V téme by sme sa mohli podeliť o skúsenosti s pestovaním a s odrodami, recepty, pochváliť sa úrodou, atď.
Prikladám teda na úvod pár fotiek z nášho pestovania z posledných pár rokov. Okrem priamej konzumácie papričky sušíme a drvíme, tento rok sme skúšali prvý krát variť omáčku (jedna várka ochutená slivkami, jedna marhuľami), používam ako dresing.
Minulý rok po zbere som si začal mini-projekt, 3 rastliny som zrezal, presadil do malého koflíka a momentálne sa ich snažím dostať do bonsajovej podoby, ale s bonsaimi nemám iné skúsenosti, tak zatiaľ len tak poskromne
Tuším v 2013-tom sme mali asi 5-6 rastlín Morugy, od toho sme potom upustili, to som rozdával dlho po všetkých známych aj neznámych
posledný komentár: 11. 2. 2024 o 11:31
[url]seminka chilli[/url]
Takto aktuálne vyzerá moja prvá mierne štipľavá začiatočnícka várka, u nás problém zohnať niečo štipľavejšie ako Habanero. Hneď ako som na jar kúpil na trhu sadenice, dal som ich do väčších kvetináčov do hliny a 1x týždenne dávam Kristalon plod a kvet. Nakoľko je to chémia a niektoré majú aj plody, poradili by ste niečo prírodnejšieho? Mám zobrať to tekuté ,,Agro Natura pre celú záhradu´´?
Rastlinky sa mi zdajú pomerne slabé a malé aj keď sú celý deň vonku na svetle, môže to byť vyššou nadmorskou výškou? Treba častejšie hnojiť, alebo mám popretŕhať listy?
Sú medzi nimi veľké rozdiely, odfotil som najkrajšie, ale niektoré ešte len začínajú púšťať kvietky a dosť ich nachádzam opadaných.
Jalapeňu sa darí asi najlepšie, prvý plod má už skoro 9cm.
Ešte taká prosba ak už nie je neskoro. Asi v piatok pôjdem smer južné Slovensko, nemal by niekto na predaj ešte sadenice niečoho ostrejšieho (Naga, Bhut, Scorpion, Carolina)? Aspoň 1-2 rastlinky? Bol by som vďačný
Kľudne dávaj ten krištáľov,plus prípadne k nemu vitali komplex. Ono je dobré mať tie kvetináče aspoň 10L. Nič netrhaj. Keď tak hnoj menej,slabšie pomery,no častejšie.
Kľudne dávaj ten krištáľov,plus prípadne k nemu vitali komplex. Ono je dobré mať tie kvetináče aspoň 10L. Nič netrhaj. Keď tak hnoj menej,slabšie pomery,no častejšie.
Ahoj, diky, spýtaš sa či by niečo nebolo, príp. ty nemáš dačo na predaj? Kľudne pre to zbehnem lebo sa chystám to údajné Hab. chocolate reklamovať predajcovi tak sa uvoľní miesto.
Inak už hnojím tým Agro Natura a tekutým kravským hnojom, Kristalon som už radšej vysadil.
Pre Habanero/Jalapeno mám síce len menšie kvetináče, ale ak by som kúpil superpálivky, tým doprajem 10-15l vedrá.
Keď zarodia tak áno. Kľudne môžu rodiť aj cez zimu. No ide o podmienky atď.
Moc netreba,keď máš okno ... na juh. Ale je to také chudobné v zime.
Mne sa trochu záhradka rozrástla, niečo na byte niečo na dome. Z Habaner sa asi za pomoci malých kvetináčov nechcene stávajú bonsaje, ale nevyzerá to zle
Predám to čo je na foto, teda:
6x Habanero Orange 200ml (PC 8,50€)
5x Habanero Red 200ml (PC 6,90€)
4x Naga Bhut Jolokia 100ml ( PC 7,90€)
1x Trinidad Scorpion Moruga 100ml (PC 8,20€)
1x Chipotle 200ml ( PC 7,90€)
V zátvorke pôvodná cena za kus, teraz sa určite dohodneme
Predám aj po 1 kuse.
Všetko zapečatené, skladované v tme a chlade, námatkovo som pozrel min. trvanlivosť, a zhruba do 12/23. Z vlastnej skúsenosti ale viem že vydržia podstatne dlhšie, sú konzervované soľou a kvasením.
Veľmi kvalitné omáčky, s výberom a chuťou poradím v správe.
1.) Na habanere ked sa zacali robit papricky (cca 30 ks) zvynych niekolko desiatok kvetov opadlo a prakticky na rastline nezostal ziaden. Je to ok ?
2.) Hnojenie - hnojim cca kazdych 9-10 dni Agro natura hnojivom. Habanero sa zacina uz cervenat, Cayenne zatial nie. Preto sa chcem opytat kedy uz prestavate hnojit ? Agro natura nie je chemia ako Kristalon (predpokladam). Kedy ho vysadit ked su Habanera vacsina zelenych ale prve uz zacinaju menit farbu.
3.) Skodcovia - bol som na cca 4 dni prec tak som nechal chilli v interieri, aby ich slnko nespalilo, po navrate jedno z mensich habaner (ktore este nema plody) bolo prakticky obsypane desiatkami malymi bielimi 'sviňami', a dva spodne vacsie listy uplne zlte a odpadli. Prikladam foto.
4.) Postrek - rastlinu som izoloval na cca 2 metre, a vyrobil postrek (mydlo-olej-voda).
Vyzera ze je to lepsie. Len neviem ako casto postrekovat, aby som nezabil rastlinu. Ak robite nejake podomacky vyrobene anti-pripravky. Ako casto robite postrek?
Obavam ci to neprejde na ostatne rastliny. Zacalo sa sa na spodnych listoch objavovat na spodku listov nieco podobne aj ked vacsie. Neviem ci je to rovnaky skodca alebo nie, ale vyzera ze sa ich pocet zvacsuje. Mam striekat aj to? Prikladam foto.
Dik za rady, ak mate skusenosti hlavne so skodcami.
Viete co to je ?