vážení, dali ste sa niekto očkovať proti kliešťovej encefalitíde? vzhľadom na množstvo kliešťov v malých karpatoch nad tým uvažujem. za jeden výjazd, kedy som sa trochu viac pomotal po tráve som ich zo seba pozbieral hádam 10, prisaté boli dva máte niekto info o cene, účinnosti atď, skrátka nejaké podrobnosti. oplatí sa to vôbec?
tak tak, vela nakazenych.. doma (Tribec) mavam kliestov bezne a nic... moj prvy v MK bol hned nakazeny.. dostal som borelu aj ja, a teraz min. mesac bez biku
No ja som prípad opačný. Nechápem prečo ale do vysokej trávy chodím často, v lese som skoro ako doma a kliešťa som na sebe v živote neobjavil. Dokonca predvčerom som šiel schválne cez vysokú trávu (1km cca) lebo vyjazdená stopa bola mokrá, rozbahnená a nič. Klopi klop.
Pred hodinou som si jedneho nasiel zozadu nad kolenom. Svina jedna. A kedze som nemal po ruke nic lepsie, tak som dezinfikoval Cyklostarom.
Inak akurat dnes sme sa o tom s kolegom v praci bavili a vymyslel a otestoval na sebe celkom dobry sposob vyberania kliestov - lepiaca paska s vysokou prilnavostou/silnym lepidlom (napr. nejaka textilno-umela z Baumaxu odolna aj voci vode) sa prilepi na miesto s kliestom a potom sa odlepi v smere od zadocka kliesta k hlavicke. Ked je lepidlo dostatocne silne, tak to kliesta udrzi a nehrozi ako pri pinzete ze vytlacite jeho obsah do rany. Ale pozor na smer odlepovania - kolega hovoril, ze pri odlepovani v smere od hlavicky k zadocku sa ten kliest udrzal, cize az potom skusil opacne a uz bol uspesny.
P.S. Tu bestiu som po vybrati ritualne upalil ako vzdy.
janosik: Este je skoro hodnotit, treba to miesto pozorovat - kruh okolo sa moze prejavit do cca 10-14 dni.
mar_tin: Ked ide o co najbezpecnejsie vybratie kliesta, tak aj chlpy obetujem.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Do riti to mi ani nehovor.
Ja som po 3 ockovani prave, v minulosti som klieste mal tak dufam ze nie pozde. Minuly rok aj vdaka paranoji som tiez ziadneho nenasiel.
Inak akurat dnes sme sa o tom s kolegom v praci bavili a vymyslel a otestoval na sebe celkom dobry sposob vyberania kliestov - lepiaca paska s vysokou prilnavostou/silnym lepidlom (napr. nejaka textilno-umela z Baumaxu odolna aj voci vode) sa prilepi na miesto s kliestom a potom sa odlepi v smere od zadocka kliesta k hlavicke. Ked je lepidlo dostatocne silne, tak to kliesta udrzi a nehrozi ako pri pinzete ze vytlacite jeho obsah do rany. Ale pozor na smer odlepovania - kolega hovoril, ze pri odlepovani v smere od hlavicky k zadocku sa ten kliest udrzal, cize az potom skusil opacne a uz bol uspesny.
P.S. Tu bestiu som po vybrati ritualne upalil ako vzdy.
mar_tin: Ked ide o co najbezpecnejsie vybratie kliesta, tak aj chlpy obetujem.