Rád by som vymenil moje 9 ročné AL HT od Focusu za niečo nové. Účel splnilo, na moje jazdenie po záhoráckych a priľahlých lesoch dostačujúce. Ale hľadám náhradu. Mám troch hlavných adeptov: Orbea Alma M30, SUP XP979 a teraz som natrafil na túto Meridu https://www.merida-bikes.com/sk-sk/bike/4078-5635/bignine-xtv nádhernej vínovej - burgundskej farbe. Celkom ma ale pri tejto Meride zaujalo, že rovnaký názov, ale inú (nižšiu) cenu má i táto Merida https://www.merida-bikes.com/sk-sk/bike/3026/bignine-xt. Jasné, je tam rozdielny tvar rámu a iné drobnosti a aj cena je, ako som spomínal, nižšia, ale zaujíma ma pre koho je hlavné určené, ktoré ? Teda pre aký štýl jazdenia je vhodná tá prvá Merida a pre aký štýl tá druhá, lacnejšia Merida. A teda, či tá vínová Merida by bola pre moje jazdenie OK.
Zatiaľ spokojnosť.
Trochu som bol prekvapený, že SID vidla sa pohupuje aj v uzamknutom stave. Na starom bajku mám FOXu a tá sa v uzamknutom stave (takmer) nepohla.
Kupoval som v Greenbiku za 2600 so zľavou.
BTW: teraz si porovnavam geo Meridu velkost S a Orbeu velkost M a je to viac menej to iste (ak sa mylim opravte ma), hlavovy 68 °, rozdiel Stack 4 mm, Reach 6 mm, standover na Meride mensi o 2 cm co je pre mna +.
Sup má trochu lepšie kolesá (DT Swiss) ... Merida zas 30,9 sedlovku, komplet Shimano XT sadu
... Alma je výbavou najhoršia - hlavne kolesá su ťažké (2,25kg), Deore Kluky a Brzdy (ale zas cenovo najlepšia)
Osobne by som šiel buď do Supa alebo do Meridy - tej vínovej
2024 ma modernejsiu geometriu, lepsie komponenty. Bohuzial aj takmer vsetky moderne 'nezmysly' ako bowdeny cez hlavove lozisko a srobovaci stred na karbone.
2023 bol stary koncept, skor to ber ako dopredaj osvedcenej klasiky.
Pozri si ale aj uchytenie kosikov, je tam dost rozdiel 2023/2024. Zaujala ma aj rozna dlzka zadnej stavby pri 2024 - to sa len tak nevidi (ber to pozitivne).
Orbea Alma M30 by som prirovnal k tomu 2024, modernejsie prevedenie. SUP XP979 je zase ta merida 2023, ten ram urcite pouzivali X rokov predtym. Oba stroje maju ale uzku 27.2 sedlovku. To znizuje moznosti vyberu teleskopickej sedlovky.
Osobne by som vyberal skor modernejsie prevedenie. Aj za cenu kompromisov.
posledný komentár: 29. 5. 2025 o 11:09