V téme by sme sa mohli podeliť o skúsenosti s pestovaním a s odrodami, recepty, pochváliť sa úrodou, atď.
Prikladám teda na úvod pár fotiek z nášho pestovania z posledných pár rokov. Okrem priamej konzumácie papričky sušíme a drvíme, tento rok sme skúšali prvý krát variť omáčku (jedna várka ochutená slivkami, jedna marhuľami), používam ako dresing.
Minulý rok po zbere som si začal mini-projekt, 3 rastliny som zrezal, presadil do malého koflíka a momentálne sa ich snažím dostať do bonsajovej podoby, ale s bonsaimi nemám iné skúsenosti, tak zatiaľ len tak poskromne
Tuším v 2013-tom sme mali asi 5-6 rastlín Morugy, od toho sme potom upustili, to som rozdával dlho po všetkých známych aj neznámych
posledný komentár: 11. 2. 2024 o 11:31
Zatiaľ som robil 2. Jedna taká jednoduchá paradajková klasika, druhá sladká s čučoriedkami.
Recept na prvú:
6x Moruga
4x väčšie paradajky
2x väčšia cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1x citrón
1-1,5dcl ocot
kúsok oleja na orestovanie cibuľky (použil som masť)
korenie
soľ
Orestovať cibuľku, pridať Morugu pokrájanú na kúsky, paradajky zbavené šupky, cesnak, šťavu z citróna, ocot, korenie a soľ podľa chuti. Variť cca 30-45min. Odporúčam robiť vonku kvôli tomu, čo z toho pôjde po pridaní Morugy
Čučoriedková podľa http://caribbeanpot.com/blueberry-trinidad-moruga-scorpion-peppersauce-recipe-moruga-scorpion-hot-sauce/
ale dal som len 2x Morugu a asi 4x Habanero Maya Red.
Obidve mi chutia, nie sú extra pálivé, ale s tým som práve spokojný. Tú prvú si bežne natieram na pečivo k saláme, syrom a pod. Robil som s ňou aj chilli con carne a bolo parádne. Druhá sa hodí k pečenému mäsu alebo k vajíčkam.
Nič som nefotil, no to je asi zbytočné, treba vyskúšať
tiež som niekedy pestoval morugu, habanero, jolokiu, ale spotreba tekého extrémne štiplavého chilli je velmi pomalá
za 6 sezón pestovania chilli som si obľúbil odrody cayenne, ringo fire, jalapeňos rôzneho druhu, sparkler
strasne mam rad stiplaviny.... habanero 100,000 – 350,000 SHU je pre mna uz jemne stiplavy kecup pre deti do 8rokov
Ide skôr o zábavku ako pestovanie na konzumáciu.
Inak v decembri začali kvitnúť v byte
nádhera
No čo som čítal, tak asi najlepší postup na bonsaie je ten ako som uviedol. Najprv vypestovať vo veľkom kvetináči (alebo v zemi) a následne po zbere zrezať a presadiť do malej bonsai misky (dosiahne sa tak hrubší kmeň ako pestovaním bonsaju rovno zo semena).
Tie moje na fotkách nie sú ani nijako tvarované.
Kup habanero alevo chalapenos tie nestipu 2x , stipu len madarske feferony
Len tak pre zaujímavosť... Boli sme podporiť kamaráta Tibora na majstrovstvách československa v jedení chilli papričiek v Brne. Celkovo sa umiestnil na 2. mieste ale zároveň sa stal majstrom Slovenska.