Možno vy nič neničíte, ale nájdu sa ľudia, ktorí to robia a preto ten zákaz pre všetkých. Zaujímalo by ma koľko cyklistov, ktorý jazdia v chránených územiach vôbec vie, čo je tam predmetom ochrany.
Tiež pri jazde asfaltkou v obyčajnej obore nič neničím, ale je tam zákaz vstupu pre všetkých v rôznych termínoch kvôli kladeniu mláďat a ich odchove.
24.07.2022 - 10:06:04
00
No ..ja som chcel tým celým len upozorniť, že idú po cyklistoch a dať námet na zamýšľanie ako ďalej. Lebo ono sa môžeme tváriť ako je NP len tam a tam, ale to územie je omnoho väčšie ako sa zdá a vlastne legálne sa tu moc jazdiť ani nedá. A práve som chcel, aby sa ľudia v týchto častiach naučili správať ako treba a možno taký plošný zákaz ani nebude potrebný do budúcna.

V podstate čo je presným predmetom ochrany vie asi len samotný tvorca tej vyhlášky, ktorá toto vymedzuje. ja osobne sa držím asi nasledovných pravidiel:
- nič netrhám, nedotýkam sa ničoho rastúceho, idem len po chodníku na ktorom nič akosi z princípu nerastie a ani tam nemajú bejvak zvieratá. Nemám žiadny dôvod opúšťať chodník, pohybujem sa tam len v čase okolo obeda a po obede kedy sú zvieratá zvyčajne zalezené. Dôležitá vec - turista má na chodníku absolútnu prednosť, máme brzdy a uhnúť sa je vždy kde.

Takže týmto by som túto tému chcel ukončiť...výstup pre mňa z toho je, že upravujem viditeľnosť svojich aktivít na Strave ako aj okruh Followerov.
24.07.2022 - 11:25:07
01
V Triglavskom národnom parku je pre istotu úplný zákaz cyklistiky. Tí strážci vedia prečo to robia. Buďme radi za aspoň nejaké cyklotrasy v chránených územiach.
24.07.2022 - 13:01:02
00
bicycletour napísal:
Možno vy nič neničíte, ale nájdu sa ľudia, ktorí to robia a preto ten zákaz pre všetkých.

Tak potom zakazme pohyb aj pesiakom. Ved medzi nimi sa najde statisticky väcsie percento idiotov co odhodi spak alebo obal z keksu ako medzi tymi par bajkermi co sa tam vyberu.

P.S. A preco poukazovat na Triglav, ze tam je uplny zakaz? Preco sa nepozerat viac na zapad, kde je v Alpach väcsina lokalit povolena pesiakom aj cyklistom bez rozdielu? Je to len recnicka otazka, necakam odpoved...
25.07.2022 - 10:22:15
16
bicycletour napísal:
Tiež pri jazde asfaltkou v obyčajnej obore nič neničím, ale je tam zákaz vstupu pre všetkých v rôznych termínoch kvôli kladeniu mláďat a ich odchove.
Toto je clovece tiez dost naivna interpretacia, neviem aku konkretnu oboru mas na mysli ale skutocna pricina zakazu vstupu nie je ochrana prirody.
Vyberam zo statusu k spristupneniu obory Biela Skala :

ľudia prestali báť a dnes pravidelne vidno turistov a cykloturistov na predtým zakázaných trasách vo zverniciach a nemá to žiaden rušivý vplyv na prírodu a zver. Ak niečo zver ruší, tak je to hluk traktorov, džípov a motorových píl, a to ešte aj v dňoch pracovného voľna.
25.07.2022 - 10:37:11
00
Tak tak súhlas s niektorými komentármi. V alpách cyklo v poho z 3tisicoviek, vytvorený bikepark, zmiešané zóny pešiaci / chodci - no problem pri oveľa vyššej frekvencii. A to čo som mal možnosť navštíviť a pojazdiť vyzeralo oveľa zdravšie a menej rozdrbané ako slovenské lesy a hory... takže ktorý systém je menej rušivý a škodlivý pre prírodu?

Čo som čítal článok dávnejšie tak vo Vrátnej bol problém postaviť akýkoľvek trail, ale fakt, že to tam klčujú s ťažkými strojmi nevadí, v piatok som bol rýchlo vybehnúť na pešo kraviarske / baraniarky no hluk píl som mal v ušiach celý deň, pekne rezali pekne. Bicyklista určite tomu lesu a zvery ublíži viac. Višňovská, Turská, celé Kysuce stav poznáte všetci... Tu na SK sa hráme na ochrancov prírody ale akosi vadným smerom. Čím viac sa kecá o ochrane prírody tým to je rok od roku len horšie a horšie.. Ten hnoj čo sa poscvhaľoval v Demänovej tiež nie je problém, ale cyklista áno. Choré choré Slovensko... Regulácia áno samozrejme, ale rozumne, systematicky, opodstatnene a nie spôsobom mám peniaze môžem všetko... Ale čo tu zmeníme vypisovaním na fóre mtbiker? Nič.

