A kolko ich uz mas?
Na eBayi som kupil aj novy Deuter rezervoar (= Source) a aj 2. vak Source, oba pre kamarata.
o kolko lacnejsie to bude?
Tak co si kupil nakoniec?
A teraz k tomu vaku. Tiez uvazujem ze si daco take zaobstaram ale neviem jake su dobre a ci sa to vobec vyplati... V akych cenovych relaciach sa asi pohybuju??
Tie bradavice ti vazne lapisovali? Mne ich vymrazovali dusikom, tiez to potom scernalo.
Keď som si potieral bradavice na mieste skrytom, napríklad pod oblečením, tak namazaná plocha sčernela tiež, ale trvalo to dlhšie. Asi preto, že nebola tak intenzívne vystavená svetlu - napríklad len pri prezliekaní a kúpaní. A nemazalo sa roztokom, ale lapis bola taka mala tyčinka, ktorej konček sa trochu navlhčil a tou sa pošúchala bradavica. A tá sviňa za niekoľko týždňov zakapala.
No a pri foteni si si nahodou nepomylil dusicnan strieborny s halogenidmi striebra? Nechapem co si nam tym chcel povedat.
Takze, ucit sa, ucit sa ...
V zdravotníctve sa používa(l) aj na iné účely. Je napríklad v Lapise, ktorým sa potierali bradavice. Mám to vyskúšané, fungovalo to, len bola sranda behať s čiernymi flakmi napríklad na ruke. V súčasnosti sú už lepšie prostriedky.
Sčernanie dusičnanu strieborného sa využívalo aj inak - môj starý otec si vtieral tekutý dusičnan strieborný (v niečom rozpustený) do vlasov a za pár dní ich mal čierne ako nejaký mladík...
Striebro má naozaj antibakteriálne vlastnosti - používa sa napríklad v detských zásypoch (púdroch). Pravdepodobne sa nachádza aj v antibakteriálnych vložkách cyklogatí.
http://domacnost.sme.sk/c/3101270/Samsung-H1255A-velke-pranie-v-striebornom-kupeli--redir.html
a ešte som sa dočítal, že do mlieka je dobré hádzať strieborné mince..potom vydrží dlhšie čerstvé.
Peterg, skus niekedy zmerat pH iontaku (mam to v plane dnes vecer), ale urcite to nebude kysle, netreba si mylit subjektivny pocit kyslosti s pH. No a k tomu luhovaniu, ak by aj bol iontak miere kysly, striebro sa rozpusta az v koncentrovanej kyseline dusicnej, rozdiel neporovnatelny. V podstate sa aj pri vyrobe ostatnych striebornych soli vychadza z dusicnanu - prave kvoli rozpustnosti v HNO3.
Nabuduce si mozno spomeniem aj na mechanizmus ucinku striebra na bakterie.