inak ja som konečne dal vidlicu namontovať, preventivne som dal vymeniť aj hlavove
dnes som bol otestovať a pohrať sa rovno aj s nastavenim (podarilo sa)
... to je uplne ina báseň, ako sa hovorí ? ... strašne veľky rozdiel, tie jemne nerovnosti to žehlí neskutočne, či pri pomalšej tak rychlejšej jazde, vyskušana aj na flow traily OKO trails Žilina ... takže po prvej jazde maximalne spokojny a vysmiaty ?
takže ďakujem za rady :))

Prílohy:

IMG_20220729_135112.jpg
IMG_20220729_135112.jpg 394.69 KiB thumb_up0thumb_down

29.07.2022 - 18:42:50
04
Ahojte. Ak môže niekto poradiť z reálnych skúseností. Na bicykli mám vidlicu SR Suntour Raidon32 120mm, offset 46mm(podľa katalógu SR Suntour). Chcem ju vymeniť za SR Santour Axon34 Elite 120mm, offset 51mm. Bicykel mám Rock M. Blizzard CRB 20-29, uhol hlavovej trubky 67,4 st. Otázka je na offset. Čo to znamená pre jazdné vlastnosti? Pre samotný bicykel a pod. Na nete články mám prečítané, videa som pozrel, teóriu ako tak mám prečítanú. Teraz ma ešte zaujíma reálna skúsenosť. Ďakujem za každú odpoveď.
11.08.2022 - 13:13:27
00
mal som starši raidon 32 (offset 42mm) ešte na rychloupinak a nedavno som menil za RS Revelation RC kde je offset 46mm (uhol mam 38,3°)
... realne to citiť nie je aspoň ja to nejak nepociťujem, že mam viac koleso pred sebou, ono su to len 4 mm
11.08.2022 - 14:13:52
01
Tie 4mm sa menia pri strede ale najvacsi vplyv maju pri zemi a tam sa "trail" meni viac ako o 4mm. Na webe je plno testov kde sa tomu venuju a popisuju realne rozdiely v spravani, kde skusaju extremy i mensie zmeny. Kazdy to ale moze vidiet inak, kazdy ma iny jazdny styl a iny bike s inou geo.
Predpokladam ze jedno z najlepsich vysvetleni toho aky z toho ma jazdec pocit bude tu
thumb_up0thumb_down
11.08.2022 - 14:33:41
02
... čaute len zo zvedavosti čo to je ? :^)

Prílohy:

FX82005431.jpg
FX82005431.jpg 24.47 KiB thumb_up0thumb_down

07.10.2022 - 22:05:21
00
Toto. https://scandinaviansuspensioncenter.dk/shop/service-set-topcap-2209p.html
07.10.2022 - 22:19:03
00
waau , dík za vysvetlenie
07.10.2022 - 22:34:20
00
Ahojte mam na skusenejsich otazku. Doteraz som mal na bicykli pruzinovu xcr so zdvihom 100mm a rovnym krkom. Kupil som hlavove na tapered a chcem sa opytat ci je uz vela ak tam dam 120mm vzduchovu. Kedze aj to hlavove mi o cca 2cm zdvihne predok? Plus 120 zdvih tak som uz o 4cm viac ako bola povodna skladba bycikla ci? Bude to vadit ci ani nie?
17.10.2022 - 12:10:18
00
Zalezi aky je to bike+velkost ramu, ale osobne si myslim ze to uz bude moc zdvihnute a rozhodi ti to geometriu.
Neda sa ta vidlica vnutri prehodit na 100mm? Tazko radit ked si nenapisal typ ani jednoho ani druheho.
17.10.2022 - 13:01:56
00
Rozdiel mozno nebude 4 cm. Treba porovnat aj rozmer A2C (od osky po korunku) oboch vidlic.
17.10.2022 - 13:10:24
01
Velkost je Lko GT karakoram a vidlicu som uvazoval rebu 120 len ju este nemam kupenu takze tazko zmeram. Alebo tam dam proste 100mm tam mam tiez bud axon32 alebo rebu vyhliadnute ale kupene to nemam a nie vsade uvadzaju rozmer os verzus korunka.
17.10.2022 - 13:53:59
00
branomelis napísal:
stanos4
Dík za takéto osvetlenie. Ja by som to asi nejakou fyzikou ZŠ nenazval, okrem toho tam vychádzajú aj veci z chémie, v ktorej ozaj nie som doma. Ale celý princíp som si predstavoval podľa prvej časti toho tvojho popisu...ako, že tam existuje nejaká príťažlivosť medzi molekulami v štýle príťažlivosti/odpudivosti elektrických nábojov. Plus materiál na ktorý sa to vie pri stláčaní viazať a pri rozpínaní zas uvolňovať. Prípadne ak by si k tomu ešte niečo vedel, tak môžeme aj v téme o vidlici až tu nepopudzujeme ľudí.
Rovnako ako CS keramiku vieš uznať, že pri nejakých špecifických podmienkach funguje, tak aj toto môže slúžiť práve na špecifické podmienky a niektorým ľuďom a niekto môže byť z toho nespokojný, potom aj životnosť, že koľko to vie takto cyklovať, alebo ako rýchlo to vie počas jazdy reagovať. K tomu CS, ktorý tiež používam v strede a kladkách, tak chod je veľmi hladký a má to skvelú životnosť, ale ušetrené watty neviem :) Ale na strede už je jedno ložisko poškodené, tak už používam obyčajné ložiská a na TREKU s BB92 dvojradové antikorové Enduro.