branomelis veru veru pozor pozor čo zverejňuješ, tu na Slovensku sú niektorí jedinci veľmi neprajné záškodné osobnosti
25.07.2022 - 11:05:47
38
Mentalna vyspelost tohto naroda (vsetka cest svetlym vynimkam) je naozaj niekde na mile daleko od vyspeleho zapadneho sveta, preto porovnavat stav u nas so stavom v Alpach nieje imho vobec na mieste :)
25.07.2022 - 12:25:15
00
Jezus Rád odpoviem na všetky otázky ako z pohľadu cyklistu aj turistu, len neviem, či to niekto prečíta celé.
Problémy s pešími sa riešia tiež, niekde sa zruší turistická trasa alebo sa časovo obmedzuje vstup.
Väčšina cyklistov dodržiava pravidlá, ale sú takí, ktorí nie ako nedávno na Kráľovej holi, kde zvažovali úplne uzavrieť oficiálnu cyklotrasu po vrchol, pretože cyklisti jazdili po hrebeni.
Nie je to len o obaloch z keksov, ide aj o jazdenie mimo vyznačených trás, dodržiavanie kľudových zón. Aj to LKT nejazdí po zvážniciachi 20x za deň a na hrebeni už vôbec.

Neviem, či mám uviesť príklad Rakúska, kde 40 % územia leží nad 1000 m n. m., keď na Slovensku územie nad 640 m n. m. tvorí 1,7 % rozlohy krajiny. Ale dajme tomu, že Rakúšania si môžu dovoliť vďaka tejto rozlohe voľnejší pohyb v národných parkoch. Aj tak tam je cyklistika povolená na pár trasách.
Rakúsky národný park Kalkalpen má 3 cyklotrasy a k tomu toto oznámenie:
Das Radfahren und Mountainbiken ist im Nationalpark Gebiet nur aufmarkierten Routen in der Zeit von 15. April bis 31. Oktober, 2 Stunden nach Sonnenaufgang bis 1 Stunde vor Sonnenuntergang, erlaubt! ausnahme ist der Langfirst-Mountainbikeweg, hier beginnt die Bike-Saison erst ab 1. Juni.

Francúzske alpské národné parky:
Vanoise - situácia ako v slovenských národných parkoch. Zákaz vjazdu s pár výnimkami.
Le passage répété des vélos favorise l'érosion d'un milieu déjà fragile s'il est pratiqué hors sentier. Il pose également des problèmes de cohabitation avec les marcheurs sur les sentiers.
Mercantour - zákaz vjazdu a pár výnimiek.
La pratique du vélo en dehors des routes ouvertes à la circulation publique est réglementée.
Ecrins - zákaz a 4 výnimky.
La circulation des véhicules non motorisés est interdite dans le cœur du Parc national des Écrins (VTT, snowkite ou cerf volant de traction).

Takže alpské krajiny majú síce viac horského terénu, ale aj viac zákazov.
25.07.2022 - 12:26:14
02
ivast Zver nie sú len srnky, daniele a diviaci. Treba zájsť do zoologickej záhrady a povedať im, že načo zriaďujú kľudové zóny. Veď tie zvieratá sú na ľudí zvyknuté.
Koľkokrát za deň prejde traktor v národnom parku po zvážnici a po hrebeni?
25.07.2022 - 12:35:41
00
Polemiku sme zacali vo zvernici, rychlo si zabudol, vyzera akoby ucelovo ... argumentovat nastavenim v Rakusku kde existuje de fakto plosny zakaz cyklistiky mimo explicitne povolenych tras je usmevne ... a tvoje tvrdenia celkovo vyznievaju tak, ako by si uz davnejsie nebol v slovenskych horach, ta snaha o ratanie LKT a podobne.
Pre lepsie pochopenie situacie na Kralovej holi skus zacat tu: https://www.mtbiker.sk/forum/post1628129.html#p1628129
25.07.2022 - 13:11:25
01
ivast Aj zvernice majú svoje pravidlá vstupu. A to nie sú väčšinou chráneným územím, nie to ešte národným parkom.
No tak poprosím príklad národného parku, kde je povolená cyklistika.
Ak mi ukážete fotku LKT na hrebeni národného parku, tak sa ospravedlním, že tu šírim bludy.
Opäť hovorím o hrebeni, kde jazdia cyklisti mimo chodníkov.
25.07.2022 - 13:22:47
00
bicycletour ale také švajčiarsko nespomenieš úmyselne čo? kde sa jazdí pomaly z Matterhornu prípadne Taliansko :)

Prílohy:

Capture.PNG
Capture.PNG 140.07 KiB thumb_up0thumb_down

25.07.2022 - 13:30:39
00
artsvk Bavíme sa o chránených územiach a národných parkoch, nie Oravskej Magure, ktorá sa jazdí vo dne v noci.
Čo taký taliansky Parco nazionale dello Stelvio?
25.07.2022 - 13:35:19
01
bicycletour napísal:
ivast Ak mi ukážete fotku LKT na hrebeni národného parku, tak sa ospravedlním, že tu šírim bludy.

dam prvu co som v archive nasiel, je to JCB v TANAPe na turistickej a cyklistickej trase, nezodpoveda uplne zadaniu ale ospravedlnit sa mozes aj tak ;-]

Prílohy:

2022-02-11 12.42.55.jpg
2022-02-11 12.42.55.jpg 377.38 KiB thumb_up0thumb_down

25.07.2022 - 13:52:47
01
ivast Super, aj to sa počíta, nie je to síce hrebeň, ale dobre aj za to. A teraz čo tam robí, prečo tam je, koľkokrát za rok sa tam objaví takýto stroj.
25.07.2022 - 13:55:31
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up