Očujte ....akú šírku riadítok si mám dať na bajk? Je na to nejaký "algoritmus" ?
Na predošlom bajku som mal 68 a teraz mám 58. Zdá sa mi to úzke. Existuje niečo na výpočet (dĺžka rúk/veľkosť rámu/výška postavy) ????
Vec zvyku. Predtým si mal podľa všetkého lastovičky, teraz rovné. Tá šírka je podľa mňa OK, bežný rozmer. Pocitovo zistíš, či je to dobré alebo zlé. Ja som tiež skracoval, no oboje boli rovné, iný prípad...
68cm vlaštovky, ja sa cítim za večšími riaditkami proste dobre s namáhaním rúk to asi bude horšie avšak dávam prednosť uvoľnenej jazde nad nenamáhaním (sakra rohy by sa zišli )
je to už asi maximum čo si môžem dovoliť nahodiť ale z hľadiska pocitu pri jazde by som bral aj večšie ... pokiaľ nepotrebuješ nejako extrémne šľapať do kopca tak ber dlhé, ak áno tak dĺžka zohrá rolu a samozrejme rohy
ak ti môžem poradiť tak ja som za 68cm je to taka UNI veľkosť tak sa zdá mal som 62? 58cm a toto je proste najlepšie a nepatrím k tým čo kilaky naháňajú dole kopcom takže v pohode... na take vychádzky, rekreačne to je dobré konkrétne mám tieto
___
EDIT:
ako kukám skoro pol kila asi skôr nejaké hliníkové, inak vie niekto čo je to za materiál ten TRX50 resp. aké má využitie??
dik za radu.
Tie co mas ty su dost tazke, ovsem nasiel som od Ritchey podobne a lahsie. Idem do lastoviciek, tie rovne mi pridu ako porisko od hrabli, zle sa s tym citim. S rovnymi bakulami sa jazdilo okolo roku 1995 a moje riaditka pojdu do kvetinaca, aby sa po nich mohol tahat kvet
To je blbost. Mám hodně úzká ramena, cca 42cm, takže bych dle toho měl vozit 52cm řídítka. To by mi ale musela nejdřív spadnout cihla na hlavu, abych vozil tak úzká
Díky úzkým ramenům mi nesedí extra široká, takže jsem skončil u takového kompromisu a to 62cm. Do sjezdů bych snesl mírně širší, ale zase mimo sjezdy mi ty širší už vadí.
Já doporučím zkoušet, zkoušet a pak jezdit, to co vyhovuje. Žádná univerzální rada není, nezáleží to vůbec jen na šířce ramen, ale také na jaké to je kolo, co a jak se s tím kolem jezdí a hlavně na preferencích každého.
pytal sa na nejaky vypocet. tento "vzorec" som nasiel v jednej knihe o mtb. nepamatam sa na nazov a vydavatela, no presne si ho pamatam, lebo tuto otazku (sirka riaditok) som riesil aj ja a vtedy som prechadzal dostupnu literaturu.
Sirka riaditok .. zalezi na tom ako su zakrivene (teda vic zakrivene = vacsia sirka, kedze vyrobcovia uvadzaju celkovu dlzku), ak davas rohy, tak pripocitat zas par cm (ale zase pri drzani rohov budu siroke), a cim dlhsi (natiahnutejsi) posed je, tak tym uzsie riaditka ti budu vyhovodat, naopak cim viac vzpriameny, tym sirsie. Dalej zalezi na tom co jazdievas, ak dlhe streky a dlhe stupania tak skor uzsie , zjazdy skor sirsie, ale zase mozes mat relativne siroke riaditka, ak mas moznost a miesto ruky dat viac k sebe (ja napriklad ruky neustale prekladam podla toho ako sa mi ide a kde sa to da). Zalezi to aj na sirke ramien, atd. ... ten vzorek je tusim na wrenchscience, a je to (aj) podla sirky ramien. Je to ale ciste individualna zalezitost a clovek k tomu musi dojst sam. (rozne vzorce a navody su len tak nejak na zaciatok, aj ked u mna to mozno plus-minus sedi). Nastavenie posedu (vyska sedadla, dlzka kokpitu, sirka riaditok) je asi ako vybrat si pohodlne a dobre spodne pradlo na turistiku, ci inde...
edit: a tiez aj dlzka predstavca hraje rolu, tazsie sa ovlada bajk s 45cm riaditkami na 14cm predstavci oproti 5cm predstavcu s 7800m riaditkami
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
je to už asi maximum čo si môžem dovoliť nahodiť ale z hľadiska pocitu pri jazde by som bral aj večšie
Ale nie je terén ako terén
___
EDIT:
ako kukám skoro pol kila
Tie co mas ty su dost tazke, ovsem nasiel som od Ritchey podobne a lahsie. Idem do lastoviciek, tie rovne mi pridu ako porisko od hrabli, zle sa s tym citim. S rovnymi bakulami sa jazdilo okolo roku 1995
Aku mas sirku?
sirka ramien + 10 cm
To je blbost. Mám hodně úzká ramena, cca 42cm, takže bych dle toho měl vozit 52cm řídítka. To by mi ale musela nejdřív spadnout cihla na hlavu, abych vozil tak úzká
Díky úzkým ramenům mi nesedí extra široká, takže jsem skončil u takového kompromisu a to 62cm. Do sjezdů bych snesl mírně širší, ale zase mimo sjezdy mi ty širší už vadí.
Já doporučím zkoušet, zkoušet a pak jezdit, to co vyhovuje. Žádná univerzální rada není, nezáleží to vůbec jen na šířce ramen, ale také na jaké to je kolo, co a jak se s tím kolem jezdí a hlavně na preferencích každého.
pytal sa na nejaky vypocet. tento "vzorec" som nasiel v jednej knihe o mtb. nepamatam sa na nazov a vydavatela, no presne si ho pamatam, lebo tuto otazku (sirka riaditok) som riesil aj ja a vtedy som prechadzal dostupnu literaturu.
edit: a tiez aj dlzka predstavca hraje rolu, tazsie sa ovlada bajk s 45cm riaditkami na 14cm predstavci oproti 5cm predstavcu s 7800m riaditkami