Ako najlepsie odstranim farbu z ramu biku? Je to eloxovany hlinik. Brusit sa mi to nechce, opieskovanie je drahe a odstranovacom starych naterov to nejde.
Uz som videl pieskovanim pekne zniceny ram. Bol otriskovany mini gulickami a kazda vyvorila na rame jamku. Cize ram nebol hladky ale taky ako pomaranc. Inac to nevadi,len to nieje pekne. Tak na pieskovanie pozor. Inac radsej odstranovac starych naterov. Da sa kupit vo farby laky. S drotennou kefou tomu pomoct a ide to dobre.
Odstranovacom starych naterov to nejde.
Striekat na staru farbu to nebudem, lebo niekde chyba a chcem to cele streknut zinkovym sprejom a sem tam pretmelit (spricgitom) ryhy a jamky, a potom to prelakovat.
jednoznačne opieskovať... sa mi zdá, že sa to tu už niekde riešilo, pri opieskovaní más viacero typov, pieskom, guličkami a všelijakými inými háveďami...
@Bikenur: To co ty spominas nie je pieskovanie ale neco ine, neviem ako sa to vola. Pieskovanim sa na opracovavany material pod vysokym tlakom strieka velmi jemny piesok (doslova ako prach) takze povrch ostane taky matny ale hladky, urcite sa neda porovnat s pomarancom. Takze ja mozem tiez doporucit pieskovanie.
Ak ide o elox,tak ten odtieň je v hliníku /príp.jeho zliatina/.Priamo v materiály.Elox - to je elektrolitická oxidácia.Je to účelovo zoxidovaný povrch v určitom vopred určenom odtieni do určitej hĺbky.Tam Ti šmirgel asi nepomôže,ani pieskovanie - musel by si ísť do bohovej hĺbky a tým by si to celé doráchal.V takomto prípade by asi nemal byť problém naniesť nový náter bez snahy odstrániť elox.Ten tam nechaj .
Ja som si nedávno nechal striekať kostru práškovou farbou.Pekne mi to urobili
Ak to máš starý lak,ja som si pomohol teplovzdušnou pištoľou a potom šmirgel.Zmysluplná práca.
Pre upresnenie:
"Eloxácia.
Odolnosť hliníka možno zvýšiť elektrolytickým zosilneným vrstvy oxidu na povrchu. Počas elektrolýzy sa hliník zapojí ako anóda. Na anóde vznikajú atómy kyslíka, ktoré hneď oxidujú hliník. Vzniká asi 0,02 mm hrubá , veľmi pevná vrstva oxidu, ktorú možno napr.: farbiť organickými farbivami. Postup, počas ktorého vzniká vrstva oxidu, sa nazýva eloxácia: elektrolytická oxidácia aluminia (hliníka)."
Bikenur:: ja som videl dost opieskovaných rámov a nič im nebolo záleží asi aká firma to robí a pod akým tlakom to pieskujú....
ja si myslím že pieskovanie je naj. vec
Ahoj sú niekoľko abraziv na odstraňovanie laku farby a tym sa mení a názov pieskovanie je piesok otryskavanie je kovová drť alebo kovove gulocky a balotinovanie su mikro sklenené gulocky a tym balotinovanim sa berie len minimu materiálu takže pre teba ideálne
Poznám jednoduchšiu metodu takzvanú mokrú ostup je celkom jednoduchý. Zoberieme si nejaký materiál dobre sajúci tekutiny, napríklad handru, kuchynské utierky a podobne. Ja som použil obyčajný toaletný papier - máme ho každý doma. Toaletným papierom obalíme predmet ktorý chceme od práškovej farby očistiť, navlhčíme - polejeme papier Acetonom a celé to zabalíme do stretchovej fólie (tú som použil ja ale je možné použiť aj bežnú potravinovú fóliu zo supermarketu) ktorá nám zabráni rýchlemu odpareniu a udrží nám Aceton na papieri a farbe. Fólia a pod ňou vyparujúci sa Aceton nám tvorí vlhké prostredie narúšajúce naśu farbu. Ako ideálna dĺžka sa mi osvedčilo 20 minút. Po tomto čase sa mi dala farba krásne strhávať alebo „šúpať” palcom na ruke. Keď som nechal odmočiť cca 40 minút, farba sa mi už príliš drolila a horšie sa s ňou pracovalo. Ideálny čas si však treba vyskúšať.
Pôvodne som rám začal tiež škriabať nožíkom a chcel ho brúsiť, išlo mi to však tentokrát i tým nožíkom veľmi zle. Našťastie som sa dozvedel o tomto spôsobe a musím povedať, že rám bol dokonale opracovaný do pôvodného „surového” železa asi za dve hodiny. Keď to porovnám s dvomi dňami u prvého rámu versus dve hodiny u tohoto druhého, pričom i samotný výsledok je neporovnateľný, tak som nadšený. Že nám o tejto ľahkej možnosti nikto nepovie a každý by len a len pieskoval ...
Na celý rám som použil cca jeden a pol 700 ml konzervy. Mnoho som ale vylial a príliš nešetril, pri troche šetrenia a opatrnosti sa to dá zvládnuť s jednou 700 ml konzervou ktorej cena je okolo 3€. Takto je možné výborne zbaviť rám bicykla celkom rýchlo starej farby a pripraviť ho na nové striekanie farbou.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
ved opieskovanie stojí cca 300sk
Striekat na staru farbu to nebudem, lebo niekde chyba a chcem to cele streknut zinkovym sprejom a sem tam pretmelit (spricgitom) ryhy a jamky, a potom to prelakovat.
Smirglovat rovne trubky je v pohode, ale zvary, spoje, uchyty na bovdeny atd. tak to uz je o niecom inom.
Ja som si nedávno nechal striekať kostru práškovou farbou.Pekne mi to urobili
Ak to máš starý lak,ja som si pomohol teplovzdušnou pištoľou a potom šmirgel.Zmysluplná práca.
"Eloxácia.
Odolnosť hliníka možno zvýšiť elektrolytickým zosilneným vrstvy oxidu na povrchu. Počas elektrolýzy sa hliník zapojí ako anóda. Na anóde vznikajú atómy kyslíka, ktoré hneď oxidujú hliník. Vzniká asi 0,02 mm hrubá , veľmi pevná vrstva oxidu, ktorú možno napr.: farbiť organickými farbivami. Postup, počas ktorého vzniká vrstva oxidu, sa nazýva eloxácia: elektrolytická oxidácia aluminia (hliníka)."
ja si myslím že pieskovanie je naj. vec
Pôvodne som rám začal tiež škriabať nožíkom a chcel ho brúsiť, išlo mi to však tentokrát i tým nožíkom veľmi zle. Našťastie som sa dozvedel o tomto spôsobe a musím povedať, že rám bol dokonale opracovaný do pôvodného „surového” železa asi za dve hodiny. Keď to porovnám s dvomi dňami u prvého rámu versus dve hodiny u tohoto druhého, pričom i samotný výsledok je neporovnateľný, tak som nadšený. Že nám o tejto ľahkej možnosti nikto nepovie a každý by len a len pieskoval ...
Na celý rám som použil cca jeden a pol 700 ml konzervy. Mnoho som ale vylial a príliš nešetril, pri troche šetrenia a opatrnosti sa to dá zvládnuť s jednou 700 ml konzervou ktorej cena je okolo 3€. Takto je možné výborne zbaviť rám bicykla celkom rýchlo starej farby a pripraviť ho na nové striekanie farbou.