Kategórie
Bike-techpotrebujem poradit, lebo sa absolutne nevyznam.
Po dlhych rokoch som sa vratila k bicyklovaniu, nie som uz ani najmladsia a zatial jazdim prevazne jemny lesny teren. Velmi ma lakaju traily. Nechcem sutazit ani nic take, len tak pre seba, pre radost. Mam len stary hardtail bike a vsetci mi vravia ze s tym na traily radsej nie, jednak ze ma vckove brzdy ale tiez je vraj tazky, nemotorny atd.
Chcem buduci rok skusit nejaku "mtb skolu" a naucit sa aspon zaklady ale co tak citam, tak aj tam sa od bikov vyzaduje nejaky stav, no neviem co presne.
Takze by som rada najst nieco na zaciatok v trailoch co by ma nestalo aj posledny cent ale bolo v pohode kym sa clovek nauci a ked budem chciet ist dalej (resp zistim ze nechcem vobec) tak sa bude dat aspon rozumne predat.
Neviem na ake komponenty pozerat, ani ake znacky alebo aku vahu ci cenu (asi bike za 4tisicky mi je zbytocny ale neviem kolko by mal clovek investovat aby dobre bolo). Netusim co je nevyhnutne mat na trail a co uz je zbytocne.
Prosim viete mi dat nejake tipy? ci uz na to co pozerat, co hladat alebo aj konkretne modely?
Dakujem
Edit: este pridavam, ze som zena 167cm a momentalne okolo 80 kg ak to zohrava nejaku velku rolu
posledný komentár: 10. 7. 2019 o 0:55
Výpredaj -21% GHOST Lector FS Advanced 29 bicykel, black/green
4 799 €
-21%
MOC 7 199 €
-43% Mondraker Superfoxy Carbon R 29 bicykel, carbon/desert grey/orange
4 299 €
-43%
MOC 7 499 €
-13% Rocky Mountain Instinct C50 TOUR C1 29 bicykel, zlatá/červená
3 499 €
-13%
MOC 5 600 €
Výpredaj -13% GHOST Riot Trail Full Party 29 bicykel, silver/electric purple
2 599 €
-13%
MOC 3 899 €
Výpredaj -12% Cannondale Scalpel Carbon 4 29 bicykel, jungle green
3 499 €
-12%
MOC 4 849 €
Novinka CTM RAMBLER 3.0 29 bicykel, matná sivomodrá/lesklá čierna
649 €
MOC 769 €
Výpredaj GHOST Lector Base 29 bicykel, svetlosivá/matná čierna
od 2 199 €
MOC 2 799 €
Akcia -14% Rock Machine Catherine CRB 20-29 dámsky bicykel, modrá/ružová/strieborná
1 429 €
-14%
MOC 1 669 €
Akcia -15% GHOST KATO Essential 29 bicykel, light blue pearl/orange gloss
od 589 €
-15%
MOC 779 €
vikiko ak sa ti pozdava od Kellysu Thorx tak si ho skus vyskusat lebo pri tvojej vyske by aj to mensie M-ko mohlo byt pre teba dlhe. Skus potom radsej pozriet od CTM model Skaut
S kellys thorx, rado skeen trail, aj canyon momentalne moja velkost nedostupna, resp. u canyon aj je, ale cenovka je nad 2000, to urcite nedam.
A ostal mi tam vlastne z najlacnejsich moznosti
CTM Skaut 3.0 2024 alebo 2025 verzia za 1399 https://bike-centrum.sk/bike/1-bicykle/44231-ctm-skaut-3-0-leskla-cierna-bordova-perlet-m-2024.html
Trek Top Fuel 5 2024 tiez za 1399 https://www.najsport.sk/bicykel-trek-top-fuel-5-lichen-green-2024#product_variant=51730
resp s vyssou cenovkou
Liv Embolden 29 2 1649 https://www.mtbiker.sk/shop/bicykle/horske/celoodpruzene/liv-embolden-29-2-damsky-bicykel-milky-way-p201626.html
Rock Machine Blizzard TRL 30-29 za 1689 https://www.bonkybike.sk/rock-machine-blizzard-trl-30-29-celoodpruzeny-bicykel
Tie by asi vsetky mohli byt v pohode ci nie?
TREK je na predobjednanie, čiže bohvie kedy naozaj bude dostupný.
Liv je vyslovene ženský, ale má nejakú vidlicu kde netuším ako sa servisuje.
Rock Machine ma už zdvihy 140/140 a to je na úvod asi veľa. Brzdy tiež vlastne neviem, že aké tam sú.
Ešte počítaj s tým, že to nieje tak, že kúpiš bike a dosť - potrebuješ nejakú základnú výbavu aby si naozaj mohla jazdiť
Helma, okuliare treba, prípadne aj fľašu s držiakom
Rukavice, cyklonohavice s plienkou a svetlá by som doporučil.
