Potrebujem nové brzdy, nakoľko staré Deore 535 DCL sú predané a chcem ešte jazdiť.
Limit je 10 000.-Sk dokopy. (bez kotúčov)
Vázim cca 70kg, jazdím XC a mali by byť o niečo lepšie ako tie Deore.
Kotúče budú XTR 160/160.
Nakupovať budem v kamennom shope u kamaráta, v rámci dobrých vzťahov.
Ďakujem za rady.
posledný komentár: 16. 10. 2025 o 19:32
posledný komentár: 4. 3. 2025 o 18:35
ale predsa samotne zahriatie kotuca nie je problem, pokial ti nezovrie kvapalina, takze znizovanim bodu len zvysujem pravdepodobnost zovretia... suhlasim s tebou, ze cim je mensi objem materialu (kotuc a prasa) o to viac sa teplo nema kam odvadzat... takze v prehriati kotuca a prasata problem nevidim, pokial je kvapalina funkcna, az do doby varu, kedy prestane fungovat hydraulika... a tak si myslim, ze pri oleji tento okamzik nastane o nieco neskor ako pri starej kvapaline, samozrejme, ze pri beznom jazdeni nemusim kvapalinu uvarit nikdy, a tak mozem jazdit so starou aj 5 rokov... plati vsak, ze u oleja je to riziko mensie
Kapalina může být klidně úplně studená (úplně studená nebude, přenáší se teplo postupně i do systému, ale to není ten problém).
Při vadnutí brzd je problém právě v tom, že tření mezi kotoučem a destičkou je minimální. Zažil jsi někdy utavenou brzdu? Tam to krásně hned poznáš, jak to funguje. Postupně musíš zvyšovat sílu na páce a ono přesto brzdí čím dál méně až to přestane vůbec. Destičky jsou přitom tlačeny na kotouč čím dál větší silou a ničemo tu nepomůže.
A tohle nastane kvůli malému kotouči a malým destičkám velmi snadno, teplo se nestačí dostatečně rychle přenášet dále. A tedy brzdy máš uvařené ale k bodu varu brzdovky se stejně ani nepřiblížíš.
Proto taky je problém s utavením brzd u Shimana a oleje úplně stejný.
Vařící se kapalinu jsem v životě u brzd na kole neviděl, v tu chvíli bys to okamžitě poznal a začalo by to dělat úplně jiné věci než při klasickém utavení kvůli přehřátí soustavy destička/kotouč, kdy se chod páky neprodlužuje (maximálně se může zkrátit, pokud je malá expanzka a nestačí vyrovnávat nebo když brzdu trvale držím a nedám ji možnost využít expanzku vůbec).
Důvod právě u ORO, proč jsou malinko náchylnější k utavení jsou právě o trošku menší destičky, které se snáze přehřejí.
v tomto som si myslel uplny opak, ze pri prehriati platniciek je kvapalina uz davno uvarena... hm
skor som viackrat zazil, ze som zmackol naprazdno "zluftoval", ale pri dosadnuti platiciek na kotuc este brzdny efekt bol, ako naopak to, kedy by som tlacil na kotuc a platnicky by nebrzdili, zato tlak v hydraulike by stale bol nezmeneny...
1.Lepšia servisovateľnosť
2.Minerálny olej ako médium
3.Väčšie platničky
Tie Hope neviem, či by boli do tej ceny.
Kdybys uvařil kapalinu, tak se začne vypařovat, okamžitě změkne páka jako u zavzdušněné brzdy a budeš rychle s pákou na řídítkách a destičky vůbec na kotouč nepřitlačíš. A bůhví jestli by to nemělo i další důsledky, nevím, zda by celá soustava vůbec přežila vařící se kapalinu (tohle netuším).
V praxi se vadnutí ale chová přesně opačné, jak už jsem psal.
Problém je právě v tom, že destičky jsou malé (stačí jim tedy na přehřátí málo) a předávání tepla dále do systému moc pomalé. Kontakt destičky s pístkem není na moc velké ploše, to opět zpomaluje předávání tepla z destiček dále. Jediné kam teplo lze rychle předávat je kotouč, který se ale sám třením také zahřívá.
Proto tak moc pomůže proti přehřívání větší kotouč.
Utavení brzd si lze snadno a bezpečně vyzkoušet. Stačí dlouhý poměrně mírný kopec, kde se po delší dobu bude udržovat stálá menší rychlost třeba jen zadní brzdou. Ona se dříve nebo později utaví každá brzda. A hned si každý takhle může vyzkoušet, co mu jeho brzda přesně dělá v takovém případě. A bezpečné to je, protože v tu chvíli nejede rychle, není to extra prudké, není tam technický terén a hlavně je plně připravená druhá přední brzda.
1.Lepšia servisovateľnosť
2.Minerálny olej ako médium
3.Väčšie platničky
Tie Hope neviem, či by boli do tej ceny.
