Má to vplyv na nasmerovanie reťaze keď je klietka vytočená proti smeru hod. ruč. keď je zaradený ľahší prevod (väčší pastorok na kazete). Naopak pri malých pastorkoch sa klietka zrovna a plní podobnú funkciu len v inej polohe. Plus to nie je len ohyb ale ta klietka je aj skrútená... Má to vplyv na zníženie opotrebenia kladiek a elimináciu vibrácií keď reťaz voči kladkam v klietke ide pod veľkým uhlom (krajné pastoroky). Tak som tu funkciu identifikoval ja keď som to začal skúmať prečo to tak je.
prosím o radu. na prehadzovačke SLX 7100 SGS 1x12 mám nejaký divný tvar klietky. radí bez problémov, ale ten tvar sa mi nezdá a neviem či to tak má byť, alebo som ju niekde buchol. pozeral som aj videá na youtube, ale detailné pohľady sa tam veľmi nevyskytujú. vďaka
Ak je ten bicykel v pôvodnom stave/s pôvodnými komponentami, tak v prvom rade by som vyhodil vidlicu. Pohon až tak nepomôže, ak bude dobre nastavená neopotrebovaná 8-rýchlostná sada tak nie je nejaký veľký dôvod ju len tak meniť, navyše ak by chcel prejsť na 9 rýchlostnú shimano sadu (novú bez nejakej obrovskej zľavy) tak by to bol trochu krok vedľa.
Ak už veľmi chce meniť sadu, tak za 9sp sram, alebo 10sp sram/shimano. Možno by stačilo vymeniť kľuky za nejaké tuhšie a výrazne ľahšie, plus tú vidlicu a napr. reťaz/kazetu ak už sú tieto komponenty opotrebované.
Uplne ti staci DEORE. Vpraxi nie je oproti SLX ziaden rozdiel. Akurat salter (zadnu prehadzovacku) si daj SLX.