Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Caute,
rozmyslam nad vymenou vzduchoveho tlmica Fox Float DPS za pruzinovy (pravdepodobne DVO Jade X s progresivnou pruzinou) v rovnakej velkosti 210x55. Pri tej prilezitosti som sa opytal na podpore vyrobcu ebajku na kompatibilitu. Odpoved bola, ze pruzinovy tlmic nie je vhodny, lebo moze poskodit ram. Ziadne info naviac som nedostal.

Pruzinovy tlmic by rozmerovo (eye-to-eye/stroke vzdialenosti a tiez aj priemer pruziny) mal sediet a pruzina by sa ramu vobec nedotykala.

Je nejaky sposob, ako by sa mohol poskodit ram? Alebo je ich odpoved len preto, aby si ludia nevylepsovali bajky?
Dik.
Zobraziť komentár 01.10.2024 - 13:59:53
00
To ti odpisal asi daky brigadnik co tam je 2 dni.
Ak trafis spravnu tvrdost pruziny,budes spokojny
Zobraziť komentár 02.10.2024 - 06:12:33
01
V preklade nie je to na pruzinu navrhovane a testovane. Uz len doraz na linearnom pruzinovom tlmici sposobi vacsi naraz ako na vzduchovom, teoreticky mozes poskodit uchytenie tlmica. Vyrobca to netestoval tak sa ti za to jednoducho nemoze zarucit.
Zobraziť komentár 02.10.2024 - 07:47:37
00
Doraz tlmica urcuje piesnica,na ktorej je vacsinou dorazova guma.
Na vzduchovom je doraz myslim ze kov o kov,tak neviem ci je vzduchovy bezpecnejsi.
Samozrejme vyrobca sa chrani ked to predava so vzduchovym tlmicom.Nebude sa zatazovat s tym,ci tam moze ist pruzina.
Zobraziť komentár 02.10.2024 - 08:05:04
00
Odpoved "nieje vhodny" neznamena ze ho tam dat nemozes, Skor ide o to ze chod zadnej stavby moze byt linearny, co spolu s linearnym chodom pruzinoveho tlmica naozaj nieje uplne vhodna kombinacia. Je dobre mat ku konci zdvihu aspon nejaku progresivitu aby si v urcitych situaciach nedosiahol doraz tlmica. Ak ti nikde nebude kolidovat pruzina s ramom a vyberies spravnu pruzinu, tak to vyskusat to mozes a uvidis ci s tym budes spokojny.
Zobraziť komentár 02.10.2024 - 08:05:30
03
Ved pise ze tam ide dat progresivnu pruzinu
Zobraziť komentár 02.10.2024 - 08:29:26
00
Po napisani prispevku som vcera nasiel video, kde dokonca na oficialnom kanali vyrobcu predvadzaju rovnaky bajk s pruzinovym tlmicom. Takze tej ich odpovedi nerozumiem vobec. :-)

V originali:

We strongly advise against using a coil shock on the Jam² SL as it is likely to cause damage to the frame. Therefore the bike is not approved for coil shock use.
Zobraziť komentár 02.10.2024 - 08:35:15
00
Ten chalanisko si ten tlmič ale sám vymenil, nebol to továrenský setup...
Zobraziť komentár 02.10.2024 - 14:10:04
00
Prisla mi dalsia odpoved na druhu otazku ohladom tentoraz vzduchoveho tlmica. V principe mi oficialne nemozu odsuhlasit alebo odporucit zmenu ziadneho komponentu, ktory nebol nimi oficialne testovany na tom modeli bajku. Takze napriklad mi mozu odporucit zmenu tlmica na ten, ktory je pouzity na vyssej alebo nizsej verzii mojho bajku. Inu znacku alebo model tlmica mi oficialne mozu len neodporucat a hrozit stratou zaruky, keby nieco.
Zobraziť komentár 02.10.2024 - 14:21:41
00
arrow_leftNazgul napísal:
Ten chalanisko si ten tlmič ale sám vymenil, nebol to továrenský setup...

To mi bolo hned jasne. Keby to bol tovarensky setup na inej verzii toho modelu bajku, tak tu nic neriesim :-).
Zobraziť komentár 02.10.2024 - 15:25:04
00
Chápem... Nuž, ťažko tu radiť, nakoľko je (z videa) jasné, že sa to dá, tak je to len na Tebe... Ale v prípade, že niečo "kľakne", tak sa budeš môcť zlostiť iba sám na seba... A myslím, že rovnako sa k tomu medzi riadkami postavil aj Focus...
Zobraziť komentár 02.10.2024 - 15:41:13
01
To sú veľakrát také tie reči aby bol výrobca krytý... Tuším že aj Giant má niekde v zaručených podmienkach zmienku o tom že ak vymenis akýkoľvek komponent za iný ako bol od výroby na bajku tak neuznajú záruku... No v praxi s tým nemali neproblem... Tu by som videl problém ani nie v kinematike rámu ale skôr v samotnom uchytení tlmiča. Spodné oko je otočené o 90° voči vrchnemu a toto niektoré pruzinove tlmiče tak úplne nemajú radi... Dá sa dohľadať kde sa pri takomto type uchytenia tlmič zlomil a poškodil rám... Ale je pravda že sa jednalo hlavne o tlmiče s tenkou piestnicou. Jade má piestnicu pomerne hrubú a pokiaľ viem tak priamo výrobca nikde nespomína ze nieje vhodny na montáž kde sú oka voči sebe pootocene tak by som sa toho nejak nebál
Zobraziť komentár 04.10.2024 - 06:17:17
02
Otocenie oka samotne by nemalo byt problem. Su typt zadnich stavieb ktore "predlzuju" tlmic, yoke sa tomu hovori myslim. Ked sa to skombinuje napriklad s tym ze ram ma take vlasnosti ze pod zatazou je tlmic zatazeny aj ohybom, "misalignment v kotviacich bodoch" a pokial to bushingy tlmica nevykryju tak to schytava tlmic. Trunnion mounty su dost rigidne.
Myslim ze ked na terajsom tlmici nebadas znamky opotrebenia, respektive ze nezerie bushingy asi budes ok.
Pozri... Durability and how to prevent it.
https://youtu.be/I9Lpxj9zVis?si=KSvB2cseTxlfn1Gv
Zobraziť komentár 12.10.2024 - 17:51:18
01
Ak som to spravne pochopil, tak tam bushingy nemam. Asi nie su potrebne, pretoze k "otacaniu" uchytenia tlmica nedochadza. Uchyt na strane zadnej stavby nema moznost sa otacat v ziadnom smere a na uchyte o ram dochadza velmi malemu vykyvu, radovo mozno par milimetrov.
Zobraziť komentár 14.10.2024 - 15:41:07
00
keyboard_arrow_up