chemia = fyzika bez rovnic :)
ano, tu interakciu si predstavujes koncepcne spravne - niektore pary "chemickych prvkov" sa budu v niekt vzdialenostiach pritahovat viac, niektore menej, niektore odpudzovat.

to navazovanie a uvolnovanie je vdaka tomu, ze na naviazanie (adsorbovanie) a aj uvolnenie, molekuly musia prekonat nejaku barieru (preliezt kopec, myslene obrazne doslovne - energeticky kopec). Pri naviazani je tato bariera prelezena vdaka (zjednodusene povedane) narastajucemu tlaku, ked sa molekuly z plynu navzajom "tlacia" na povrch. Pri preliezani kopca a na povrchu potom odovzdaju cast svojej energie, a teda na nejaku dobu nemaju energiu na cestu naspat cez kopec do plynu. Po nejakej dobe ale niektore adsorbovane atomy/molek potrebnu energiu nazbieraju a uvolnia sa z povrchu - ak tlak ale rastie, v priemere ich bude menej ako novo adsorbovanych. Ak je ustaleny stav (tlak,teplota sa nemenia), tak pocet adsorbovanych a uvolnenych bude v priemere rovnaky. Ak tlak klesa, tak pocet co je schopnych sa adsorbovat bude klesat a pocet uvolnenych je teda v prevahe.

toto je genericky koncept, ktory principialne funguje na velmi sirokej kombinacii materialu "povrchu" a adsorbovanych molekul (ba priam za nejakych podmienok vlastne snad pre vsetky kombinacie). Rozdiely su v tom, ze proste niektore pary atomov/molekul v konkretnych strukturach a zluceninach sa budu navazovat pri danych podmienkach radsej ako ine.

problemov je ale viacero. Ako som uz nastienil, 1 problem su podmienky (tlaky, teploty, zlozenie plynu, znecistenie povrchu...).
Dalsi problem je, v akej forme mas realne povrch - nanocastice maju obrovske povrchy na gram vahy. Problem je ze zvacsa je to "jemny prasok" - molekuly z plynnej fazy sa velmi lahko dostanu napriec jednou nanocasticou. Ak mas ale z piesku spravenu hrubu vrstvu, tak k "spodnym" (zakrytym) vrstvam sa to uz bude dostavat omnoho tahsie - tu je napr. pekny priklad zeolit, ktory sa pouziva na spracovanie ropy napr. - do rafineriek sa sype nieco co vyzera takto, ale samotnu konverziu ropy na finalne produkty zabezpecuje primarne jemny prasok co je naviazany na tychto velkych granulach, vyzera takto nejak. Ten zvysok v granuliach je tzv "binder" ktory zabezpecuje aby bolo dost miesta pre prisun reaktantov a odchod produktov (aby proces nebol tzv "transportne limitovany"). A to iste bude platit pri tych carbon nanopart vo vidlici - ak by si nasypal par mm vrstvu prasku, tak spodne vrstvy by imo moc dobre nefungovali na tento ucel, resp. vzduch by sa k nim dostaval pomaly=dlho -> musis z nich spravit nejake "vacsie" granuly, kde ale mas zasa cast materialu (objemu) s omnoho mensim povrchom/co nedokaze naviazat tolko ako tie nanocastice.

