tak ešte som našiel jedno inštruktážne video, kde chlapík odporúča presne rovnakú metódu ako pri HT (veľká píla + veľký pastorok + 2 články), ale s jedným detailom, merať pri plnom zdvihu, tj vyfučať tlmič, resp zhodiť pružinu.
link: http://www.ehow.com/video_2361521_proper-chain-length-shram-fs.html
Ked sa bavime o 3x9, tak pokojne staci velka pila + velky pastorok bez clankov navyse. To samozrejme plati za predpokladu, ze clovek vie radit a ked ma velku pilu, tak neradi minimalne 2 najväcsie pastorky. Ak tam rve cokolvek, tak potom su tie 2 clanky navyse nevyhnutne. Ale takych ja nastastie nepoznam.
Podla kladiek sa neorientuj, to nezohladnuje pocet zubov na tych nestandardnych prevodoch. Ale ked to nastavis podla toho co som napisal, tak to asi bude relativne +- kolmo. A ked gramaris, tak naco nechavat zbytocne clanky navyse?
Ked sa bavime o 3x9, tak pokojne staci velka pila + velky pastorok bez clankov navyse. To samozrejme plati za predpokladu, ze clovek vie radit a ked ma velku pilu, tak neradi minimalne 2 najväcsie pastorky. Ak tam rve cokolvek, tak potom su tie 2 clanky navyse nevyhnutne. Ale takych ja nastastie nepoznam.
Tak pockat...ja som dodnes skracoval novu retez tak, ze som dal velky prevodnik (44z) a najmensi pastorok (11z) a kladka kolmo na zem, ale to sa tu uz spominalo. Ako to presne riesit v pripade velky + velky? Retaz, respektive kladka je v tom pripade max natiahnuta? Alebo ktore dalsie kriterium je rozhodujuce?
tak rozdiel v merani "najvacsia pila najvacsi pastorok" a merani "najvacsia pila, najmensi pastorok a kolma prehadzovacka" bol jeden clanok (prva moznost kratsia retaz)..
teoreticky mozno ziaden, ide o to ako objektivne som bol schopny posudit tu kolmost
Kolko percent obyvatelstva myslis, ze byva v panelakoch? A ako casto myslis, ze sa ti v panelaku hodi sublera (okrem pripadu ked si majitelom biku a potrebujes merat retaz alebo naozaj nieco majstrujes)? Za dobru subleru si kupis polovicu menej kvalitneho naradia do dielne
A katko ma pravdu aj ohladom tej dlzky. 0,2 mm predstavuje pri dlzke 133 mm 0,15 %. To uz naozaj treba zahodit cely bike :idea: . Tym netvrdim, ze nie je vtedy najvyssi cas na vymenu retaze, ale stresovat kvoli 0,15%? To aj u nas analytici prizmuria oko, ze root?
Akurát som meral reťaze čo mám k dispozícii:
Shimano UG 51 nová - 132,26mm
Shimano HG 40 nová - 132,22mm
Shimano HG 40 150km - 132,90mm ?!
Shimano HG 53 2200km - 133,20mm ?!
Nerozumiem tomu ako môže mať tá HG 40 takú veľkú dĺžku, však je prakticky nová. Takisto o tú HG 53 bolo postarané na 100% vo všetkých smeroch a používaná bola na 95% iba na ceste. Stretli ste sa s tým už niekto?
Tiež som sa dal na zmeranie svojej reťaze. HG-53 po cca 1500km mestskej prevadzky má 132,9.
Mám 2 nové v zásobe a tie majú 132,4.
Meriam klasickou nedigitálnou šublerou, takže stotiny milimetra odo mňa nechcite.
Mám to brať tak, že 132,9 je veľa bez ohľadu na to koľko má nová a je čas na výmenu?
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
link: http://www.ehow.com/video_2361521_proper-chain-length-shram-fs.html
edit: rovnaký postup odporúčajú aj odborníci z ParkTool: http://www.parktool.com/repair/readhowto.asp?id=26
inak ramienko prehazky GS, 3x9, radit viem
ono v najhorsom budem retaz skracovat o to ocko, dve.. kedze samozrejme retaz so spojkou tak to tak boliet nebude..
Tak pockat...ja som dodnes skracoval novu retez tak, ze som dal velky prevodnik (44z) a najmensi pastorok (11z) a kladka kolmo na zem, ale to sa tu uz spominalo. Ako to presne riesit v pripade velky + velky? Retaz, respektive kladka je v tom pripade max natiahnuta? Alebo ktore dalsie kriterium je rozhodujuce?
v podstate najvacsi problem mi robilo ci sa tam nejako premieta sag a pohyb stavby do merania..
teoreticky mozno ziaden, ide o to ako objektivne som bol schopny posudit tu kolmost
A katko ma pravdu aj ohladom tej dlzky. 0,2 mm predstavuje pri dlzke 133 mm 0,15 %. To uz naozaj treba zahodit cely bike :idea: . Tym netvrdim, ze nie je vtedy najvyssi cas na vymenu retaze, ale stresovat kvoli 0,15%? To aj u nas analytici prizmuria oko, ze root?
Akurát som meral reťaze čo mám k dispozícii:
Shimano UG 51 nová - 132,26mm
Shimano HG 40 nová - 132,22mm
Shimano HG 40 150km - 132,90mm ?!
Shimano HG 53 2200km - 133,20mm ?!
Nerozumiem tomu ako môže mať tá HG 40 takú veľkú dĺžku, však je prakticky nová. Takisto o tú HG 53 bolo postarané na 100% vo všetkých smeroch a používaná bola na 95% iba na ceste. Stretli ste sa s tým už niekto?
Mám 2 nové v zásobe a tie majú 132,4.
Meriam klasickou nedigitálnou šublerou, takže stotiny milimetra odo mňa nechcite.
Mám to brať tak, že 132,9 je veľa bez ohľadu na to koľko má nová a je čas na výmenu?