Španělské úřady stále neznají důvod pondělního rozsáhlého výpadku elektřiny, který postihl celý Pyrenejský poloostrov. Portugalská vláda tvrdí, že původ blackoutu byl v sousední zemi. Nikdo ale zatím nedokáže vysvětlit, proč během pěti sekund poklesla výroba elektřiny o 15 gigawattů, což v tu chvíli odpovídalo zhruba 60 procentům spotřeby. Experti oslovení deníkem El País tvrdí, že kybernetický útok teoreticky nelze vyloučit, ale akce tak velkých rozměrů a tak synchronizovaná by podle nich byla extrémně obtížná (ČTK)
29.04.2025 - 13:47:38
00
Pockame este par verzii a potom mozeme tipovat, co to bolo.
Je mozne, ze v pripade kybernetickeho utoku by to nechceli priznat.
29.04.2025 - 13:50:09
00
mnavak napísal:
ako je vlastne mozne ze to neovplyvnilo okolite staty?
zaposobili tvrde zdroje- turbiny v sekundarkach a baterie,ochrany od strat povypinali dialkove automatiky dotknute prepojenia,generatory musia byt chranene
29.04.2025 - 19:50:11
01
skynet napísal:
Tak to bude kyberútok :)
prva vec boli tie cinske menice, 🤔to by bolo v prdeli 🤦‍♂️
29.04.2025 - 19:52:21
00
Ešte je tam vraj podozrenie na masívny výpadok solárnych elektrární na juhozápade Španielska...
29.04.2025 - 22:18:17
00
Neviem, ci sa to riesi tu, ale konci mi leasing auta tento rok a premyslam nad dalsim...elktrickym. IMHO je blbost mat doma elektricke auto ez nabijacky, takze skor ako ho kupim by som potreboval instalovat doma solar na strechu, ale hoci som par zakaznikom solary pomahal rozbehat vzdy len co sa tyka sw a aplikacii a inak sa v tom nevyznam.
Takze mam take zasadne otazky, idealne odpovede od ludi, co si tym presli, alebo sa na to chystaju a uz su infomovany,.
Dotacia, je mozne, ak ano, ci sa oplati.
Firma, idealne taka, co mi to spravi na komplet aj s nabijackou pri dome.
Aka nabojacka, hlavne co sa tyka nabijacieho napatie/prudu.
Predpokladane naklady pri cca 100m2 panelov.
14.05.2025 - 10:58:54
00
Nabijacka ma realne zmysel iba ak denne najazdis 100ky km a dobijas doma. Ak je to typicky modus-operandi do par 10km denne a raz za cas 100ky km, tak sa nabijacka ekonomicky iste nevyplati.
14.05.2025 - 12:23:19
00
Dava to logiku, ale za ten pocit, ze mam auto pripravene so 100% kapacitou by som bol ochotny zaplatit nejaku sumu
Co so pozeral na Alze sa daju zohnat 22kW za cca 500 eur, co by som este bol ochotny obetovat na to dobijanie.
14.05.2025 - 13:57:30
00
Je to tvoja vec, vravim, zalezi kolko najazdis. Pre velku cast ludi bude 8-10h na nabijacke v noci znamenat ze maju viac nez dost casu na nabijanie aj 2-3kW (~100-200km) ti dobije za noc aj zasuvka.

Cena za instalaciu, sa bude pohybovat tiez v par stovkach, a realne pokial nezozenies niekoho kto ti to ochotne spravi s modelom dobijacky co nie nevyhnutne pozna, aspon tu v nl by to bolo aspon za ~1000€, montaz+dobijacka (bez prerabky skrine rozvodnej ak treba).
14.05.2025 - 14:25:13
00
Lidl predava wallbox za 400 eur. A ked chces ist este nizsie tak od 200 eur sa daju kupit prenosne "wallbox" krabice, ktore sa pripajaju na 230/400V zasuvku. Cena za montaz bude podla toho kolko sa bude tahat kabla, ale inak to bude 50-100 za pracu (pripojenie). V pripade, ze ides riesit vsetko naraz tak su to zanedbatelne naklady.
14.05.2025 - 14:32:15
00
nie som elektrikár ale stačia na to bežné poistky? netreba ísť na vyššiu a teda drahšiu zmluvu z elektrárňami?
14.05.2025 - 14:36:29
00
Zalezi co je to bezna poistka. Ak ma pripojka 3x25A istenie, tak to v pohode staci na 11kW wallbox (tu je potrebnych 16A). 22kw potrebuje ak sa nemylim 3x32 alebo 40A.
14.05.2025 - 14:48:38
00
kedze je spominana fotovoltika + elektroauto, tak si streba vyberat podla toho. v tomto pripade je vhod nejaky "inteligentny" wallbox - bude nabijat ked FVE produkuje. tak isto moze nabijat, ked domacnost nema zvysenu spotrebu, koli isticom....
respektive najprv si ujasnit, ci sa to auto vobec bude nabijat zo slnka. Ak som cely den v praci na tom aute, tak sice kapacitu doma mam, ale auto je mimo dom.
toto je problamatika kde sa oplati prepocitavat,. Vlastne to moze dopadnut tak, ze sa to sice neoplati , ale si nadsenec a aj tak si to das ;)
14.05.2025 - 14:58:22
00
Urcite bude, manzelka pracuje vacsinou z domu a ja casto tiez, cize vsetky auta mame doma vo dvore. Obcas sa stane, ze on aj ja sme prec, ale to je vynimocne. Autom najazdim tak do 200km tyzdenne, ona par desiatok km do obchodu a spat.
Dobijalo by sa kludne teda aj cez den zo slnka.
Ono tie prepocty sa sice daju robit, ale aj tak netusis, co bude o rok-dva...cena elektriky porastie pravdepodobne, cize aj ten prepocet by uz vyzeral inak.
Prepocet si robit nechcem moc, chcem to skusit, navyse uvazujem nad tepelnym cerpadlom, co je dalsi zrut do domacnosti, takze moja spotreba sa bude len zvysovat. Ked budem amt fotovoltaiku mozno nebudem mat ani tolko vycitiek, ze mi doma bezia rozne servre 24/7 a casto bojujem s dilemou vykon vs spotreba...proste tu fotovoltaiku chcem, auto uvidim, kedze ho nepotrebujem, ale skusit tu elektromobilitu na vlastnej kozi ma laka.
14.05.2025 - 15:20:16
00
Ak chces fve tak nemas co riesit. Chod do nej a auto uz sa len prizivi kym bude svietit. (Nepisal si ze jazdis na lpg? Cenovo na tom budes zo zastrcky porovnatelne, z fve lacnejsie)

Akurat ked budes riesit cenove ponuky, povedz firmam ze to chces aj na nabijanie ev. Vedia ti to namontovat aj rovno s nabijackou a tak, aby spolu komunikovali a vsetko si mal v jednej apke. Urcite ale trvaj na inteligentnej nabijacke, napriklad https://www.neosolar.sk/victron-energy-ev-charging-station/
Tato vie nabijat z prebytkov z fve, plus vie nabijat aj 22kw keby bolo treba (zo siete, fve ti tolko nedoda). Mozno ti budu ponukat aj bateriove ulozisko, imho zatial draha sranda pre fajnsmekrov.
14.05.2025 - 20:17:45
00
keyboard_arrow_up