, ale bude to specialita Specialized a sedi tam ta jedna brzda. Som z toho zufaly :(
Zobraziť komentár 07.11.2022 - 09:43:18
00
Závit síce je v strmeni ale vidlica nie je prevŕtaná. Má zavitovú dieru do ktorej sa skrutkuje adaptér a oň sa skrutkuje strmeň. Nejak takto to je u mňa.

Prílohy:

96BDE65B-3FB8-436E-BFF4-65D76D761017.jpeg
96BDE65B-3FB8-436E-BFF4-65D76D761017.jpeg 165.84 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Naposledy upravil volodaj dňa 07.11.2022 - 09:48:41, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 07.11.2022 - 09:48:02
00
Tu je rodiel medzi Flat Mount a Post Mount a dokonca je tam fotka Flat Mount vidlice s linkovanym adapterom :
https://www.bikehugger.com/posts/road-disc-brake-tech-flat-mount-vs-post-mount/

Aj ked to mas na Spesli, Flat Mount je standardizovany rozmer, takze nie je problem dat tam ten adapter a pouzit Post Mount brzdu.
Zobraziť komentár 07.11.2022 - 09:48:28
02
arrow_leftvolodaj napísal:
Závit síce je v strmeni ale vidlica nie je prevŕtaná. Má zavitovú dieru do ktorej sa skrutkuje adaptér a oň sa skrutkuje strmeň. Nejak takto to je u mňa.

Ano, ale toto je adapter z post mount vidlice ako mam ja na flat mount strmen.
Zobraziť komentár 07.11.2022 - 10:04:18
00
Nie je. Toto je flat mount vidlica a adaptér.
Zobraziť komentár 07.11.2022 - 10:13:12
01
mas tam flat mount a matt ti napisal aj riesenie problemu, amen
Zobraziť komentár 07.11.2022 - 10:17:46
00
V tom pripade uplne zle chapem, co je flat mount a samozrejme velmi pekne dakujem za rady. Cely cas zijem v tom, ze pri flat mount nie je v kostre ziaden zavit a skrutka ide skrz do strmena. Vsetko ostatne, kde ide skrutka skrz dierky v strmeni je post, teda okrem IS, ale to je montovane zboku...
Zobraziť komentár 07.11.2022 - 10:27:27
00
Odvoď si to z názvu Flat - plochý, teda strmeň je ako keby celou plochou pricapený o vidlicu, resp nie sú tam výrazné výstupky. Niečo ako topánky, keď máš flat, tak je celá podrážka na zemi a keď máš PM to je ako podpätky - proste to musíš na jednej strane podvihnúť :) Z tých obrázkov v tom linku, čo poslal Matt to celkom dobre vidno čo myslím.
Zobraziť komentár 07.11.2022 - 14:40:09
00
Ono hlavne asi FM vpredu je ine ako FM vzadu. Ked si pozries moje prve dva obrazky, co je zadok a predok, tak uz teraz viem, ze oba su FM, ale ani jeden nie je celou plochou prichyteny o vidlicu. Ten vzadu som vnimal ako FM, lebo skrutka ide skrz vidlu, ale ten predny som bol presvedceny, ze je PM.

Aka je potom definicia PM? Ze su tam skrutky M6 a vyraznejsie vystupy na uchydenie z vidlice?

Toto su uz len dozvuky na dovysvetlenie.
Naozaj som Ti velmi vdacny matt, dnes to pomeram a vecer objednam, fakt som bol v tom, ze to je nejaky atyp a mozem brzdy vratit, co som velmi nechcel, lebo tie UR su dost slabe :(.
Zobraziť komentár 07.11.2022 - 14:57:00
00
Neviem akosi nikde nájsť špecifikáciu s výkresom montážnych rozmerov. Hlavný rozdiel podľa mňa bude v polohe dosadacej plochy voči piestikom a tým platničkám. Pri PM je táto vzdialenosť menšia, takže potrebuješ výstupky. Pri FM je ďalej a strmeň je väčší takze vystupky netreba.

Zaujímali by výhody tohto riešenia oproti PM keď sa ho rozhodli používať pre cestaku a gravely. Či len absencia strmeňa a nižšie adaptéry alebo sj niečo iné. Pochopil by som keby sa chceli zbaviť závitov. Ich výroba je v sériovej výrobe drahá a vždy je možnosť poškodenia. Takže úplne chápem tvoju logiku, že vzadu nie je a prečo ho dolu dopredu mi uniká.
Zobraziť komentár 07.11.2022 - 15:58:22
00
keyboard_arrow_up