existuje nejaka teoria ohladom zaradeneho prevodnika. nieco ako pomer medzi pakou (klukou) a priemerom prevodnika alebo nieco podobne ? Je rozdiel ci mam zaradeny 32 alebo 22 prevodnik pri zachovani prevodoveho pomeru ?
posledný komentár: 16. 10. 2025 o 19:32
- moment hybnosti je v tomto pripade konstantny pretoze sa predpoklada rovnaka frekvencia sliapania cyklistu a rovnaky prevodovy pomer... (aj ked fakt nechapem preco tu chces riesit moment hybnosti)
- ak je prevodovy pomer rovnaky tak jedine co sa v pripadoch 32/16 vs. 22/11 meni je osova sila v retazi. pomer krutiacich momentov na kluke a zadnom kolese musi byt pre oba pripady rovnaky pretoze
- vykon (teoreticky bez strat) = Mk1 * n1 = Mk2 * n2 (Mk-krutiaci moment, n - otacky)
- prevodovy pomer p - uvazujeme konstantny sa da zapisat p=n2/n1
- teoria okolo spalovacich motorov (ako teoria horenia tak aj zasady konstrukcie) je trosku zlozitejsia a fakt na to nestaci mat zaklady fyziky... "no offense" ale nejaky rocik sa tomu venujem
Jezus: ocenujem
2. M1/píla_32 = sila, ktorou ťaháš reťaz. Fc
3. Fc * pastorok_16 = výstupný moment M2
4. M2/13" = sila, ktorou koleso pôsobí na podložku.
Jediné 2 veci, ktoré sa tu môžu meniť sú vstupná sila (ale bavíme sa o konšantnej) a veľkosť ozubení. Či máš zaradený prevod 32/16 alebo 22/11 je úplne jedno. Moment hybnosti cranksetu sa pri rovnakých otáčkach NEMENÍ, a vôbec tu s tým nesúvisí.
Co sa tyka spalovania .. ok, opravim sa. Pri rovnakom palive, rovnakom vzduchu a rovnakych tlakoch je krutiaci moment motora dany zdvihom piesta a vrtanim valca. Zdvih piesta je u diesela vacsi, pretoze konstrukcia motora, spalujuceho naftu bez sviecok to vyzaduje. Moze byt?
Jezus: chapes to spravne, lenze problem je v tom, ze ja som vsetky paky odmeral, pouzil klasicky vzorec o pake a vysiel mi rozdiel 10%... a kedze sa nasiel oponent, ktory tvrdi rozdiel 0%, potrebujem najst kde je zakopany pes.Samozrejme, da sa to overit prakticky so zavazickami, ale kto by sa s tym hral
2. M1/píla_32 = sila, ktorou ťaháš reťaz. Fc
3. Fc * pastorok_16 = výstupný moment M2
4. M2/13" = sila, ktorou koleso pôsobí na podložku.
Tak si to skusme spocitat, sila, ktora tlaci na pedal (dajme tomu sa postavim s 80kg) je F=80*9.81=784.8N
Podla klasickej poucky o pake je sila, ktorou taham retaz
32p) = (17.5cm/12.1cm)*Fa=1135N
22p) = (17.5cm/8.1cm)*Fb=1695N
touto silou taham pastorok, a prenasam silu na koleso (to ma paku cca 32.3cm)
16p) = (5.1cm/32.3cm)*Fa=179.2N
11p) = (3.8cm/32.3cm)*Fb=199.4N
a tymto mi vysiel rozdiel tych 10-11%
Ha .. a viete preco ? No ponevaz 16/11 nie je 5.1/3.8 .. tam je tych 10% rozdiel .. vy totiz pocitate pomery ozubenia a predpokladate, ze priemer pastorku je adekvatny ozubeniu , lenze nie je ... no, takto sa budu musiet pekne zmerat vsetky pastorky
edit: alebo som to zmeral zle
Je jasne, ze v praxi jazdit 22:11 je naproste sialenstvo a tych 10% (ak existuje) by sa v tomto pripade stratilo tym, ze by sa natahovala zadna stavba (pri tomto vykrizeni retaze je uz bocny tlak znacny).
lto: - existuju ako podstvorcove tak aj nadstvorcove (pomer priemeru valca a zdvihu) dieselove aj benzinove motory...
edit: alebo som to zmeral zle
10% je kandidát na chybu merania
jediný problém bude nahradiť ozubené koliesko adekvátnym hladkým kolieskom (možno chyba merania u Luba)
a 22 zubov vpredu ku 11 vzadu sa rovna 2
tak aj tie rozmery, ktore si nameral by mali byt v rovnakych pomeroch, ale nie su:
12,1 cm vpredu ku 5,1 cm vzadu sa rovna 2,3725
8,1 cm vpredu ku 3,8 cm vzadu sa rovna 2,1316
a to je zrejme ta chyba, preco Ti vysiel ten vysledok, ktory vysiel.