Niekde som cital, ze pri vahe 70kg by sa malo fukat 2 vpredu a 2,1 vzadu a s kazdymi 5 kg naviac by sa malo vo fukani pridat 0,1 baru. Je to blbost? Potom ja by som mal mat 2,5 vpredu a 2,6 vzadu. Je to blbost?
no záleží aj ke a čo jazdiš. ak len polne cesty a hlinené hladke chodníčky môžeš viac, čím je teren náročnejší tým je vhodnejší nižší tlak.. ale zas nie po rafikoch
sak skus tak 2,5 na obe a skušaj čo to bude robiť v terene... záleží samozrejme aj od širka gumy, ráfika a konštrukcie gumy.
Nuz, tak bud su ti vyhody a prinosy jasne a ma zmysel do toho ist. alebo vlastne nie celkom vies, co od toho ocakavas. Nenapisal si ani len preco nad tym uvazujes - mas s dusami nejake problemy?
v pripade rozhodnutia pre bezdusaky prichadzaju na rad dalsie rozhodnutia (verzia plastov, ci je rafik vhodny...), ktore su velmi dolezite pre spolahlive fungovanie
Rafky mam ztr rapid notubes cize su pouzitelne..Co cakam trochu lahsie kolesa,lepsiu trakciu v terene a menej defektov od trnov a podobne.Plaste nie je problem kupit a prerobit by som to dal do servisu chalanom.Ide o to ci to dobre drzi tlak a podobne,nechcel by som aby sa mi vyzul plast pri 60-70km rychlosti dole kopcom po asfalte,luke a podobne:D
Existuje veľké množstvo plášťov a tmelov, dá sa to rôzne kombinovať. Môžeš natrafiť aj na kombináciu, ktorá prinesie viac starostí ako radosti Plášte skutočne nie je problém kúpiť, ale vybrať ich, to býva problém. Nájsť vhodný tmel, to je tiež "zábava" - azda je najlepšie vyskúšať nejaký overený a sledovať, ako sa bude správať.
Mohol by si uviesť aké plášte máš teraz a aký z nich máš pocit. Plus aký máš bicykel a čo jazdíš.
Vzhľadom k hmotnosti a požiadavkám by som sa zameral na plášte, ktoré nie sú príliš gramárske a majú oproti "bežným" modelom určité vrstvy navyše, napr. pod dezénom a na bočniciach. Možno nakoniec prechodom na bezdušové riešenie nezískaš úsporu hmotnosti, ale stále to bude mať iné prínosy, ktoré už asi poznáš: valivý odpor, odolnosť voči defektom prepichnutím, nemôžeš preseknúť dušu, iný pocit z odvaľovania aj pri rovnakom tlaku, celkovo umožnia voziť o trochu nižšie tlaky a teda aj tá trakcia sa určite citeľne zmení (pri rovnakom tlaku by mohla byť tiež lepšia, vzhľadom na vyššiu poddajnosť plášťa bez duše)...
K tlakom - na presné čísla by som sa veľmi nezameriaval, merače tlaku na bežných pumpách môžu ukazovať rôzne čísla a každému aj tak sadne niečo iné. Veľa záleží od konkrétneho bicykla - od rozloženia hmotnosti pri jazde na predok/zadok, od šírky ráfikov, od plášťov (rozmery, dezén, poddajnosť), od toho či sa jazdí s dušami (ak áno tak s akými) alebo bez, či ide o full/HT/... Tiež aj od konkrétneho štýlu jazdenia a terénu - niekto mení tlak aj počas výjazdu, pričom dobrý odhad majú už títo ľudia väčšinou v rukách a nepozerajú na to, či upustili pred zjazdom alebo pridali pred presunom na asfalte 0,1 alebo 0,2 baru.
Mam canondale scalpel 4, vaha je zhruba 13 kíl aj s pedalmi momentálne... Jazdím prevažne les, sem tam sú presuny samozrejme aj po asfalte, záleží od toho kam konkrétne ideme. A v teréne to púšťam v rámci možností a od daného terénu.. Vyslapi sú niekedy zvaznice, niekedy technickejsie úseky plne koreňov a podobne...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
sak skus tak 2,5 na obe a skušaj čo to bude robiť v terene... záleží samozrejme aj od širka gumy, ráfika a konštrukcie gumy.
v pripade rozhodnutia pre bezdusaky prichadzaju na rad dalsie rozhodnutia (verzia plastov, ci je rafik vhodny...), ktore su velmi dolezite pre spolahlive fungovanie
Mohol by si uviesť aké plášte máš teraz a aký z nich máš pocit. Plus aký máš bicykel a čo jazdíš.
Vzhľadom k hmotnosti a požiadavkám by som sa zameral na plášte, ktoré nie sú príliš gramárske a majú oproti "bežným" modelom určité vrstvy navyše, napr. pod dezénom a na bočniciach. Možno nakoniec prechodom na bezdušové riešenie nezískaš úsporu hmotnosti, ale stále to bude mať iné prínosy, ktoré už asi poznáš: valivý odpor, odolnosť voči defektom prepichnutím, nemôžeš preseknúť dušu, iný pocit z odvaľovania aj pri rovnakom tlaku, celkovo umožnia voziť o trochu nižšie tlaky a teda aj tá trakcia sa určite citeľne zmení (pri rovnakom tlaku by mohla byť tiež lepšia, vzhľadom na vyššiu poddajnosť plášťa bez duše)...
K tlakom - na presné čísla by som sa veľmi nezameriaval, merače tlaku na bežných pumpách môžu ukazovať rôzne čísla a každému aj tak sadne niečo iné. Veľa záleží od konkrétneho bicykla - od rozloženia hmotnosti pri jazde na predok/zadok, od šírky ráfikov, od plášťov (rozmery, dezén, poddajnosť), od toho či sa jazdí s dušami (ak áno tak s akými) alebo bez, či ide o full/HT/... Tiež aj od konkrétneho štýlu jazdenia a terénu - niekto mení tlak aj počas výjazdu, pričom dobrý odhad majú už títo ľudia väčšinou v rukách a nepozerajú na to, či upustili pred zjazdom alebo pridali pred presunom na asfalte 0,1 alebo 0,2 baru.
http://www.bike24.de/p1121136.html
Celkom zaujímavé by mohli byť tieto. Geax/Vittoria vie robiť bezdušové plášte. Recenzie ich chvália. Výdrž môže byť trochu nižšia, dozadu by priniesol veľkú výdrž napr. http://www.peksport.cz/produkt/plast-specialized-29x22-fast-trak-grid-2br-16/ .