Zdravim, potreboval by som radu pri kupe pedalov. Bicykel som kupil celoodpruzeny AM ci mam dat na neho spd alebo klasicke pedale. Som zaciatocnik. Co by ste odporucili?
Dakujem
Sainty: kupil som sebe jeden par, po mesiaci klepot, ziadna reklamacia, demontaz doma (aj tak som chcel vidiet co je dnuka) a fachaju super dalej. Dalsi par som kupil potom manzelke. Podla mna solidny pedal za solidnu cenu.
Ja len k teme Platformy vs. SPD:
SPD mam najazdene x tisic kilometrov, ale v narocnom terene radsej vypinam. Vsimol som si ze borci to riesia tak ze nevypinaju, ale su ochotny padat aj z kopca, aj do kopca, ked im presmykne koleso a idu na bok, alebo na chrbat. To ja moc ochotny nie som.
To rychle vysunutie nohy a pod. chyba aj mne, ale SPD nebrania cyklistom zalietat si bez bajku, to vypne same. Horsie je to pri malej rychlosti. Raz mi ram bicykla skoro zlomil pripnutu nohu.
Na platformach sa neda tahat hore, v SPDcka je to ako turbo na aute, zatiahnem hore a vystrelim dopredu (aj ked po spravnosti by sa mal opisovat kruh, teda tahat stale).
V náročnom teréne skôr padneš keď sa vycvakneš, teda pokiaľ máš tvrdé xc tretry a noha sa ti z pedála môže ľahko zošmyknúť. Keď máš problém z vypnutím tretry v kritických situáciach, tak si nadstav jemnejšie pružinu a mal by si mať po probléme. Osobne som sa vždy cítil istejšie keď som mal v zjazde tretru pevne spojenú s pedálom. A keď už bol terén na mňa moc extrémny, tak by som ho nezišiel ani s spd ani plat. a z bajku zosadnem a znesiem ho
Minulý rok som prvýkrát testoval SPD počas pár jázd a hoci som jasne cítil výhody, aj tak prevážil strach a dal som ich dole. Boli aj nejaké pády, ale len jeden sa dal pripísať SPD, respektíve môjmu nedostatku skúseností s nimi. Tento rok testujem opäť a som vo fáze nadšenia, práve technické výšľapy a zjazdy sú s nimi to, čo ma oslovilo. Len z gebule dostať ten strach, to chce asi čas. Keby som mal niekomu poradiť - rozhodne stále trvám na tom, že neplatí, že každý musí ísť do toho, lebo len to je to pravé orechové, ako niekto tvrdí. Platformy majú svoje prednosti (a donekonečna treba pripomínať, že to ale chce slušné pedále ako napr. HT plus fajfteny k tomu), určite prospeje, vyjazdiť sa poriadne najprv na nich a potom experimentovať s SPD - alebo aj nie - nech si jazdí každý čo chce. Do mňa sa hodne nahučal jeden môj x-tisíc-kilometrový poradca, že to by som len uvidel, čo všeličo by som dal na SPD, čo na platformách nie - a teraz mu dávam za pravdu. Pravda je, že ani on nie je imúnny voči pádom. S tým treba akosi rátať, však menej sa padá napríklad z gauča.
SPD som sa bál, ale po pár mesiacov som si už zvykol. Včera som vletel vo vysokej tráve (bola vyššia ako ja ) do nejakého rigolu a neveril som, ako rýchlo som mal tretru vyzutú z pedála. Časom sa to celkom pekne automatizuje...
Ja som XT trail pedale jazdil cca 2 roky (teraz som spet na platformach pre zmenu) a urcite mi to poskytovalo aspon trochu viac podpory pod nohu. Nie na urovni napr. DX-iek ktore som jazdil dovtedy ale stale viac nez cisty mechanizmus. Primarny dovod je viac kontaktna plocha nez ochrana mechanizmu.
suhlas ,ale "ochrana" je tiez fajn ,par krat uz bola vyuzita,ked nevysli otacky a pod. radsej suchnut klietku ako priamo mechanizmus...a ked s nepodari hned zacvaknut tak sa da lepsie potocit-zapriet...
Tomu práve nerozumiem, že kontaktná plocha... Dotýka sa tretra aj klietky keď si zapnutý? Či je to aj o tom že keď pri nejakom zjazde chceš vypnúť máš možnosť a ostane aspoň nejaká opora...
staly dotyk tam az tak nie je,nastane skor pri hranicnych pohyboch nohy, prace s taziskom atd.,ale pri nasom "státí" v pedaloch aj to dost pomoze, mal som "padále"aj bez klietky a za mna -rozdiel citim ,teda hlavne moje nohy na unave
Urcite dost zalezi aj od tretry, neviem ako to je v takych klasikach ale napr. na 5.10 SPD mam stale makku a rovnu podrazku, a ten vyrez na zamok je usadeny dost hlboko.
Ako urcite to neni DX/Mallet/etc.. ale rozdiel to robi :- )
Nad tými MAMBA som uvažoval aj ja. Miestami mi vyhovuje keď nemám zacvaknutú nohu.
Ale čo mám ako tak vyskušané, SPD topánky moc dobre nesedia na platformových plochách. Na to je lepšia iná podrážka. Čí?
Teraz uz je celkom solidny vyber enduro/freeride (cize uz clovek nemusi BMX/DH cizmy brat) SPD topanok co maju (makku,plochu,siroku) podrazku pre platformu zaroven (5.10 Kestrel/Maltese, Giro Chamber,etc..) Trochu problem je ze na vyuzite takeho obojstranneho pedalu pocaj jednej jazdy tam ten zamok vzdy trocha zavadza (aj ked je hlboko usadeny), cize to neni uplne idealne. Skor mi to pride ako ze nemusim menit pedale ked sa v ten den rozhodujem co si obujem.
Ale inak celkom fajn to vyzera byt.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
-11% Five Ten Sleuth DLX topánky, core black/gray five/cloud white
109 € -11%
MOC 129,90 €SPD mam najazdene x tisic kilometrov, ale v narocnom terene radsej vypinam. Vsimol som si ze borci to riesia tak ze nevypinaju, ale su ochotny padat aj z kopca, aj do kopca, ked im presmykne koleso a idu na bok, alebo na chrbat. To ja moc ochotny nie som.
To rychle vysunutie nohy a pod. chyba aj mne, ale SPD nebrania cyklistom zalietat si bez bajku, to vypne same. Horsie je to pri malej rychlosti. Raz mi ram bicykla skoro zlomil pripnutu nohu.
Na platformach sa neda tahat hore, v SPDcka je to ako turbo na aute, zatiahnem hore a vystrelim dopredu (aj ked po spravnosti by sa mal opisovat kruh, teda tahat stale).
Jazdím asi 2-3 roky Shimano PD520 a chcel by som kupovať nové na FS bike ...
Mohli by ste mi niekto vysvetliť v čom sú hlavné výhody SPD pedálov s klietkou oproti bez klietky?
http://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/pedale/naslapne-mtb/shimano-xt-spd-pd-m785-trail-pedale-20466.html
http://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/pedale/naslapne-mtb/shimano-xt-spd-pdm780-naslapne-pedale-35268.html
Ako urcite to neni DX/Mallet/etc.. ale rozdiel to robi :- )
SPD s platformou na 1 strane na druhej cista platforma.
Ale čo mám ako tak vyskušané, SPD topánky moc dobre nesedia na platformových plochách. Na to je lepšia iná podrážka. Čí?
Ale inak celkom fajn to vyzera byt.