Uvidíme koľko sa nás nazbiera na Slovensku a v okolí, ja som pár ľudí videl na maratónoch, ale nepoznám ich. Možme si vymeniť nejaké skúsenosti prípadne súčiastky. 29" sa stávajú populárnejšie aj v našich končinách, aj keď si nemyslím. že by mali prevalcovať 26"-každý nech si jazdí na čom chce! Ja som tiež začínal na 26" a doteraz jednu mám, ale 29" mi je už bližšia a viac mi vyhovuje.
Napíšte čokoľvek čo sa týka tejto témy. Ja som sa práve dočítal, že v Nemecku zrušili/konečne / zákaz štartu 29" na pretekoch. Paradoxné je, že minulý rok som aj u nás na Slovensku čítal nejaké propozície, kde bolo aspoň písané - že štart iba na 26"?!:-( Ale pokiaľ viem u nás nejaké oficiálne obmedzenia nie sú/veď by to bolo asi dosť blbé/ Hlavne na slovenskom pohári sú usporiadatelia radi keď majú čo najviac pretekárov, ale 29" som tam ešte nevidel štartovať.
posledný komentár: 3. 8. 2025 o 16:44
Horná rámovka (horizont.) je o takmer 2,5cm kratšia ako na tomto novom bicykli, len neviem aký tam bol predstavec, pravdepodobne výrazne nad 10cm nešiel.
necham tomu zatial volny priebeh ... ak to nebude ono tak sa s tym pohram
s bicyklom som spokojny, nenecham sa znechutit
noobik, ked som zhaňal ten môj Trek Superfly AL, nikde na Slovensku ho už nemajú. Povedali mi, že o bicykle Trek je veľký záujem vo svete a Trek schválne ich vyrába menej, aby si udržali dobré meno. Zohnal som ho nakoniec v Čechách a to tiež posledný model v celej čr. Ten GT Zaskar by mal byť fakt dobrý. Tu je official review GT Karakoram 29er, dostal **** z 5. (nižší model od Zaskar) http://www.bikeradar.com/gear/category/bikes/mountain/product/review-gt-karakoram-10-29er-11-40924 , malo by to byť to isté, len Zaskar má lepšie komponenty. Mne by sa akurakt nepačil 2x10 drivetrain. Jednoznačne chcem 3x10 pre vačšiu univerzálnosť. Inak vybavu podľa mňa má ok. Tiež zváž Specialized Carve, to sú tiež vysoko hodnotené bajky a majú ich tam na akcii.
Ved taky prevod 44/42 x 11 je jazditelny leda tak dolu kopcom,alebo so silnym vetrom v chrbte.
Ja som rekreačný jazdec, z času na čas sa zúčastním maratónov a uvažoval som nad prechodom do kategórie 29", nakoľko si viem predstaviť bike využiť aj na prípadnú cykloturistiku. Preto ma zaujímal názor z praxe aj od bežných ľudí.
a jasne, ze tak by som nejazdil v lese .... takze zalezi kto aky teren jazdi
edit: este som trochu pocital a najlahsie co este pre mna ma zmysel jazdit je 22-28 .. a to je zhruba 26-34 ... takze asi by som kludne prezil vpredu 39/26 a vzadu 11/34 .. aspon tolko hovori matika
Aby nedošlo k nedorozumeniu, citujem danú časť z článku: "Na HTX Actinum 9500 sú totiž rovnako ako na 26“ verzii použité kľuky XT s 3-prevodníkom 42/32/24 a toto riešenie (3x10) na 29-palcových bikoch nepovažujem za najvhodnejšie. Malá píla je v stúpaniach prakticky nepoužiteľná, pretože bike sa do kopca hýbe veľmi pomaly, a strená píla má pár zubov navyše. Oveľa vhodnejšie by bolo použiť 2 x 10, ako to dnes hlavne na 29-palcových modeloch robí väčšina výrobcov, a potenciál biku by sa dal využiť naplno."
Ciste teoreticka uvaha - pri danom prevode je klucove, kolko otacok urobi zadne koleso pri jednej plnej otacke klukami(snad sa nemylim
P.S. Na 29er som este nesiel, takze len myslienkovy experiment.
V prílohe ten moj nový bike