V téme by sme sa mohli podeliť o skúsenosti s pestovaním a s odrodami, recepty, pochváliť sa úrodou, atď.
Prikladám teda na úvod pár fotiek z nášho pestovania z posledných pár rokov. Okrem priamej konzumácie papričky sušíme a drvíme, tento rok sme skúšali prvý krát variť omáčku (jedna várka ochutená slivkami, jedna marhuľami), používam ako dresing.
Minulý rok po zbere som si začal mini-projekt, 3 rastliny som zrezal, presadil do malého koflíka a momentálne sa ich snažím dostať do bonsajovej podoby, ale s bonsaimi nemám iné skúsenosti, tak zatiaľ len tak poskromne
Tuším v 2013-tom sme mali asi 5-6 rastlín Morugy, od toho sme potom upustili, to som rozdával dlho po všetkých známych aj neznámych
posledný komentár: 11. 2. 2024 o 11:31
Inak momentalne ma "bavi" tato omacka...
Keby niekto chcel tak kľudne pár predám. Mám tam tuším 4-5 druhov. Všetky ostatné sú robené zo superhot chilli.
25ml - 2,50€
50ml - 4€
par dni dozadu som bol v TT dokelu...
berem dajake vzorky
O par dni tie 3 vacsie presadim do 5l kvetinacov
Vysledok: zastrihnute rastliny plodili celkovo viac, ale papriky boli mensie a celkova vaha pola nizsia, ako z paprik nezastrihnutych. Da sa to povazovat za chybu merania, resp. nevieme s istotou, ci rastliny na jednej ci druhej strane by plodili rovnako, ak by sme ich nezastrihli. Ale ako podnet celkom zaujimave. Mate s tym skusenosti?
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
To skorej si pamätám, že tá hlina bola tak vysušená, že jej trvalo dva dni nasať vodu - normálne plávala na hladine vo vedre
ako sa dari vasim paprikam? jedna rastlina, presadena asi pred mesiacom, mi uz zacala kvitnut tak som kvet odtrhol. odroda cancun
Rastu fajn, len kus do sirky, zrejme lebo tu mam relativne nizsiu teplotu a dost im svietim.
dnes som dal kliciace paradajky do chladnejsej miestnosti a svietim im takymi fialovymi ledkami, a aj tak sa vytahuju ?. ono na tom velmi nezalezi, presadim ich hlbsie. ale stve ma to. nabuduce skusim growbox ?
https://www.ledmegrow.sk/led-osvetlenie-pre-rastliny-so-stipcom-a-casovacom-20w/
(Na fotke som to osvetlil plnym spektorm, inou lampou, lebo to svietidlo svieti len modro a cerveno a nevypada to dobre na fotke)
chcem sa poradit ohladom prezimovanej chilli.
Nechal som prezimovat Habanero Red, vsetko v pohode. Na zaciatku februara som ho presunul z chladnejsieho prostredia uz do izby k oknu, krasne zacalo rast nove listy atd.
Problem je ten ze teraz sa zrazu vyhodilo na nom milion kvetov. Otazka znie ak chcem aby este podrastla a mala viac listov, ci ich olamovat, nechat tak, alebo to cele presadit do vacieho kvetinaca? Niekde som cital ak rastlina uz nema kde rast s korenmi tak zacne robit kvety.
Nejake rady ?
Kvety sa odrthavaju na novych rastlinach, ked ich napr. vyzenu uz v maji. Keby sa nechali, tak rastlina mozno vyplodi a spomali rast. Rastlina ich ale zhodi aj sama, ak sa "neciti" dost silna.
Ak chces dat prec kvety, je dobre ich nechat uplne vykvitnut a az potom odstranit, inak ti vypucia nove a rastlinu to zbytocne vysiluje.
Podla novej studie rastliny, ktorym dochadza voda "placu" t.j. vydavaju viac zvuku ako ked maju vody dost 🙂 https://www.nature.com/articles/d41586-023-00890-9
Rastlinu mam len dnu, skodcovia ziadny, zatial som rastlinu nicim nehnojil, predhnojeny bol substrat. Poliavam skor menej ako viac.
Stretol sa s tym niekto? Na nete som nasiel rozne moznosti, preto sa pytam na vasu vlastnu skusenost.
tu je link na fotky v plnom rozliseni https://1drv.ms/f/s!AvV6xW22pYeCiONrGV_3Yvvk8Da8yA?e=LVVfbj
Celkovo vypadaju rastliny k svetu.