chcel by si kúpiť nový bicykel najlepšie asi Specialized do cca 1500€, ale vôbec sa neviem rozhodnúť či brať 27,5 palcove kolesá alebo 29.
Inak mám cca 195cm a 95kg a ten starý mi je už proste malý, často chodím aj po asfalte ale nevyhýbam sa ani ťažšiemu terénu ani rýchlim zjazdom (zadné odpruženie nechcem). Tak chcel by som sa spýtať, ktorá veľkosť plášťov je lepšia a prečo a ešte akej veľkosti by som mal zvoliť rám.
http://www.specialized.com/sk/cs/bikes/mountain/compare/#/1265-15Rockhopper-15RHRockhopperProEVO650b/1265-15Crave-15CRAVCraveComp29/
Za odpovede vopred ďakujem.
posledný komentár: 11. 7. 2024 o 13:38
a velkost ramu najvacsiu aku najdes
Nevyhoda je zakonite o nieco vyssia vaha, horsia akceleracia, ale zase ked tie vacsie kolesa rozbehnes tak to ma lepsiu zotrvacnost a proste to ide ako tank.
Dalsia nevyhoda je mozno trochu horsia manevrovatelnost (zalezi ale aj dost od konkretnej geometrie), vacsi razvor atd.
Podla mna je na XC bike 29 najlepsia volba. Navyse pri velkosti ramu aku ty potrebujes.
No a potom prisli 27,5 ako taka zlata stredna cesta. Dnes uz v podstate nove modely uvidis len 27,5 a 29 kedze uz aj tie gravity discipliny presli na 27.5.
Rozdiely su zhruba take ako pri 29vs26 ale v mensom. 27,5 v tych zjazdovejsich dispilinach hra prim hlavne kvoli tej ovladatelnosti.
Chybu ale asi nespravis ani pri jednom z tych rozmerov.
Takže ako ? Všeobecne sa píše niekde že pre nižších 27,5 a pre vyšších 29. No našiel som aj nejaké príspevky a v obchode mi to tiež tvrdili že je to viacmenej jedno a že teraz sa viac beru tie 29 lebo su rychlejšie. Jazdiť budem XC a ak to bike dovolí tak sa budem snažiť aj o nejaké slabšie enduro. Na full prachy teraz niesu takže to bude HT.
Podotknúť by som mal aj to že som trochu ťažši a kondička je 2-3 roky dole
Mne z tohto vychádza tá 27,5 ale chcem sa tu v tom nejak utvrdiť či dobre zmýšlam ako zmýšlam
Za každú radu budem vďačný
bady007 : akurat + siroke kolesa su vskutku ultrarychle
Som tam uvažoval že pri 29 by som aj mohol v pohode stihať za kamratmi no cestnych keby sme nešli daleko
no mňa cesta až tak nebaví, radšej mám aspoň trošku adrenalinu v hore ako adrenalin z aut po ceste
S tym , ze sa to ponuka vyssim ludom je na prvy pohlad logicky postup, ale na druhy, ked zacnes zistovat, kolko takych ramov, ktore naozaj su geometriou vhodne na vysokych ludi, dojdes k tomu, ze je to odrb. Realne take ramy robi jedna specializovana firma, potom este jedna menej a tak 2 komercne a dost. Slusny AM/EN ram na skutocne vysokeho nenajdes. Leda mozno Trek a Specialized horko-tazko. Tj aspon 58" sedlova trubka, TT dlzka 650mm a pod. Cize nieco, co je naozaj velke s pomerom na kolesa.
Nie je OK .. a praveze 2metrovi by mali byt cielova skupina 29er (185cm uplne v pohode pokryjes 26" kolesami, brane proporcionalne od 16" po 29er), podla toho co pises, ale vyrobcovia na nich seru. Rovnako ako vyrobcovia topanok. 29er nie je vobec o vysokych ludi, je len a len o tom, natlacit do ludi nieco, aby kupovali a kupovali a potom zas ked pride nieco ine, kupovali a kupovali. Takto je to z 29er, s 27.5", fatbikes, 27.5+ a dalsimi tisic roznymi somarinami. 29er na trh priniesol Gary Fisher v roku asi 2002-2003 a nist, nikto .. az v roku 2011, ci kedy sa zrazu podarilo vyrobcom natlacit do hlav tuto zmenu (kedy GF kompletne skoncil). Jasne, dosli zmeny, ktore umoznili lahsie kolesa, pridali sa vidliciari atd. Ale .. geometria fakt pre vysokych ludi ok nie je. Je to len marketingovy blabol ..