https://kubicasport.eu/kona-honzo-29-2022-gloss-metallic-pewter
https://kubicasport.eu/ctm-zephyr-xpert-29-2022-salviovatmava-siva
Preco by sa prosim ta nahnutim sedlovej trubky viac dozadu mal posuvat stred? Stred ostane tam kde predtym akurat vyrobca navari sedlovu trubku pod inym uhlom (viac dozadu nad zadne koleso). Na reach ani dlzku zadnej stavby to nebude mat ziaden vplyv. Zmeni sa ti TT a ETT akurat.
A btw, do toho tvojho porovnania Zephyr vs Honzo si dal Zephyr model 2021 a nie tohorocny.
- Ak si myslis ze sa automaticky zmeni i ETT tak sa mylis, pretoze ak je cielom zachovat rovnake ETT tak tu dlzku musis povazovat za druhu upravu cielom ktorej je kompenzovat posun sedla dozadu. A teda aby si ponechal rovnake ETT a posunul sedlo dozadu tak musis skratit predny trojuholnik co ti zmensi reach a razvor ktory ale pises ze ma byt nemenny.
- Ak to myslis tak ze posunutim sedla dozadu a teda zalomenim sedlovej trubky ti bude sedlovke zavadzat zadne koleso a preto musis automaticky predlzit zadnu stavbu a posunut tym koleso dozadu tak to je tiez chybne uvazovanie a po spravnosti robis zmenou zadnej stavby dalsiu zmenu geo ktoru treba zmienit ako zmenu. Neviem preco by sa ale mala automaticky posuvat napriklad zadna stavba ked sa moze napriklad zdvihnut stred a pritom docielis to iste len inym sposobom a teda to ze sa ti nedotkne koleso a sedlovka (a tiez bez zmienky zmenis inu hodnotu na rame). A stale mozes mat to koleso v takej vzdialenosti a zahnutie na takom mieste ze sa sedlovka ani po zmene kolesa nedotkne takze zadnu stavbu posuvat nijak nemusis takze povazovat zmenu dlzky zadnej stavby pri zmene sedlovej trubky je celkom vtipne.
V podstate vobec nerozumiem co chces povedat ale to xc od ctm a honzo su rozdielne bajky na ine urcenie ci sa ti to paci alebo nie.
Tak edit, ty to myslis este uplne inym "kreativnym" sposobom. Ked menis jednu hodnotu na rame tak si to predstavuj tak ze ju menis na stolici do ktorej sa upina ram pri zvarani a kde je ram upnuty hlavovym, stredovym a zadnou osou. Cize to su pevne body ktore chces mat na tom mieste na ktorom su pretoze tak si si ten bajk navrhol. Ak si teda povies ze chces zmenit niektory udaj, napriklad posunut sedlo viac dozadu tak sa to snazis spravit tak aby tie body zostali nemenne. Ak sedlo nevies posunut dozadu pretoze nevies zohnut sedlovu trubku alebo zmenit jej uhol bez toho aby nekolidovala s kolesom tak budes musiet zmenit jeden z tych pevnych bodov a to bud stred ktory posunies viac dozadu alebo dohora, alebo zadnu os ktoru posunies viac dozadu alebo dodola. V podstate su to 4 moznosti ktore vies upravit a my nie sme jasnovidci aby sme vedeli ktory z tychto udajov si automaticky upravil bez akehokolvek spomenutia (i spomenutia toho ze tam akoze doslo ku kontaktu sedlovej trubky a kolesa)
Ak by si niekto chcel zarovnat ramy vzhladom napr. na stred, sedlo alebo nieco ine, tak tu je link:
https://99spokes.com/en-EU/compare?bikes=ctm-zephyr-xpert-29-2021;*z.LG|w.29|s.640|tt.641|st.457|sa.73|ht.115|ha.67|cs.440|wb.1188,kona-honzo-2022
Pri tychto dvoch bicykloch ani toto natocenie sedlovej trubky nema podla mna taky vyznamny efekt pre bezneho cloveka, ktory bude jazdit max. v miernom terene, na ktory su oba tie bicykle stavane.
A porovnavat jeden bicykel a menit na nom jeden rozmer, ktory je nezavisly od inych je nieco ine ako menit uhol sedlovky a dodrziavat pritom ostatne rozmery.
Rovnako je ta tvoja info ze dlzka stavby zavisi od uhlu sedlovky neuplna a nepresna. Jednak to (z casti) plati len ak chces mat co najkratsiu zadnu stavbu a potom do toho rovnakou mierov vstupuje i rozdiel vo vyske medzi osou kolesa a stredovou osou pretoze cim vyssie mas stred voci osi kolesa tym vies sedlovku viac polozit bez toho aby si musel menit polohu kolesa. A zabudol si na zasadny fakt ze sedlove trubky sa uz celkom casto zohynaju takze ten vplyv ktory tu popisujes nie je az taky markanty ako si myslis.