A najdôležitejšie: nenechaj sa odradiť ak ťa bude bolieť zadok, ale rieš to. Existujú rôzne široké a tvarované sedlá, tiež správne nastavenie uhlu a výšky sedla, pripadne riaditiek. Ak ťa bude niečo bolieť, tak sa s tým skoro vždy dá niečo urobiť, len treba ísť do obchodu a spýtať sa
https://www.mtbiker.sk/bazar/bicykle/horske/celoodpruzene/4689014/focus-jam-69-29-s-komplet-xt-sada.html
Z tých nových, ktoré si vybrala by som sa v predajni spýtala na ten Trek, že kedy reálne bude dodaný. Kamoška na ňom začínala, tiež sa na škole jazdy rozjazdila a potom ai teda kúpila iný e bola spokojná. Giant, teda Liv, ako volajú edíciu pre ženy používa komponenty, ktoré si branduje svojim logom, čo by mne nevadilo, tá geometria vyzerá veľmi vyvážene ale má len 10 prevodov. Počítala som to a najľahší je o necelé 4 % ťažší ako na tom Treku. Toho Rock machine som sa normálne zľakla keď som otvorila link, neviem teda či je foto taká čudná ale má hrozne vysoko stred. CTM je fajn, ten by som vyskúšala, ako bolo spomenuté, voac ľudí je s nim spokojných. Za tú cenu má slušnú výbavu, ale si na spodnej hranici veľkosti M tak by som si pred kúpou naň sadla.
Odloz si ale urcite nejake peniaze na gear, pripadne nejake drobne na servis pred/po sezone podla toho kolko budes jazdit.
fixska vdaka za check. No vseobecne so skusanim velkosti to asi bude problem. Trek tu ma predajcu v KE, hoci ceny ma dvojnasobne ale vyskusat velksti by sa hadam dalo, zajdem sa tam pozriet. CTMko ma 3 predajcov v KE, ani jeden skauty nema. Pozerala som aj ine mesta na vychode, no vacsinou nic alebo vacsie velkosti... Kde som sa pytala tak az na novu sezonu budu naskladnovat. Tak jedine ze sa povozit po slovensku a najst niekde kde ich maju... Este to bude boj
A1ex No prave ze nejak nemam v okoli nikoho kto sa rozumie, preto sa bazaru obavam. A samozrejme gear a servis, s tym sa pocita.
https://www.decathlon.sk/p/342744-421250-horsky-bicykel-all-mountain-feel-700-s-zeleny.html
Značka sa posunula oveľa ďalej, aj keď ešte pár rokov potrvá kým sa na to ľudia preklopia a budú ju brať ináč.
vikiko Prepac, nechcem sa ta/vas dotknut ale tvoje kamosky tomu nerozumeju. Ak si uplny zaciatocnik a chces sa naucit jazdit tak najlepsi ucitel je HT. Na fulle pochytis akurat tak kopu zlych navykov ktore sa potom neskor tazko odstranuju. Za dalsie..preco by si mala HTcko o rok menit ??? Vo vseobecnosti ti vzdy lepsie posluzi kvalitny HT ako lacny full. Neverim, ze budes niekedy jazdit take traily kde by ta limitoval HT bike. A celkovo toto zmyslanie ze si clovek kupi HT aby sa naucil jazdit a potom po 1-2 roku to uz bude vyzadovat full..je cisty nezmysel. Vobec to tak nemusi byt a je kopa ludi ktora na full nikdy nepresedla pretoze teren ktory jazdi 95% je skor mierny a full si jednoducho nevyzaduje. Neriad sa tymto amaterskym zmyslanim ze "kamosky maju full...a v pohode" tak aj ja si musim kupit full. Je to blbost. Skor si ujasni aky teren mas vo svojom okoli ktory budes jazdit drvivu vacsinu a podla toho vyberaj. Vela ludi HT zatracuje s tym ze argumentuju ze budes "vyklepana ako rezen", ibaze su to ludia ktori si bud HT nevedia vhodne upravit (tlaky v pneu, vidlice) alebo jednoducho jazdia na lacnom/tvrdom rame so zastaralou geometriou.
Beriem argument ze HT ta lepsie nauci ale zaroven ked si pozeram "rady a navody" tak je to tak pol na pol. kazdy tabor si preferuje to svoje.
Nie je to o limitoch alebo o tom ci zaciatocnikovi treba taky alebo iny bicykel, ale porovnatelny full bude vzdy setrnejsi k bajkerovi. Ano, na mojom HTcku sa viem hocikedy vystrelit z hocijakeho sutra, pumpovat, je dolezite vyberat dobru stopu, je to proste sranda, ale to nemusi chciet kazdy.
O tych zlozvykoch to je pravda, ale to predpokladam, ze ta v MTB skole co je tu v KE odnaucia. Urcite by som sa ani ja nesustredil IBA na full, ale ked sa tak alebo tak rozhodnes, nebude to v tvojom pripade zle rozhodnutie, iba ine.
Dam poucenie z vlastnej skusenosti, preco je taketo mentalne nastavenie obmedzujuce: dnes nevies ako dlho ta to bude bavit a akym smerom sa tvoj jazdecky skill bude posuvat ... za predpokladu ze sa nejak vyvijat budes, skor alebo neskor narazis na limity bajku, o ktorom si dnes myslis ze bude virtualne navzdy. Je v zasade jedno ci budes naozaj brusit flowtraily, alebo sa posunies sa k enduro segmentu, alebo pripadne tak ako vacsina zaciatocnikov zistis ze najzabavnejsie je potit sa a rychlo krutit nohami do kopca, vzdy budes nakoniec potrebovat prvy bajk vymenit za nieco lepsie prisposobene tvojej oblubenej kategorii. No a v pripade ze by si uplne nahodou isla od toho, zase vyhrava HT ktore strelis s najmensou stratou, pripadne ho prezujes a bude vyborne na jazdenie pre rozky.