sorry, ak niečo takéto už bolo rozoberané na mtbiker.sk, ale nechce sa mi prehľadávať celé fórum s touto témou...
Vždy som bikoval len 4-5 mesiacov //máj, jún, jul, august, sept.
No, pred týždňom som bol len tak čosik do mesta narychlo vybnaviť a šiel som bikom - pekne svietilo slnko, teplota cca 14stup., stromy krásne sfarbené a celé to SUPER! Tak mi anpadlo, že by nebolo zlé, keby som si všetky trasy, čo jazdím cez moju "sezónu"-leto, prešiel cez jeseň..no mám pár nejasností s kt. potrebujem helfnuť..
Chcem sa popýtať, ako sa treba pripraviť na bikovanie okolo 10-15stupnov.
Čo si obliecť? Na špeciálne dresy nemám oblečenie, tak bolo by fajn, keby ste napísali, aké alternatívy používate..
Nie je problém s pľúcami? Keď si predstavím ako hulákam do seba ten chladný vzduch, tak sa bojím, aby to nemalo zlý dopad na zdravie..
V sekcii tréning som si všimol, že sú borci, čo jazdia celoročne pomaly, takže zopár rád by mohli takisto sem šuchnúť..
Najviac mi problémov spôsobuje oblečenie - oblečiem sa teplejšie, prejdem 10km, spotím sa, dám si pauzu, zostane mi zima..atd, atd.. Viem že nohy sú v poho - tie sa zahrejú, ale čom dýchanie? Chcel som ísť čisto len cez nos, ale nedá sa - podvedome dýcham hubou, takže nejaké ohriatie vzduchu na teplotu tela je asi nereálne..
Ako to riešite?
Dík moc
ByE
PeeT
ja som išiel posledne 100 km vo vetre v nedeľu pred týždňom, mal som len termogate s membránou pod tým boxerky s vložkou a hore tenký moirový rolák a na tom Sensor Cyclone bundu + tenká čiapka a prilba a vrátil som sa s mokrou čiapkou a na moirovom roláku boli slané pásy takže smer práčka
zakiaľ je takto, bike vydrží, ak prší, tak častejšie mazať... ak blato tak častejšie čistiť... myslím, že to doslova "pocítiš", čo s ním treba... hlavne je cítiť stuhnutie vazelíny v low-end vidlách, wrrr
ps: treba aj dáku špeciálnu starostlivosť o bike???????????
Všeobecne nie je dobre prekurovať... potom keď taký prepotený rozhorúčenec zastane, začína problém...
trufam si povedat, ze riziko prechladnutia prostaty je minimalne rovnake, ak nie vyssie... len niektori bajkeri na to pridu az po 30-ke a cuduju sa...
takze vsetky rady su pre obe pohlavia (tzn. gate s membranou atd.)
Rozmyslam ze si este kupim nieco navrh.
Ma niekto skusenosti s tou Hot Pack Wind bundou, ktora je na ten stranke davorin.sk?
http://www.davorin.sk/produkty/Sportful/HotPack.htm
Najdôležitejšie je však chodiť pravidelne,privykať si a tak získať určitu otužilosť. Pokiaľ bez treningu vypáliš v5-tich stupňoch aj na hodinku ,tak na druhý deň máš isto minimálne zdurené a zaparené hrdlo.Tak dotoho !
takym sposobom sa obliekam aj ked robim biatlon prevdaze bez tych cyklogati a staci to aj vo vacsich mrazoch ked si v pohybe.
taktiez na moje gore-texove tretry davam este neoprenove navleky
a samozrejme termopradlo, boxerky a ponozky
tot co sa tyka spodu, vrch je obdobny, spominany wind-tex ako bunda, pod tym funkcne a 1 alebo 2 vrstvy termo, klimatexova ciapocka pod prilbu a bbb termo rukavice
v tejto zostave sa da bez problemov aj okolo nuly
Vola sa to Kokapu (Kamenna brana) je to dole v Zemplinskych vrchoch v Madarsku. Skusal som vychadzat z tunelu na miesto vlaku ale prilis mi to neslo.
dnes na usvite, ked som isiel do roboty bolo do 3 stupnov, skombinoval som to nejako s kratkymi...
nemam ani dlhe obycajne, takze asi pojdem do tych zateplenych bez vlozky a pokusim sa vlozku vyriesit, ako spominal dutchman (az by mi chybala), v privelmi velkych zimach sa jazdit nechystam a ak by ma to chytilo v takom necase, tak sa nieco hadam bude dat "namiesat"
inak vdaka