double napísal:
Myslím že vylaknutie turistu a klince v traily alebo drevo v drope keď.pred ním nič nevidíš a hrozí vážny úraz sú rozdielne veci. Končím OT.
Tu je moje video takže môžete posúdiť či je to bezohľadne jazda alebo nie. Čas 3:25/ 3:50/ 4:50/ 5:15 a 5:30. Kde som vylakal chlapca ale tak sedel tam a otec sa mi ospravedlnil dokonca.


Toto je podla mna velmi pekny priklad ako sa to robit nema, hlavne ked si ako jazdec myslis ze je to v poriadku. Aj tie reci o tom ze to mas pod kontrolou. Kazdy ma veci pod kontrolou a cuduj sa svete napriek tomu sa stavaju nehody. Auto zramuje v protismere rodinku s detmi a hadaj co? Vodic tvrdi ze to mal do poslednej chvile pod kontrolou a nevie poriadne co sa nakoniec stalo. Rovnako je to na biku. Jednak nevies co sa kedy stane a potom tam kde nemas co s bikom robit by si mohol aspon pockat kym ludia prejdu a nestresovat ich zbytocne. Z pohladu pesieho ktory musi urychlene opustit chodnik (casto turisticky) ste proste hovada. A fakt sa moze stat hocico. Neraz sa stalo ze odletel od kolesa kamen a trafil niekoho do nohy - na to nemusis mat ani extra rychlost. Obcas sa stane ze ti nieco vbehne do kotucu, vyzuje ti plast ... proste kadeco. Skuste sa naucit i podakovat ze vas niekto pustil, a to tk aby ste stihli pocut jeho odpoved. A dalsia vec to smykovanie - je to nutne? A este to pouzivat ako upozornenie turistom a ludom na prechadzke ze "bacha idem". Po llegal trailoch a v bikeparkoch si smykujte kolko chcete pokial to nie je zakazane ale na chodnikoch a ilegaloch sa to nerobi nech uz je dovod akykolvek.
To Ninovo obiehanie je vzhladom na zdielane traily prikladne a rovnako to riesim i ja. Proste nevyrutit sa na ludi ako zmyslov zbaveny, spomalit fakt takmer na pesiu chodzu, ked sa neda tak sa dat bokom a pockat kym prejdu, pozdravit sa, podakovat, nesmykovat pred nimi. Smykovanie ludi najviac stresuje. Niekedy si to skus nech ti niekto v pomalej rychlosti za chrbtom v strmej casti zasmykuje. Tvoja predstava o rychlosti bude urcite ina ako skutocna rychlost bikera.
A toto ti pisem ako biker a outdoorovy nadsenec. Na biku jazdim kadekde uz peknych par desiatok rokov a vzdy to bolo z mojej strany o slusnosti oproti ostatnym. V dnesnej dobe ked ma kazdy kameru, pristup k internetu, napozerane kadejake bikerske videa, dovolenky v "bikerskych rajoch" a konecne schopne biky, tak pomaly kazdemu zacina prepinat a kazdy druhy ma v lese pocit ze je pan a ani turistu uz neberie ako seberovneho a zakazdym ocakava ze sa mu proste uhne.