Plus pisem ze uz 1cm v dlzke zadnej stavby na rovnakom biku je znacne citelny a markantne ovplyvnuje spravanie sa biku. Mam to dlhodobo odskusane s posuvnymi patkami, ak by som to netestol tak neverim ze taka mala zmena spravi taky velky rozdiel. Ze tam je rozdiel uz citim i na rovinke, najvacsi rozdiel je pri manualy, skokoch atd. Oproti kratsej zadnej stavbe ked nahodim dlhsiu tak zo zaciatku neviem spravit ani manual a nauceny na kratsi zadok neviem zdvihnut predne koleso tak aby som nieco manualom presiel. Pumptrack je samozrejme obrovsky rozdiel a zakruty samozrejme tiez + plus s kratkym zadkom mam pocit ze dozadu nemam tolko opory (klopky i rovinky) a dole kopcom to je nestabilnejsie - a to je rozdiel 1-1,5cm na rovnakom biku. A teraz si pozri ako sa tie biky lisia v geo.
Ale kludne to tu prezentuj ake su tie bicykle strasne rozdielne kvoli tej nahnutejsej sedlovke na CTM, trapko...
Porovnavas tu Honza so Zephyrom a napises ze tam nie su rozdiely z ktorych by clovek padol na zadok. Hmm...stacilo mi hodit ockom na geo chart a hned som zbadal ze Zephyr ma v rovnakej velkosti ako Honzo o 3cm kratsi reach, o 15mm dlhsiu zadnu stavbu, o 4 stupne polozenejsi sedlovy uhol. Dokonca mam pocit ze Zephyr ani nema vzadu pevnu os, ale rychloupinak. Opravte ma ak sa mylim. Taketo veci ty hadzes za hlavu ako nepodstatne? Pride mi to, ze porovnavas bicykle na zaklade vyzoru a aku maju vidlu/prehadzovacku.
Tvoje porovnanie Hozna s Rascalom je dalsi gol. Nie, vrabc0 nic umelo neoddialil. Velmi dobre to vystihol praveze. Rascal je klasicky XC bike s klasickou XC geometriou. Skus ho vziat na trochu narocnejsie traily kde Honzo je ako doma a hned pocitis jeho limity. Tie bicykle su si neni vobec podobne.
Tvoj celkovy pristup co sa tyka rad inym ludom ohladne vyberu bicykla vnimam ako povrchny, lenivy a ako som uz pisal - zbytocne ludom zamotavas hlavu.
1: Kona Honzo - 90% singlace, zelene, modre, mozno cierne traily, 10% polia, luky, lesy, v ramci urcenia celkom svizny bike, vyslapy tretie miesto dalej od zvysnych dvoch
O zaciatocnikoch nic nepisem, pisem o biku. Tu celkom zavisi co si pod ciernym trailm predstavujes. Aj na trailforkse su rozne stupnice obtiaznosti. Na jednej je cierna pred cervenou, na druhej je cierna tazsia ako cervena. V BA a okoli sa pouzivaju minimalne tieto dve. V BA jazdia bezne xc-ckari i cierne, ja dokonca na pevnej vidlici (slalomka, tbk3, kamenak, atd). Zijst sa to da, zabavit sa da, priemerneho enduraka sa viem drzat. Na honze to musi byt malina.
Tu je jedno ci si zaciatocnik alebo total profik, ci je cierna hladka a exponovana alebo rozbita, strma, ... proste na kone to zijdes zo spominanych bikov najrychlejsie a je jedno ci to bude krokom 8km/h alebo to bude full speed 30km/h. Proste na tych dalsich bikoch pojdes pomalsie. A ak to na honze nezijdes tak to nezijdes ani na tych dalsich bikoch. Ako jedinny bike ktory by bol schopny zijst ciernu som pritom oznacil len konu (prave koli roznym hodnoteniam). Co je zaujimave tak hardtailparty v tej recenzii oznacuje aj marin za schopny zijst ciernu. V podstate ciernu vies zijst na akomkolvek bicykli s brzdami a volnobezkou. Ako mladici, mtb zaciatocnici, sme jazdili NT a ZT turisticke chodnicky na 26" xc bikoch a zijst sme to zisli, teraz by niektore z toho kludne mohli byt cierne.
Nepisal som o tom ze honzo je urceny na cierne traily, ani o tom ze ho ma zaciatocnik zobrat do bikeparku na cierne traily, len som sa snazil zaciatocnikovi ktory nema skusenosti vysvetlit rozdiel medzi tymi bikami. Pritom honzo by som sam kludne zobral do Kalnice napriklad, kludne i zabavit sa na enduro pretek ak by nebol iny bike.
Napisal som nieco zle?
A Honzo ESD je potom uz cisto iba na Red Bull Rampage nie? ?
Z mojho pohladu to je nejak takto:
1: Kona Honzo - 90% singlace, zelene, modre, mozno cierne traily, 10% polia, luky, lesy, v ramci urcenia celkom svizny bike, vyslapy tretie miesto dalej od zvysnych dvoch
2: Rascal - XC, 95% polia, luky, lesy a lahke singlace, vyslapy prve miesto, toho rascala by som ale nebral
3: Team Marin, Grand Canyon, atd, 50% polia, luky, lesy, 50% singlace, zelene a obcas modre traily, vyslapy druhe miesto tesne za Rascalom
Cierne traily najrychlejsie zjazdis na Kone, pomalsie na bikoch z 3 kategorie a najpomalsie na Rascale. Pri tychto bikoch celkom zavisi od toho ako vies jazdit, ak vies jazdit velmi dobre tak sa posuva i to co vies na nich zajazdit - aj ked to uplne bomby nebudu tak sa na tom zabavis.
posledný komentár: 15. 4. 2023 o 13:39