Takže kúpil som nový bike a ktorom boli nahodené brzdy Avid elixir 5 a mám taký problém že zadná brzda je zabrzdená aj keď nebrzdím a to tak že ani koleso sa mi nedá otočiť... ani páčka sa mi nedá zatlačiť a aj platničky idú veľmi ťažko vybrať... viete mi niekto poradiť? Ďakujem
Riesim to XT brzdami s XT kotucmi a metalickymi platnami s chladicom. Podobne som to riesil aj na crossovom biku kde som dal SLX brzdy a su omnoho lepsie ako povodne Elixir 1.
Cize cakam podobnu uspesnost aj s XT brzdami ked ich vymenim za Elixir 5ky. Kotuce som kupil 180ky, nedaval som 203ky.
Ale ak nechces menit za ine brzdy tak treba zistit ake su tam platne, ja som to tiez este nerozoberal ale podla mna tam budu organicke platne, ak hej tak kup metaliky.
pri brzdeni na pevnom povrchu nemam problem pribrzdit aj razantnejsie s tym, ze sa vysuniem co najviac do zadu za sedadlo, aby som nehodil papuliaka. na kamienkoch to uz je horsie, tam sa obavam zablokovaniu kolesa a naslednemu smyku (a v zakrute je to este horsie).
co sa tyka 203mm kotuca dozadu, tak ako tu uz vela ludi pisalo, je to neucinne a podla mna este horsie ako 160, reps. 180mm, pretoze do smyku prides este skor a hlavne zadne koleso ma velmi mizernu ucinnost brzdenia oproti prednemu, pretoze tazisko je pri brzdeni za bodom brzdenia. v podstate si si to aj potvrdil sam. lahko si to overis tak, ze skusis nieco tazke (napr. auto
ok chlapi neriesme ako brzdit, ale ako vylepsit brzdenie s avid elixir 5 kotucmi ci doskami