Je mi jasne ze tu na to bude kopec hejtu, vyhovoriek, poukazovanie na natiahnute droty, buranie ilegalov i legalov ale tak to proste je, skuste sa nad tym konecne poniektori zamysliet. No a zverejnovanie podobnych videii ani netreba komentovat.
31.05.2020 - 20:53:12
021
Fskt mi chyba doba ked som chodil do lesa s mojou eskou a turisti skor krutili hlavami ze ako som sa tam dostal a smiali sa a nie tato nevrazivost casto z kazdej strany. Ja viem ze vtedy pred 25-30 rokmi tam vsade bolo menej ludi ale hlavne ludia sa v prirode k sebe spravali inak ako je teraz bezne minimalne v blizkosti velkych miest
31.05.2020 - 21:06:54
04
Tak na eske si sa v terene tazko mohol rutit 40km/h :) .. ani na 20 to nevydalo. ale problem je vzdy pocet ludi .. tam kde je 1 clovek na 30km2 nevadi, ani keby si sa rutil na motorke. Tam kde sa tlacia, budu vadit aj prilis siroke kociky.
31.05.2020 - 21:09:42
00
Nato si ako dosiel, mal som velku s 28" kolesami ... ale tak samozrejme netusim ako rychlo som siel. A potom uz prislo mtbcko znacky JoKo :P
31.05.2020 - 21:12:30
00
Čím viacej videí, čím viacej sa spopularizuje trailovanie čím viac e bikov tým viacej trailov a ľudí čo sa o ne budú starať. Myslím že už je to pekné rozbehnuté a zastaviť sa to neda. Až to potom nikoho nebude baviť zapratavat, ničiť a moralizovať kto ako jazdí. A.mozno dokonca aj verejné inštitúcie a ľudia pochopia že to je súčasť cestovného ruchu. Je.to o vzájomnej tolerancii. Ja som spomalil tak aby som to mal plne pod kontrolou a turisti sa mi vyhli.obe strany sme spravili istý ústupok a nikto nič neriešil až o deň na.fore sa rieši bezohladna jazda u mňa. Podľa mňa v tom videu nejazdim bezohľadne.
31.05.2020 - 21:22:29
00
lapaloma: 28" kolesa na starej eske su asi tak velke ako 26" MTB s tucnymi gumami :) Eska/favorit a ine v lese som jazdil tiez, pred viac ako 30 rokmi. Ale to co popisujes nie je tak davno ani tu, v BA .. tak 15 rokov dozadu. 10 rokov dozadu sa to zacalo dost hustit a poslednych 5 rokov je to hodne zle a posledne 2 roky masaker. Pretoze sa sem stahuje coraz viac ludi z celeho SR .. za pracou. Inak odkedy su otvorene obchodne centra, tak zacala znovu ta klasicka BA premavka .. obchodne centra su zlo. Je to mordor a mal by byt potlaceny.
31.05.2020 - 21:24:09
01
double: vsetko co napises, co das ako video .. to vsetko ti niekto spocita, ohejtuje a bude riesit. A uz sa z toho nedostanes, mozes vysvetlovat co chces. Uz je prec doba, ktora bola .. bud si politicky korektny , alebo ta roztrhaju na kusy a este ti daju pokutu. Su prec casy, kedy sa na fore dohadovali vyjazdy, riesili fotky ..
31.05.2020 - 21:28:00
08
Lubo a hejtovala merida nie?😄a vsetko bolo ok
31.05.2020 - 21:33:43
03
double napísal:
Podľa mňa v tom videu nejazdim bezohľadne.