Zivotnosti by som sa principialne nebal - taketo castice su stavane na omnoho horsie podmienky ako co zaziju vo vidle, aj ked necistoty/olej by ich mohli upchat. A iste tam nieje relevantne rozmyslat o "kolko cyklov to zvladne" - pokial tam nieje hysterezia (i.e. ze postupne zaplnas miesta kam sa plyn moze naviazat), tak je prakticky nekonecny pocet cyklov.

Vo vsetkom co som ale napisal je miliarda premennych, a koniec koncov, aj samotne "vacsie granuly" (ak to tak robia) mohli spravit tak ze relativne rychlo odidu....

Neviem co si predstavujes pod skvelou zivotnostou, netusim ake podmienky jazdis, ale ked mas 1 lozisko na strede odpalene.... Nebol si to ty co sa ma snazil presvedcit ze CS je full-ceramic? ;) a tam som sa ti snazil vysvetlit problem. Pointa je, ze "specificke podmienky" moze znamenat hocco od "realne to nikdy nenastane" az po "funguje to 50 rokov tak ako to je zamyslane". A dovolim si tvrdit, ze pre 99.9+% jazdcov je CS v konecnom dosledku len o cenovke a pocite (a z toho co pises mi tam, sorac, zapadas aj ty) a prinos oproti inym rieseniam (radovo lacnejsim) je nula-cela-nula. Tak isto to moze byt aj tento vidlicovy vynalez.
15.11.2022 - 23:05:51
01
stanos4
Najskôr ešte k tomu CS..nejakú diskusiu si spomínam ešte z r.2020, ale bola to len vlna nevôle voči keramike ako takej. Akosi sa mi nezdá, že niekedy by som tvrdil, že CS je plná keramika, ale ja som s cyklistikou vtedy začínal po dlhoročnej pauze, tak ak som také čosi tresol, tak sa ti ospravedlňujem za to - moja neznalosť v tej dobe :) CS je hybrid-keramika samozrejme. To ako funguje a čím je spôsobené, že reálne idú tie ložiská hladšie, dlhšie vydržia a na bicykli ich vnímaš ako výhodu neviem, ale za tým si v podstate stojím. Matematicky a materiálovo to asi budeš skôr vedieť popísať ty. ja len z pozície jazdca..aj to, že keramika KOGEL a tá čo sa dáva do SRAM XX1 prehadzovačiek nie je tak kvalitná ako CS. Mne vtedy boli ponúknuté ako rozumná voľba riešenia od Hambiniho. ..Teraz tu ktosi dával, že to zohnal, tak som pozrel aktuálne ceny a môžem povedať, že oproti Hambinimu sa už CS stáva chudobným príbuzným.

K vidlici samozrejme super výklad a pre mňa najužitočnejšie, že to môže fungovať. Tiež ma zaujala informácia či by tomu nemohol vadiť olej, pretože zhora sa do komory pridáva menšie množstvo oleja, ktorý aj tak odtiaľ utečie, ale pozostatky tam sú a aby tam nedošlo k nejakej kontaminácii. Ten materiál ako píšeš o tej štruktúre majú vnútri v nejakých takých akoby bunkách.
Len to prosím neber v štýle, že niekto potrebuje na bicykel niečo sakra drahé....My čo hodne jazdíme sa snažíme len nájsť si v zmesi ozajstných nepodarkov (lacných, ale často aj drahých) niečo za určitú cenu ponúka skvelú výdrž a funkčnosť.

A takéto pekné analýzy ako produkt vie z hľadiska teórie pracovať, alebo nepracovať kľudne môžeš vždy napísať. ja to potom v rámci možností môžem zohnať a v praxi to dostať na naozaj hraničné hodnoty.
16.11.2022 - 09:57:01
01
Ahojte, akým spôsobom sa dá zmeniť na fox34 push-to-unlock na push-to-lock?
Vopred vďaka
26.11.2022 - 06:59:38
00
Zdravím, myslíte, že by bola vidlica RockShox 35 Gold RL dobrým posunom vpred oproti SR Suntour XCR34? Prípadne by ste mi mohli, prosím, poradiť, ktorá by bola vhodná v cenovej kategórií cca 350€. Vďaka.
27.11.2022 - 17:19:50
00
keyboard_arrow_up