ja som baba a kúp krátke. snáď nie si blbec aby si trápil všetko prevodmi 3-1 alebo 1-9 a ak hej, tak nebajkuj. ja som bola len raz donútená takto šliapať a vtedy mi srdce plakalo(poráč- rodžubaný bowden)
Ak Ti mozem doporucit, Shimano Shadow prehazky (ale aj normalne) vela nevydrzia a chytaju vakel. Kedysi boli znacne lepsie. Radsej SRAM.
Ale k teme .. aj s kratkym ramienkom zaradis spaniela, zalezi hlavne na dlzke retaze. Shimano uvadza v specifikaciach, ze SGS ma rozsah az 34 zubov. Totizto, ak mas kratke ramienko, je potrebne skratit retaz, inak na malom prevodniku a mensich pastorkoch zacne byt problem, nie je retaz natiahnuta. Ak pouzivas povedzme do 28 zubom na pastorkoch, tak rozhodne kratke.
Vyhody kratkeho ramienka su : vacsia svetla vyska, takze menej zababres retaz od blata pri prejazdoch kaluzami, a mensia pravdepobnost konara do ramienka. Plus vacsia sila, ktora natahuje retaz. Nevyhoda .. vid vyssie. Inak .. SRAM robi 3 velkosti (ale mozno aj Shimano).
robim s tym bajkom ***** (zjazd, skacem, les, sidlisko... podla nalady) a cakam ze co sa kedy rozpadne .. ale priamo na DH ten bike urceny nie je... uz som menil kluky na hollowtech a spokojnost... teraz som urval prehadzovacku s patkou tak chcem nieco nove... nesetrim ten bicykel chcem aby len fungoval...
Neviem co su sgs a gs,ale su 3 druhy ramienok ci u shitmana alebo sramu-dlhe,stredne a kratke a podla toho aky mas bike a co s nim robis odporucam stredne,nebudes tak chytat kamene-korene-mensia moznost urvat salter a pritom mozes v pohode radit ako pri dlhom...
SS - krátke ramienko, GS - stredné ramienko, SGS - dlhé ramienko
napr. XTR, XT a SLX sa robia v GS a SGS vyhotovení
Saint v SS a GS
takže zďaleka sa nerobí všetko
pre každé z ramienok je špecifikovaný najmenší/najväčší pastorok ktorý sa môže použiť plus kapacita
a k tej kapacite: ak máme prevodníky 22-32-44 a pastorky 12-34 tak hrubo povedané:
22 + 12 = 34 z (najmenší počet zubov vpredu/vzadu)
44 + 34 = 78 z (najväčší počet -"-)
78 - 34 = 44 z - takúto kapacitu by ste potrebovali ak by ste chceli radiť všetky možné prevody (takže SGS by to teoreticky zvládlo)
akurát že obe tieto kombinácie sú španieli - maximálne skríženie reťaze - a sú nezmyselné
ak si pretrackuješ všetky rozumné kombinácie (na najmenšej píle neradíš 4 najmenšie pastorky, na strednej 2 najkrajnejšie vpravo a 2 najkrajnejšie vľavo a na najväčšej neradíš 4 najväčšie) tak zistíš, že GS bohato stačí
ramienko totiž musí reťaz vždy napnúť... príliš krátke ramienko by sa potom príliš naplo dopredu/dozadu a kladky by kolidovali s ozubením kazety, alebo by smerom dozadu už nemalo možnosť nadbytočnú dĺžku reťaze dopnúť
dlhé ramienko samozrejme má väčšiu tendenciu kúpiť nejaký ten konár a pod. (a gramárom je jasné že long cage aj viac váži)
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
viete mi ešte povedať ako sa volá ten kus kovu čo prichytáva prehadzovačku o rám ?
tu je to vidieť:
http://www.mojekolo.cz/pics/gt%202009%20avalanche%201.0%20grey/velky.jpg
dikes
Ale k teme .. aj s kratkym ramienkom zaradis spaniela, zalezi hlavne na dlzke retaze. Shimano uvadza v specifikaciach, ze SGS ma rozsah az 34 zubov. Totizto, ak mas kratke ramienko, je potrebne skratit retaz, inak na malom prevodniku a mensich pastorkoch zacne byt problem, nie je retaz natiahnuta. Ak pouzivas povedzme do 28 zubom na pastorkoch, tak rozhodne kratke.
Vyhody kratkeho ramienka su : vacsia svetla vyska, takze menej zababres retaz od blata pri prejazdoch kaluzami, a mensia pravdepobnost konara do ramienka. Plus vacsia sila, ktora natahuje retaz. Nevyhoda .. vid vyssie. Inak .. SRAM robi 3 velkosti (ale mozno aj Shimano).
a aky je rozdiel medzi GS a SGS na shimano.com som nasiel ze v total capacity ale neviem si to presne predstavit... GS na 35T a SGS ma 45T
dakujem...
rozdiel medzi SGS a GS nevies ? dik..
SGS ramienko medzi kladkami má 100mm => napne dlhšiu reťaz na väčšie kolieska
Hádam som blbosť netresol
napr. XTR, XT a SLX sa robia v GS a SGS vyhotovení
Saint v SS a GS
takže zďaleka sa nerobí všetko
pre každé z ramienok je špecifikovaný najmenší/najväčší pastorok ktorý sa môže použiť plus kapacita
a k tej kapacite: ak máme prevodníky 22-32-44 a pastorky 12-34 tak hrubo povedané:
22 + 12 = 34 z (najmenší počet zubov vpredu/vzadu)
44 + 34 = 78 z (najväčší počet -"-)
78 - 34 = 44 z - takúto kapacitu by ste potrebovali ak by ste chceli radiť všetky možné prevody (takže SGS by to teoreticky zvládlo)
akurát že obe tieto kombinácie sú španieli - maximálne skríženie reťaze - a sú nezmyselné
ak si pretrackuješ všetky rozumné kombinácie (na najmenšej píle neradíš 4 najmenšie pastorky, na strednej 2 najkrajnejšie vpravo a 2 najkrajnejšie vľavo a na najväčšej neradíš 4 najväčšie) tak zistíš, že GS bohato stačí
ramienko totiž musí reťaz vždy napnúť... príliš krátke ramienko by sa potom príliš naplo dopredu/dozadu a kladky by kolidovali s ozubením kazety, alebo by smerom dozadu už nemalo možnosť nadbytočnú dĺžku reťaze dopnúť
dlhé ramienko samozrejme má väčšiu tendenciu kúpiť nejaký ten konár a pod. (a gramárom je jasné že long cage aj viac váži)