Ist "zjazdovat" v sobotu modru TZT k hradu celkovo nie je dobry napad. Preteky, si aj tak uz zmeskal. O 24 rokov :)
31.05.2020 - 21:48:46
08
Možno je to tým že Karpaty su uz premnožené turistami,cyklistami developermi polovnikmi a suktomnymi revirmi a všetci by ich chceli pre seba. A písanie z obývačky a hejtovanie moralizovanie dáva ľuďom pocit sebarealizácie. U nás zatiaľ kľud a.som.zato rád. Dokonca som mal v pláne Čertov žľab ale keď som videl tie skupiny ľudí tak sme šli radšej po modrej k zámku aj to Paľo TT len kúsok keďže sú tam spravené nejaké odbočky aj mimo TZT. To bol tiež myslím ústupok resp zdravé uvažovanie ktorej aj tak bude hejtnute tým že žľab je v 5 stupňa ochrany:)
Osobne ma.tolko ľudí v Karpatoch dosť prekvapilo. Na.druhej strane strana od Bukovej mŕtvo. Asi si dám zova Tribeč tam sú len duchovia z Trhliny:) No a samozrejme už neverejne:)


Naposledy upravil double dňa 31.05.2020 - 21:56:21, celkovo upravené 1 krát.

31.05.2020 - 21:54:00
01
lto napísal:
Su prec casy, kedy sa na fore dohadovali vyjazdy, riesili fotky ..

Stale sa tu riesia vyjazdy aj fotky, ale nie verejne a skor cez spravy. Ale to je ako si napisal aj dobou, aj mnozstvom ludi s inymi nazormi, uz su "rozne" skupiny bajkerov a ebajkerov..
31.05.2020 - 21:55:07
01
double napísal:
Čím viacej videí, čím viacej sa spopularizuje trailovanie čím viac e bikov tým viacej trailov a ľudí čo sa o ne budú starať. Myslím že už je to pekné rozbehnuté a zastaviť sa to neda.


Hmm, no zatial to funguje tak ze cim viac ludia bezohladne jazdia ilegaly tym viac zakazovych znaciek a zelenych na hrebenoch co chytaju bikerov, v bikeparkoch podpisujes tlaciva ze nepojdes mimo, viac clankov namierenych proti bikerom, atd. A cim viac su ludia agresivny voci ostatnym tym viac roznych pasci a zapratavani na obycajnych chodnikoch i trailoch (ci uz oficialnych alebo nie). Videa so zakazov akurat privedu dalsich bikerov do tych zakazov a bikovanie to spopularizuje maximalne tak medzi uz existujucimi bikermi. Nebajkerovi ktoreho chces nalakat k bikovaniu je uplne jedno ci je to video z trailcentra alebo zo Zarub.
Traily treba jazdit a stavat oficialne aby bolo vidno ze su vyuzivane a ze ma zmysel stavat dalsie a nie plodit fotky a videa so zakazov. Za tych 20 rokov co jazdim nazvime to AM sa to tak diametralne otocilo ze az. Dakedy nas volali chalani na trailove perlicky, teraz o nich domaci radsej mlcia a nechavaju si ich pre seba, dakedy sme sa so zelenymi zdravili a pokecali, teraz sa radsej ukryjeme do kosovky, dakedy boli ilegaly uplne mimo ostatnych navstevnikov, teraz sa v "pohode" stavaju krizom cez chodnik, dakedy sme sa smiali na smykoch ze chalan nevie jazdit, teraz je to cool. Ano buduju sa trailcentra ale je to koli tomu ze uz existujuce trailcentra funguju a niektore dokazu do regionu pumpovat peniaze co tam predtym chybali. U nas to zacali rychlebky, tie mali za vzor wales, ...
31.05.2020 - 22:03:39
09
rasto napísal:
Lubo a hejtovala merida nie?😄a vsetko bolo ok

stare dobre casy :D ... teraz je merida vzacnost :lol:
31.05.2020 - 22:03:54
00
Dublinboy: jj, sukromne ano .. to je prave ten rozdiel. Resp. je to asi tak nejak dosledok toho okolo.
double: na Tribec pis :) ... som za. Co je vlastne ta Trhlina ? Nemyslim teraz knihu, ale ci je to nejaky realny bod. Na Certov zlab sa vyklasi, uz to nie je to co byvalo, a lepsie zazijes vo Fatre alebo .. vsak pod na Parang do Rumunska :) .. len tie tretry, s tym nieco treba spravit :lol: .. ale klud v Piestanoch tiez nie je .. viz. Striebornica. Moc tam zjazdujete stale :lol:
31.05.2020 - 22:09:34
00
double napísal:
...tým viacej trailov a ľudí čo sa o ne budú starať....

ha ha ha
keď budeme chcieť robiť brtigádu na Cerovke - počítam s tebou :P :P
31.05.2020 - 22:23:29
02
keyboard_arrow_up