Jen k těm větším destičkám. O něco větší u XT jsou, ale i tak XT nebrzdí lépe než K24. Jen to mírně pomůže k trošku lepšímu chlazení (tady je ale stejně rozhodující velikost kotouče), vadnou o malinko méně než ORO.
ono to "varenie" bŕzd teda zhoršenie kontaktu platničky vs. rotor samozrejme dosť podstatne závisí aj od zmesi platinčiek ... ako si už vyššie písal vo všetkých brzdách vozíš platničky Koolstop teda tam to v skutočnosti aj platí že K24 sa varia o malinko skôr ako XT ale napríklad čo som ja jazdil K18 tak original platničky šli poprvé veľmi rýchlo dole (a to nielen mne) ale dali sa pomerne rýchlo uvariť > pri brzdení najprv začali brzdy pískat a postupne sa zhoršovali brzdné vlastnosti ... s pákou sa nič nedialo čiže kvapalina bola určite ďaleko od bodu varu .. tieto brzdy som vozil na rotoroch 180/160mm ale výmena platničiek by im pravdepodobne značne pomohla ... chcel som tým naznačiť to že originál brzda XT s originál platničkami v porovnaní s K24 s originál platničkami bude mať väčší rozdiel odolnosí proti vädnutiu ako tvoje XT vs. K24 s Kooltop platničkami (neviem či je to so zmesou platničiek u K24 rovnako ako u K18 ale myslím si že pomôže výmena platničiek)
Oni dříve u Shimana moc dobré desky také nebyly (teď moc netuším, 08 XT co jsem zkoušel byly také už z Koolstopy), skoro bych řekl, že u Shimana byla změna za Koolstopy větší než u ORO (ohledně brždění, ne přehřívání).
U ORO zase ty Koolstopy brzdily lépe jen nepatrně (i ty originál dobře), ale máš pravdu v tom, že tam tomu více pomohly proti vadnutí.
Měl jsem poměrně dobré dlouhodobé srovnání, protože jsem na Koolstopy přecházel u ORO postupně (vždy jsem první originále nejprve sjel) a tedy v jednu chvíli jsem měl na jednom kole Koolstopy na K24tkách a na druhém originální.
Teď ještě na posledním kole (celopevném HT) mám originální desky u K24řek, tam mi asi vydrží déle, protože na tomhle kole dostávají ty brzdy menší záhul než na fullech.
Před rokem a něco jsem Jeseníky (kde jsem střídal 200/180 x 180/160) kotouče ještě odjezdil na originál deskách (ale ne už originál dodaných s brzdami, ale koupených samostatně, ale pořád originál Formuláckách a také organické) a ty větší kotouče problém jakéhokoliv náznaku přehřívání i na těch originálních zcela vyřešily.
Ale pořád mám takový pocit, že ty desky dodávané u ORO s brzdou nejsou totožné s těmi samostatně kupovanými (že mají tenčí vrstvu materiálu). U nových desek dodaných s brzdami jsem tu vrstvu ale vždy zapomněl změřit, takže jsem si to podezření ani nevyvrátil ani nepotvrdil.
Brzdná síla je velmi podobná u ORO a XT, mě se zdají ORO možná o chlup lepší, ale při tak malém rozdílu subjektivní dojmy hrozně klamou a také jiný chod páky to zkresluje.
Hrozně záleží, co a jakým stylem a na jakém kole budeš jezdit. Někde někomu 160/160 bohatě stačí (pro oboje ty brzdy), v extrémech v horách na fullu při pořádných sjezdech je i 180/160 málo (opět pro oboje brzdy).
Já bych si osobně dopředu dal 180tku na oboje, u obojeho dal Koolstopy nebo jiné prověřené destičky a budeš spokojen ať vemeš jakékoliv z nich.
To které budou lepší tu za tebe nikdo nerozhodne. Já můžu jen říct, jak už jsem psal, že já bych vzal ORO, že mi více sedí. To ale neznamená, že budou více sedět i tobě.
Nikto mi nepísal zatiaľ žiadne negatíva na tie XT 08, tak asi pôjdem do tých XT.
Vďaka.
The One jsou určitě lepší, o tom není pochyb. Akorát ta cena se mi moc nezdá. Ty víš, kde mají někde extra levně The One?
Když je srovnám třeba s XT, kde cenu The One jsem vzal např. z chainreactioncycles, tak jsou více než 2x tak drahé, což je tedy hodně velký rozdíl.
ano zazil som ten pocit, ktory popisujes, v rychlom zjazde mi uplne zmekla paka... sqely pocit
to "ine" zlyhanie brzdy, ktore popisujes, som nikdy nezazil, preto spochybnujem prehriatie platnicky bez vplyvu na kvapalinu alebo olej, zial nie som fyzikalne zdatny spochybnit, ci uz 250 stupnov na platnicke by znamenalo prehriatie a tym stratu schopnosti prilnut na kotuc a zabrzdit, zda sa mi to prilis malo
zial na hodinach fyziky som studoval ine...
Náhodu si tie Tvoje K24 neodvážil?
Lebo katalógová hmotnosť 239g sa mi nejako nezdá.
Váha bude v tomto prípade asi na strane K24.
A už keď niečo mením, tak by som chcel aj pár gramov ušetriť.